• Посилання скопійовано

Декларацію з прибутку оновлено

Як ми писали в «ДК» №13/2023, Мінфін Наказом від 20.02.2023 №101 виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток та вніс зміни до її додатків. Подивимося, що ж це за зміни.

Із новою формою декларації з податку на прибуток, затвердженою Наказом №101, ви можете ознайомитися у розділі «Бланки» нашого сайту. Короткий зміст змін такий:

1) Законом від 21.06.2022 №2330-IX ПКУ доповнено новим п. 142.4 щодо особливостей оподаткування платників податку — учасників індустріального парку. З метою приведення декларації у відповідність до цих змін:

— рядок 10 «Особливі примітки» доповнюється позицією щодо подання Декларації учасником індустріального парку;

— показники Декларації — новими рядками, в яких зазначаються передбачені п. 142.4 ПКУ об’єкти оподаткування;

додаток ТЦ до Декларації викладається в новій редакції;

2) Законом від 29.07.2022 №2480-IX передбачено тимчасове, за звітні періоди 2022 року, для учасників процедури врегулювання заборгованості, які беруть участь у взаєморозрахунках, що проводяться з метою реалізації заходів, передбачених ст. 4 Закону №1639, які є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до розділу III ПКУ, зменшення фінансового результату до оподаткування на суму коштів, отриманих безпосередньо з державного бюджету відповідно до Закону №1639, на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НП(С)БО або МСФЗ. З огляду на це додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до положень ПКУ;

3) Законом від 20.09.2022 №2600-IX викладено у новій редакції пп. «д» пп. 141.4.1 ПКУ щодо визначення доходом нерезидента доходу від продажу чи іншого відчуження нерухомого майна або неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості чи подільного об’єкта незавершеного будівництва, розташованого або який після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта буде розташований на території України, що належать нерезидентові. З огляду на це код рядка 7 додатка ПН до рядка 23 ПН до Декларації викладено в новій редакції.

Крім того, новим п. 141.12 ПКУ передбачено особливості оподаткування операцій з першого продажу за договорами купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості. Відповідні особливості оподаткування пов’язані зі зменшенням та збільшенням фінансового результату до оподаткування. З огляду на це додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень Кодексу;

4) Законом від 03.11.2022 №2719-IX внесено зміни, зокрема, до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, який доповнено пунктами 66 та 67 щодо зменшення та збільшення фінансового результату до оподаткування, зокрема, на суму нарахованих доходів (витрат) від операцій, пов’язаних з отриманням об’єктів права власності російської федерації та її резидентів, врахованих у фінансовому результаті до оподаткування. З огляду на це додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень Кодексу;

5) Законом від 03.11.2022 №2720-IX ПКУ доповнено п. 141.13 ПКУ, який визначає особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

З огляду на ці зміни Декларацію доповнено додатком ОВ, в якому платники податку на прибуток підприємств, які провадять діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожен пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств.

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток підприємств зменшує податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною п. 136.1 ПКУ, у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період.

Тому додаток ЗП до Декларації доповнено рядком 16.5, в якому відображається сума нарахованих та сплачених авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют, що зменшує суму нарахованого податкового зобов’язання з урахуванням положень ПКУ;

6) з огляду на вищезазначені зміни викладено у новій редакції додаток ВП;

7) додаток ПП до декларації з прибутку доповнено новими графами:

— 7 «Сума податкової пільги, що використана не за цільовим призначенням, гривень»;

— 8 «Сума податкової пільги, що залишилася невикористаною на кінець звітного періоду, гривень».

Коли набирають чинності ці зміни?

А ось це наразі загадка. Адже реєстрація Наказу №101 в Мін’юсті відбулася ще 7 березня, проте він і досі не опублікований в офіційному друкованому виданні. Отже, нова форма декларації очікує нас у майбутньому.

А далі, якщо йти за п. 46.6 ПКУ, то застосовувати нову форму слід починаючи зі звітного періоду, яким буде наступний період після її опублікування. Декларація з податку на прибуток має два звітні періоди. Тобто дехто з платників податку звітує щокварталу, а дехто — аж за рік. Але на практиці ніхто не чекає два роки до початку застосування нової форми. Тож ризикнемо і скажемо: якщо Наказ №101 опублікують у березні, то вже за перший квартал 2023 року ми, найімовірніше, звітуватимемо вже за новою формою. Проте податківці можуть і відкласти таке застосування до декларації за півріччя. Тож почекаємо офіційного коментарю.

Нерезидент-юрособа продає нерухоме майно, розташоване в Україні

Про правила оподаткування такої операції ще на початку 2022 року ми писали в рубриці «Запитання і відповіді» «ДК» №21/2022.

Згідно з пп. 141.4.2 ПКУ резидент, у тому числі фізособа-підприємець, фізособа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єкт господарювання, який обрав спрощену систему оподаткування,

або інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України,

які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, за ставкою в розмірі 15 відс. (крім доходів, зазначених у пп. 141.4.4 — 141.4.5 та 141.4.11 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, що сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Щоправда, такі вимоги не застосовуються до доходів нерезидентів, які отримуються ними через їхні постійні представництва на території України.

Якщо дохід виплачується нерезидентові у будь-якій формі, відмінній від грошової, або якщо податок на доходи нерезидента не було утримано з відповідного доходу під час виплати (у тому числі під час виплат доходів, прирівняних ПКУ до дивідендів), такий податок підлягає нарахуванню та сплаті виходячи з такого розрахунку:

Пс = СД х 100 : (100 - СП) - СД,

де:

Пс — сума податку до сплати;

СД — сума виплаченого доходу;

СП — ставка податку, встановлена цим підпунктом.

Таким чином, дохід нерезидента-юрособи від продажу належного йому нерухомого майна, розташованого на території України, оподатковувався податком на прибуток за ставкою 15%. Податок сплачувався під час виплати такого доходу.

Якщо дохід нерезидентові виплачувався в негрошовій формі, то сума податку обчислювалася відповідно до зазначеної вище формули.

Водночас згідно зі ст. 3 ПКУ чинні міжнародні договори, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування, є частиною податкового законодавства України. Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Що змінив Закон №2600? Ми докладно проаналізували цей закон у «ДК» №42-43/2022.

Зміни в оподаткуванні юросіб-нерезидентів за Законом №2600

Зокрема, до оподатковуваних доходів юросіб-нерезидентів віднесли доходи від продажу чи іншого відчуження (пп. «д» пп. 141.4.1 ПКУ):

— нерухомого майна або

— неподільного об’єкта незавершеного будівництва,

— майбутнього об’єкта нерухомості чи

— подільного об’єкта незавершеного будівництва.

Для такого оподаткування ці об’єкти мають:

— бути розташовані чи після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта будуть розташовані на території України,

— належати нерезидентові.

Зокрема, доходи від продажу не лише вже наявних, а й майбутніх об’єктів нерухомості, які отримуються нерезидентами-юрособами, також оподатковуються податком на прибуток.

І саме цей момент врахували у змінах до Декларації: зміст рядка за кодом 7 додатка ПН до рядка 23 ПН до Декларації викладено в новій редакції. Тепер у ньому відображатимуть «Доходи від продажу чи іншого відчуження нерухомого майна або неподільного об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта нерухомості чи подільного об’єкта незавершеного будівництва, розташованого чи який після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта буде розташований на території України, що належать нерезиденту».

Якщо нерухомість продає резидент

Крім того, новим п. 141.12 ПКУ, впровадженим Законом №2600, передбачено особливості оподаткування операцій з першого продажу як наявної, так і майбутньої нерухомості.

Цим пунктом, по суті, встановлено нову податкову різницю для зазначених операцій. Цю різницю застосовують лише платники податку на прибуток, які роблять коригування на податкові різниці.

Замовник будівництва, девелопер щодо операцій з першого продажу (передачі покупцеві) об’єктів, що розглядаються, фінрезультат до оподаткування:

— зменшують на суму доходу (виручки);

— збільшують на суму собівартості об’єкта.

Якщо замовник, девелопер застосували цю різницю, то на дату прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом відповідного об’єкта житлової нерухомості вони роблять зворотні податкові коригування. Тобто фінрезультат до оподаткування:

— збільшують на суму доходу (виручки), яку показували на зменшення;

— зменшують на суму собівартості об’єкта, яку показували на збільшення.

Фактично через систему таких податкових коригувань момент сплати податку на прибуток з операцій продажу нерухомих об’єктів, що розглядаються, переноситься на дату прийняття об’єктів в експлуатацію.

І додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень Кодексу. Його доповнили новими рядками:

4.1.4.2 — Сума нарахованих у бухгалтерському обліку витрат, що формують собівартість неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта житлової нерухомості, яка була врахована замовником будівництва, девелопером будівництва, у фінансовому результаті до оподаткування за операцією з першого продажу (передачі покупцю) неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта житлової нерухомості (підпункт 141.12.2 пункту 141.12 статті 141 розділу III Податкового кодексу України);

4.1.4.3 — Сума доходу (виручки) від операцій із першого продажу (передачі покупцю) неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта житлової нерухомості, яка у попередніх податкових (звітних) періодах зменшила фінансовий результат до оподаткування замовника будівництва, девелопера будівництва (у тому податковому (звітному) періоді, в якому відбувається прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом відповідного об’єкта житлової нерухомості) (підпункт 141.12.3 пункту 141.12 статті 141 розділу III Податкового кодексу України);

4.2.3.1 — Сума доходу (виручки), що була врахована замовником будівництва, девелопером будівництва, у фінансовому результаті до оподаткування в поточному податковому (звітному) періоді за операцією із першого продажу (передачі покупцю) неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта житлової нерухомості (підпункт 141.12.1 пункту 141.12 статті 141 розділу III Податкового кодексу України);

4.2.3.2 — Сума нарахованих у бухгалтерському обліку витрат, що формують собівартість неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва / майбутнього об’єкта житлової нерухомості, яка у попередніх податкових (звітних) періодах збільшила фінансовий результат до оподаткування замовника будівництва, девелопера будівництва (у тому податковому (звітному) періоді, в якому відбувається прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом відповідного об’єкта житлової нерухомості) (підпункт 141.12.4 пункту 141.12 статті 141 розділу III Податкового кодексу України).

Операції з майном СГ із рф — у новій декларації

Новий Закон №2719 (див. «ДК» №49/2022) містить досить різні зміни, а тому потребує докладного аналізу за його частинами.

У «ДК» №49/2022 ми розповіли, як відбуватимуться податкові перевірки згідно з цим законом. Ще одна його новація — зміни у правилах самостійної відмови від спецгрупи ЄП.

Тут поговоримо про зміни, внесені до «воєнних» норм ПКУ.

Згідно з новими п. 66 та 67 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ запроваджуються нові податкові різниці. Фінансовий результат до оподаткування зменшується на:

— суму нарахованих доходів відповідно до НП(С)БО або МСФЗ від операцій, пов’язаних з отриманням за рішенням КМУ об’єктів права власності рф та її резидентів згідно із Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», врахованих у фінансовому результаті до оподаткування у звітному періоді, в якому відбулася фактична передача таких об’єктів;

— суму боргу, включеного до складу доходів звітного періоду відповідно до зазначених стандартів, право вимоги за яким примусово вилучено як об’єкт права власності рф та її резидентів згідно із таким Законом і який вважається погашеним з дня набрання чинності законом України, яким затверджено Указ Президента України про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про примусове вилучення відповідних об’єктів права власності рф та її резидентів.

Нагадаємо!

Ідеться про Указ від 11.05.2022 №326/2022, затверджений Законом від 12.05.2022 №2249-IX. Такий закон набрав чинності з 19.05.2022. Натомість Закон №2719, який впровадив зазначене зменшення фінрезультату, набрав чинності з 25.11.2022.

Фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму нарахованих відповідно до НП(С)БО або МСФЗ витрат від операцій, пов’язаних з отриманням за рішенням КМУ об’єктів права власності рф та її резидентів згідно із Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», врахованих у фінансовому результаті до оподаткування у звітному періоді, в якому відбулася фактична передача таких об’єктів.

Зміст запропонованих змін зрозумілий. Борги перед СГ з рф списуються, і дохід від такого списання не оподатковується. Аналогічна ситуація відбуватиметься і з переданим платникам податку на прибуток за рішенням уряду майном СГ з рф. Але — маємо розбіжність у датах. Право на таку різницю отримали у листопаді 2022 р., а самі операції відбувалися раніше, і декларацію, в якій з’явилася можливість нарешті показати ці різниці, затверджено 2023 року.

Тож, на думку автора, заповнення відповідних нових рядків 4.1.24, 4.2.26 — 4.2.28 додатка РІ потребує роз’яснень від ДПС. Сподіваємося, вони з’являться найближчим часом. А наразі їх немає навіть у ЗІР.

Автор: Бикова Ганна

До змісту номеру