• Посилання скопійовано

Передача ТМЦ з балансу одного комунального підприємства іншому: ПДВ та податок на прибуток

Комунальне підприємство згідно з рішенням міськради та військової адміністрації безоплатно передало ТМЦ іншим комунальним підприємствам. Що з ПДВ та податком на прибуток?

ПДВ

Дивимося норму пп. 197.1.16 ПКУ, згідно з якою звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об’єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням КМУ, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їхніх повноважень.

Норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об’єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їхніх повноважень, та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб’єкти операції платниками податку.

У численних консультаціях ДПС пояснює, яким чином застосовувати цю пільгу. Наприклад, дивимося ІПК ДПСУ від 10.03.2023 №545/ІПК/99-00-21-03-02-06.

ДПС зазначає, що застосування норм пп. 197.1.16 ПКУ можливе за умови одночасного дотримання таких вимог:

— передача здійснюється на безоплатній основі;

— операція здійснюється між двома платниками ПДВ або між двома юрособами;

— передача відбувається виключно у державну чи комунальну власність;

— операція здійснюється на підставі прийнятого відповідного рішення уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

На наш погляд, у наведеній у запитанні ситуації всі ці вимоги одночасно виконуються. А тому операція безоплатної передачі ТМЦ звільняється від оподаткування ПДВ.

Водночас, здійснюючи таку операцію, підприємство зобов’язане врахувати положення п. 198.5 ПКУ (якщо ТМЦ придбавалися з ПДВ) та не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду, в якому відбулася така операція, нарахувати ПЗ з ПДВ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до норм п. 189.1 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН.

І ще треба нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ на товари, послуги, які частково використовувалися у звільнених від оподаткування операціях, згідно зі ст. 199 ПКУ. Як правило, це різноманітні адмінвитрати (оренда, комунальні послуги тощо), які здійснено з ПДВ. Про особливості такого нарахування ми розповіли в статті «Особливості нарахування ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ» в «ДК» №17/2022.

Податок на прибуток

Вартість безоплатно переданих товарів у бухгалтерському обліку списується на витрати (субрахунок 949), а тому зменшує фінрезультат до оподаткування (Д-т 791 К-т 949), який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

На цей самий субрахунок буде списано і компенсуюче ПЗ з ПДВ, якщо воно нараховуватиметься: Д-т 949 К-т 641. Тож вартість безоплатно переданих товарів враховуватиме як собівартість товарів, так і суму ПДВ.

Якщо підприємство застосовує коригування фінрезультату до оподаткування на податкові різниці, то в цій ситуації слід застосувати різницю за пп. 140.5.10 ПКУ.

Відповідно до пп. 140.5.10 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму безоплатно наданих товарів тощо:

— особам, що не є платниками податку (крім фізосіб, які є платниками податку на доходи фізосіб);

— платникам податку, які є пов’язаними особами (якщо отримувач фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) задекларував від’ємне значення об’єкта оподаткування за податковий (звітний) рік, що передує року, в якому отримано таку безповоротну фінансову допомогу (безоплатно надані товари, роботи, послуги), за умови що така допомога була врахована у складі витрат при визначенні фінансового результату до оподаткування);

— платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0 відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, для яких застосовується положення пп. 140.5.9 ПКУ.

Тобто ця різниця застосовується, якщо отримувачі безоплатно переданих товарів, по-перше, не є платниками податку на прибуток, тобто вони є платниками єдиного податку.

По-друге, якщо отримувачі є платниками податку на прибуток і при цьому одночасно є:

1) пов’язаними особами;

2) минулого року задекларували від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток;

3) підприємство, яке надавало ТМЦ, зменшило фінрезультат до оподаткування на суму безоплатно наданих товарів.

У наведеній у запитанні ситуації комунальні підприємства будуть пов’язаними особами, якщо створені одним і тим самим місцевим органом. Тобто перша вимога виконується. Якщо будуть виконуватися і наступні дві вимоги, то підприємство має застосувати коригування за пп. 140.5.10 ПКУ.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру