• Посилання скопійовано

Чи подавати додаток КІК до декларації про доходи за 2022 рік?

Фізособа-резидент зареєструвала 2022 року за кордоном компанію, де вона є 100% власником. Фінансова звітність у перший рік не подається, лише звіт помісячно (податок з обороту). Чи повинен засновник подавати додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік?

Подання звітності про КІК

Щодо подання звітності КІК читаємо в пп. 39‑2.5.2 ПКУ: контролюючі особи зобов’язані подавати звіт про контрольовані іноземні компанії до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за відповідний календарний рік засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог закону щодо електронного документообігу та кваліфікованого електронного підпису.

До звіту про КІК в обов’язковому порядку додають засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік. Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції закінчуються пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності КІК подають разом із річною декларацією про майновий стан і доходи або податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за наступний звітний (податковий) період.

Форма Звіту про КІК затверджена наказом Мінфіну від 25.08.2022 №254.

Звіт про КІК подає контролююча особа, причому незалежно від того, чи виникає у неї у зв’язку з цим об’єкт оподаткування. Ми згадали про це в «ДК» №10/2023.

Звіт про КІК подають одночасно з річною декларацією про майновий стан і доходи. Строк подання цієї декларації — до 1 травня року, наступного за звітним (див. пп. 49.18.4 ПКУ). Тож і Звіт про КІК за 2022 рік має бути подано до 01.05.2023.

Копії фінзвітності до Звіту про КІК

До Звіту про КІК слід додавати засвідчені належним чином копії фінансової звітності КІК. Але якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції закінчуються пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи, такі копії фінансової звітності КІК подають разом із річною декларацією про майновий стан і доходи за наступний звітний (податковий) період.

Отже, на наш погляд, якщо згідно із законодавством країни реєстрації фінзвітність за 2022 рік не складають, то копію такої фінзвітності слід долучити до декларації про майновий стан і доходи вже за наступний рік — 2023.

Але, на наш погляд, це не означає, що Звіт про КІК за 2022 рік не потрібно подавати. Його потрібно подавати. Просто він буде без доданих копій фінзвітності.

Як уже зазначалося, Звіт про КІК за 2022 рік подають одночасно з поданням декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік. Причому в такій декларації слід заповнювати додаток КІК.

Але думка ДПС щодо цього питання нам не відома. Тож для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Можливість подання звітності про КІК за 2022 рік у 2024 році

Відповідно до пп. 54 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, контролюючі особи мають право подати звіт про КІК за 2022 рік до контролюючого органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовуються.

Тож у зазначеній ситуації звітність про КІК за 2022 рік можна взагалі не подавати, а подати її разом із декларацією про майновий стан за 2023 рік, тобто вже у 2024 році.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру