• Посилання скопійовано

Виявлено надлишки пива: які наслідки?

У ресторані є банки з пивом без документів — його придбали раніше, а документи не збереглися. Залишок цього товару виявлено під час перевірки. Що загрожує ресторану?

З погляду акцизного податку та застосування РРО порушень ще немає, бо товар ще не продано. Якщо це пиво надалі буде продано з нарахуванням акцизного податку та із застосуванням РРО, то підстав для санкцій щодо акцизу та РРО немає.

Якщо СГ — це ФОП на єдиному податку і неплатник ПДВ (ФОПам на єдиному податку дозволено торгувати пивом — пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ), то він не повинен вести товарного обліку, а отже, не зобов’язаний зберігати прибуткові документи на пиво. Ми писали про це в статті «Документи на товар у ФОПа» в«ДК» №51-52/2021.

Якщо ФОП на єдиному податку ІІІ групи — платник ПДВ, то він повинен вести облік витрат, а отже, мати первинні документи на товари — див. статтю «Товарний облік у ФОПа: що в новому порядку?» в «ДК» №47/2021.

Якщо СГ — це ФОП на загальній системі, то він повинен вести товарний облік і, відповідно, мати первинні документи на товар. Крім цього, він повинен підтверджувати витрати первинними документами.

Санкції за неведення товарного обліку ми теж розглянули у згаданій статті в «ДК» №47/2021. А саме:

— за реалізацію товарів, не облікованих згідно з Порядком №4961;

— за ненадання контролерам під час перевірки Форми обліку та первинних документів на всі товари, що не реалізовані, але розташовані у місці продажу, — застосовується фінсанкція у розмірі вартості таких товарів, не облікованих у встановленому порядку, за цінами реалізації, але не менше ніж 10 н. м. д. г. (наразі — це 170 грн).

1 Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 №496.

Ці санкції не стосуються тих ФОПів, які є платниками ЄП та не зареєстровані платниками ПДВ (крім тих, які здійснюють діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння).

Водночас податківці мають право вимагати під час перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки з використанням інформації та документів щодо результатів такої інвентаризації за наслідками таких перевірок або під час наступних заходів податкового контролю (пп. 20.1.9 ПКУ).

Крім цього, податківці можуть наполягати на тому, що цей товар без документів є безоплатно отриманим, а тому потрібно визнати дохід у розмірі звичайної вартості такого товару. Це стосується всіх суб’єктів господарювання — як ФОПів, так і юридичних осіб на загальній системі оподаткування та на єдиному податку. Дохід від безоплатно отриманих товарів оподатковується за правилами системи оподаткування, на якій перебуває суб’єкт господарювання. Тож податківці під час перевірки можуть донарахувати податок на прибуток або єдиний податок ІІІ групи за ставками 2%, 3% або 5% на суму такого доходу.

Надалі, якщо товари будуть оприбутковані на підставі інвентаризації з визнанням доходу, ФОП на загальній системі або юрособа — платник податку на прибуток зможуть включити їх вартість до витрат під час їх продажу. Платники єдиного податку вже не зможуть зменшити суму ЄП під час продажу товарів, а навпаки — у них ще раз виникає єдиний податок, але вже з виручки від продажу таких товарів.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру