• Посилання скопійовано

Заправляння авто у вихідний та використання з особистою метою: чи є додаткове благо?

Працівник підприємства заправив службовий автомобіль коштом підприємства після робочого часу/у вихідний день і використовував його з особистою метою. Чи розглядається це як додаткове благо? Якщо працівник компенсує суму цих витрат, чи розглядатиметься як додаткове благо?

Заправляння автомобіля у вихідний день чи в позаробочий час працівником, за яким закріплено автомобіль, не завжди є додатковим благом.

Сам факт заправляння пального, підтверджений відповідними документами, свідчить лише про вчинення працівником як представником підприємства юридично значущої дії: отримання пального. Про використання пального свідчать подорожні листи чи інші первинні документи, прийняті на підприємстві. Тож отримання або придбання пального у вихідний день не завжди означає, що воно було використане працівником у вихідний день та на невиробничі потреби.

Отже, законодавство не забороняє вчинення правочинів щодо придбання або отримання пального від імені підприємства в неробочий час. Проте на практиці слід уникати заправляння у вихідні дні або обґрунтовувати ці факти особливими потребами (підготовка до поїздки, відрядження, робочий день цього конкретного працівника, ненормований робочий час тощо).

Описана у запитанні ситуація є протилежною: працівник підприємства заправив службовий автомобіль після робочого часу / у вихідний день коштом підприємства і використовував його з особистою метою.

Тому використання працівником службового автомобіля з особистою метою є для нього додатковим благом згідно з пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ, тобто вартість використання автомобіля в позаробочий час є додатковим благом працівника. Така вартість оподатковуватиметься ПДФО із застосуванням натурального коефіцієнта та ВЗ (пп. 1.2 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ), але вже без застосування зазначеного коефіцієнта, з відображенням у додатку 4ДФ до об’єднаної звітності за ознакою доходу «126».

Крім цього, потрібно буде нарахувати ЄСВ на вартість використаного працівником автомобіля на підставі пп. 2.3.4 Інструкції №51, як на інші виплати індивідуального характеру.

1 Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 №5.

Щоб уникнути сплати податків з додаткового блага та нарахування ЄСВ, працівник може повернути підприємству вартість використання автомобіля до каси чи на поточний рахунок підприємства.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру