• Посилання скопійовано

Що нового

Проти «1С» та «Парус» запроваджено санкції

!  Бухгалтерам

Президент України своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15.04.2023 «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Під санкції потрапили, зокрема, ЗАТ «1С», ТОВ «1С-Галактика», ТОВ «Програмні продукти «Парус», АТ «Ситроникс», ТОВ «Яндекс», ТОВ «Рамблер Груп», ТОВ «Рамблер Інтернет Холдинг».

Загалом у переліках 351 фізична особа та 254 юридичні особи, ознайомитися з цими переліками можна на сайті www.president.gov.ua.

Санкції запроваджено на 10 років, вони передбачають, зокрема, блокування активів, повне припинення торгових операцій та запобігання виведенню капіталів за межі України.

Указ Президента України від 15.04.2023 №227/2023 чинний з 18.04.2023


Агентствам з працевлаштування за кордоном скасовано ліцензування

!  Рекрутерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.04.2023 через пів року з цієї дати набере чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав трудових мігрантів та боротьби з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном».

Законом скасовано ліцензування з посередництва у працевлаштуванні за кордоном та встановлено адмінвідповідальність за надання таких послуг без включення до Переліку суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, або за отримання плати з громадян за надання таких послуг. Відповідно, усі витрати з працевлаштування бере на себе потенційний роботодавець.

Органом держнагляду і контролю за діяльністю посередників у працевлаштуванні за кордоном визначено Держпраці. Перелік суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, ведеться Мінекономіки та є відкритим для всіх.

До обов’язків компаній — посередників з пошуку роботи належить:

надати громадянину до виїзду для працевлаштування за кордоном інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом), контактні дані консульських установ України у державі перебування, проєкт трудового договору (контракту), засвідчений іноземним роботодавцем;

вести облік громадян, які за його посередництва працевлаштовані за кордоном;

безоплатно надавати громадянам інформацію та консультації про переваги легального працевлаштування за кордоном тощо;

подавати до Мінекономіки звітність про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном;

повідомляти Мінекономіки про зміну даних, зазначених у Переліку;

у разі укладення нового або декількох ЗЕД-договорів (контрактів) впродовж місяця подавати відомості про них.

Закон України від 20.03.2023 №2982-IX набере чинності 14.10.2023


Кодекс з процедур банкрутства доповнено новими положеннями

!  Учасникам процедури банкрутства

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.04.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

До Кодексу з процедур банкрутства введено положення, відповідно до яких, зокрема:

— під час здійснення судових процедур щодо боржника з метою зменшення строків провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) госпсуд керується принципом процесуальної економії; — заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство за правилами спрощеного позовного провадження, але позивач має право заявити мотивоване клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження;

— якщо госпсуд встановить, що позивачем подано у справі про банкрутство (неплатоспроможність) боржника заяву з грошовими вимогами до боржника, такий позов він залишає без розгляду;

— зміна боржником зареєстрованого місцезнаходження або місця проживання після подання кредитором або боржником заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) не впливає на зміну територіальної підсудності госпсуду;

— право на звернення до госпсуду із заявою про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність має боржник;

— арбітражний керуючий має право проводити збори і засідання комітету кредиторів у разі їх бездіяльності або за їхнім дорученням;

— забороняється будь-який незаконний вплив, тиск або втручання в діяльність арбітражного керуючого;

— відомості про здійснення державним органом з питань банкрутства заходів контролю за діяльністю арбітражних керуючих розміщуються в інтегрованій автоматизованій системі державного нагляду (контролю).

Також внесено зміну до Закону про приватизацію держмайна.

Закон України від 20.03.2023 №2971-IX чинний з 15.04.2023


Тимчасові особливості визначення митної вартості товарів при експорті

!  Експортерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.04.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо встановлення тимчасових особливостей визначення митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України».

Законом, зокрема, установлено, що тимчасово, до 31.12.2025 включно, митною вартістю товарів, які вивозяться за межі митної території України з поміщенням у митний режим експорту та на які законом встановлено вивізне мито, що нараховується за адвалорними ставками (крім товарів, щодо яких КМУ відповідно до ст. 19-1 Закону про ЗЕД запроваджено режим експортного забезпечення), є ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі, але не нижче середньоарифметичного значення котирувань цін на відповідні товари на міжнародних товарних біржах.

У разі якщо зазначені товари не є об’єктами торгівлі на міжнародних товарних біржах, митною вартістю таких товарів є ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі, але не нижче за ціну товару, визначену з урахуванням середньоарифметичного значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах на компоненти таких товарів або цін на внутрішньому ринку України (у разі відсутності цін на компоненти таких товарів на міжнародних товарних біржах) у порядку, затвердженому КМУ.

Середньоарифметичне значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах на зазначені товари та/або їх компоненти, що склалися за попередній календарний місяць, обчислюється Мінекономіки у доларах США та щомісяця до 10 числа розміщується на його офіційному вебсайті, а також надається Держмитслужбі.

Крім того, із Закону «Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикати з їх використанням» вилучено статтю 2 — про прийняття рішення щодо задекларованої митної вартості товарів, зазначених у статті 1 цього Закону, відповідно до порядку, встановленого КМУ, з урахуванням цін, визначених на підставі щомісячного моніторингу цін на біржах LME і NYMEX.

Закон України від 24.02.2023 №2957-IX
чинний з 15.04.2023 та вводиться в дію з 01.06.2023


Новий спосіб захисту права інтелектуальної власності

!  Суб’єктам права інтелектуальної власності

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 14.04.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності».

Законом, зокрема, уточнено та доповнено перелік способів захисту права інтелектуальної власності судом.

Так, у випадках та в порядку, встановлених законом, суд може постановити рішення про застосування разової грошової виплати замість застосування таких способів захисту права інтелектуальної власності, як:

вилучення з цивільного обороту товарів, виготовлених або введених у цивільний оборот з порушенням права інтелектуальної власності, та знищення таких товарів за рахунок особи, яка вчинила порушення;

вилучення з цивільного обороту матеріалів та знарядь, які використовувалися переважно для виготовлення товарів з порушенням права інтелектуальної власності, або вилучення та знищення таких матеріалів та знарядь за рахунок особи, яка вчинила порушення.

Застосування разової грошової виплати здійснюється за заявою відповідача, за умови що право інтелектуальної власності порушено відповідачем ненавмисно і без недбалості та що застосування вищезгаданих способів захисту є неспівмірним шкоді, заподіяній позивачеві. Розмір разової грошової виплати визначається судом як розмір винагороди, яка була б сплачена за надання позивачем дозволу на використання права інтелектуальної власності, щодо якого виник спір, і обґрунтовано задовольняє позивача.

Закон України від 20.03.2023 №2974-IX чинний з 15.04.2023


Новий Закон про колдоговори

!  Працівникам і працедавцям, профспілкам

У газеті «Голос України» 14.04.2023 офіційно опубліковано Закон «Про колективні угоди та договори», однак набере чинності він лише через 6 місяців після закінчення воєнного стану.

Закон визначає правові та організаційні засади колективно-договірного регулювання трудових, соціально-економічних відносин, узгодження інтересів сторін соціального діалогу.

Пункт 5 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, згідно з яким Національна служба посередництва і примирення може прийняти рішення про продовження строку дії свідоцтва про підтвердження репрезентативності до припинення чи скасування воєнного стану та протягом шести місяців після припинення чи скасування воєнного стану, набрав чинності 15.04.2023.

Докладніше див. «ДК» №17/2023.

Закон України від 23.02.2023 №2937-IX
набирає чинності через 6 місяців
з дня припинення чи скасування воєнного стану


Затверджено критерії важливості підприємств у сфері цифровізації

!  Підприємствам

Міністерство цифрової трансформації України затвердило Критерії, за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які мають важливе значення для галузі національної економіки в сфері цифровізації.

Підприємство, установа та організація визначаються такими, що мають важливе значення для галузі національної економіки в сфері цифровізації, у разі відповідності хоча б одному з шести критеріїв.

Наказ Мінцифри від 23.03.2023 №30
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.04.2023 офіційно не опублікований


Зміни в Кодексі системи передачі

!  Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила зміни до Кодексу системи передачі.

Змінами, зокрема, встановлено технічні вимоги щодо підтвердження відповідності електроустановок об’єктів розподілу/енергоспоживання шляхом проведення випробувань/моделювань.

Постанова НКРЕКП від 11.04.2023 №642 чинна з 14.04.2023


Рекомендовано оприлюднювати інформацію для отримувачів житлових субсидій

!  Підприємствам ЖКГ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, рекомендувала ліцензіатам, що провадять діяльність з постачання електричної енергії споживачу, з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, з постачання природного газу, які здійснюють постачання природного газу побутовим споживачам, з розподілу природного газу, розміщувати до 10 числа розрахункового місяця через особистий кабінет управителя, об’єднання, виконавця комунальних послуг на вебпорталі електронних послуг ПФУ актуалізовану інформацію щодо кожного побутового споживача комунальних послуг:

код ЄДРПОУ та назву ліцензіата;

адресні дані абонента комунальних послуг;

особовий рахунок абонента у ліцензіата;

код енергетичної ідентифікації суб’єкта ринку електричної енергії, природного газу та/або точки комерційного обліку;

вид комунальної послуги, яку отримує побутовий споживач, з урахуванням встановленого в житловому приміщенні обладнання відповідно до довідника ЖКП ПФУ;

вид лічильника електричної енергії;

ціну на електроенергію для побутових споживачів у попередньому розрахунковому періоді;

чинні тарифи на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для населення, ціни на природний газ, тарифи на послуги розподілу природного газу;

розмір плати за абонентське обслуговування;

суму простроченої понад 3 місяці (на дату подання такої інформації) заборгованості з оплати ЖКП, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув, а також суму простроченої понад 3 місяці заборгованості;

дату та номер договору реструктуризації такої заборгованості (за наявності) та строк його дії або номер ухвали суду про відкриття провадження у справі щодо оскарження заборгованості.

Постанова НКРЕКП від 07.04.2023 №631 чинна з 07.04.2023


Зміни в законодавстві щодо державної системи моніторингу довкілля

!  СГ

У газеті «Голос України» 14.04.2023 офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державної системи моніторингу довкілля, інформації про стан довкілля (екологічної інформації) та інформаційного забезпечення управління у сфері довкілля», однак набере чинності він лише через 6 місяців після закінчення воєнного стану.

Закон, зокрема, доповнює Закон «Про охорону навколишнього природного середовища» положеннями щодо спостереження за станом довкілля.

Так, спостереження за станом довкілля або його складових здійснюються органами виконавчої влади, іншими спеціально уповноваженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування. Підприємства, установи та організації, діяльність яких призводить або може призвести до погіршення стану довкілля, здійснюють спостереження за станом довкілля або його складових на території, на якій вони розташовані або якою користуються, відповідно до законодавства.

Якщо дані та інформація, отримані в результаті спостережень за станом довкілля або його складових, використовуються для забезпечення інформаційних потреб управління в галузі охорони навколишнього природного середовища, а також в інших випадках, передбачених законодавством, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, які здійснюють спостереження за станом довкілля або його складових, безоплатно передають такі дані та інформацію до Міндовкілля.

Дані та інформація, отримані в результаті спостережень за станом довкілля або його складових, можуть використовуватися для забезпечення інформаційних потреб управління в галузі охорони навколишнього природного середовища.

Закон України від 20.03.2023 №2973-IX
набирає чинності через 6 місяців
з дня скасування чи припинення воєнного стану


Є процедура автоматизованого арешту електронних грошей

!  Боржникам

Міністерство юстиції України внесло зміни до свого Наказу від 16.04.2019 №1203/5 «Про затвердження Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках, відкритих надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків». Нова назва Порядку — Порядок автоматизованого арешту коштів/електронних грошей боржників на рахунках/електронних гаманцях, відкритих надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків, емітентами електронних грошей.

Змінами, зокрема, визначено процедуру автоматизованого арешту електронних грошей боржників на електронних гаманцях, відкритих емітентами електронних грошей.

Також внесено відповідні зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 №512/5.

Наказ Мін’юсту від 06.04.2023 №1258/5 чинний з  18.04.2023

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру