• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Повернення до роботи після повернення з-за кордону
Через воєнний стан 24 лютого 2022 р. працівниця виїхала за кордон, про що повідомила засобами електронного зв’язку. Оформлено акт про відсутність на роботі та наказ. У квітні 2023 р. працівниця повернулася і бажає повернутися до роботи, керівник теж не проти. Як документально оформити таке повернення?

Чи подавати додаток КІК до декларації про доходи за 2022 рік?
Фізособа-резидент зареєструвала 2022 року за кордоном компанію, де вона є 100% власником. Фінансова звітність у перший рік не подається, лише звіт помісячно (податок з обороту). Чи повинен засновник подавати додаток КІК до декларації про майновий стан і доходи за 2022 рік?

Мобілізовано ліквідатора товариства: які дії?
Як діяти в разі, якщо на підприємстві працює одна людина і це — ліквідатор товариства, який в ЄДР і виступає як керівник, а його мобілізовано до лав ЗСУ?

Головбух за сумісництвом
Чи може головний бухгалтер ТОВ, маючи основне місце роботи (8-годинний робочий день), працювати головним бухгалтером за сумісництвом (4 годин) в іншому ТОВ?

Засновник здійснює управлінські функції: право на продаж ОЗ
Функціі директора ТОВ виконує його засновник. Є покупець на причіп до машини. Цей причіп обліковують у складі ОЗ. Чи є можливість оформити продаж причепа фізособі самим засновником? Які його дії? Чи цього робити не можна, якщо не нараховується зарплата і в штаті, крім нього, нікого немає?

Передача ТМЦ з балансу одного комунального підприємства іншому: ПДВ та податок на прибуток
Комунальне підприємство згідно з рішенням міськради та військової адміністрації безоплатно передало ТМЦ іншим комунальним підприємствам. Що з ПДВ та податком на прибуток?

Заправляння авто у вихідний та використання з особистою метою: чи є додаткове благо?
Працівник підприємства заправив службовий автомобіль коштом підприємства після робочого часу/у вихідний день і використовував його з особистою метою. Чи розглядається це як додаткове благо? Якщо працівник компенсує суму цих витрат, чи розглядатиметься як додаткове благо?

Чи можна звільнити мобілізованого працівника?
Чи може приватне підприємство звільнити працівника, який призваний на військову службу під час мобілізації? Чи може підприємство приймати на роботу інших працівників на посаду призваних працівників?

До змісту номеру