• Посилання скопійовано

Суть справи

Що змінив у ПКУ Закон №3050
На підписі у Президента перебуває Закон від 11.04.2023 №3050. Ним передбачено внесення змін до ПКУ щодо звільнення від сплати екологічного податку та плати за землю, а також податку за іншу нерухомість. Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Колективні договори: що зміниться?
Чинний наразі Закон про колдоговори був прийнятий 30 років тому і відчутно застарів. І ось у «Голосі України» 14.04.2023 офіційно опубліковано його наступника. Проте набере чинності він ще не скоро.

Якщо є лише ТТН
Чи є ТТН первинним документом з погляду Закону про бухоблік? І що робити, якщо ТТН немає, а накладна на товар є? Або навпаки, ТТН є, а накладної немає?

Як поновлюється реєстрація платником ПДВ
У разі поновлення реєстрації платником ПДВ через суд ДПС без звернення платника податку має зробити таке поновлення в Реєстрі платників ПДВ. Так само має бути відкрито новий рахунок у СЕА ПДВ із залишком на момент анулювання реєстрації.

Як скласти АН при ввезенні пального
Як скласти АН при ввезенні пального? В які строки її потрібно зареєструвати?

Зникли документи — проводьте розслідування!
Верховний Суд наголошує, що у разі пропажі або неправомірного знищення первинних документів платник зобов’язаний звернутися до правоохоронних органів, призначити комісію, провести службове розслідування та скласти акт про результати такого розслідування.

Проживання, харчування учасників заходу
Чи означають зміни до пп. 165.1.42 ПКУ від 15.08.2022, що громадська організація під час організації заходів може оплачувати послуги проживання, харчування та проїзду учасників-фізосіб у зазначених межах і ці витрати не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу учасників? Якщо так, то як правильно оформити документи, щоб не було претензій від податкових органів?

Лікарняні демобілізованому
Працівник мобілізований з 24.02.2022. До 19.07.2022 йому виплачувалася середня зарплата. З 01.08.2022 виплачується допомога, на яку нараховувався ЄСВ не менше ніж МЗП. 07.04.2023 працівник демобілізований. Згідно з наказом з 10.04.2023 став до роботи, і цього дня відкрито лікарняний. Чи входять до розрахунку середньої зарплати дні з 18.07.2022 до 31.03.2023 та суми допомоги за період з 01.08.2022 до 31.03.2023?

Роялті нерезидентам через агента-резидента
Ліцензіати (резиденти України) сплачують роялті ліцензіарам (правовласникам-нерезидентам) через агента (резидента України). Хто має утримувати податок на доходи нерезидентів, який бухоблік агента? Розглянемо в цій статті.

Розрахункові операції у разі оплати частинами
Роз’яснення податківців з цього питання не нові, останні роки їхня позиція залишається незмінною. Проте як реалізувати їхні поради на практиці? Проаналізуємо разом.

До змісту номеру