• Посилання скопійовано

Що нового

Набрав чинності Закон про е-резидентів

!  Іноземним підприємцям

Набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів», офіційне опублікування якого відбулось у газеті «Голос України» 28.10.2022. Ми писали про це в «ДК» №45/2022, аналіз Закону див. у №46/2022.

Нагадаємо, електронний резидент (е-резидент) — іноземець, який досяг 18-річного віку, не є податковим резидентом України, отримав відповідні кваліфіковані електронні довірчі послуги та інформація про якого внесена до інформаційної системи «Е-резидент».

Законом також визначено особливості оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів (е-резидентів).

У виданому «Дебетом-Кредитом» Податковому кодексі України (спецвипуск №9/2023) враховано зміни, внесені цим законом.

Закон України від 06.10.2022 №2654-IX чинний з 01.04.2023


Вже можна платити податки електронними грошима

!  Платникам податків

Набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо платіжних послуг», офіційне опублікування якого відбулось у газеті «Голос України». Ми писали про це в «ДК» №7/2023, а сам Закон розглядали в «ДК» №6/2023, №7/2023, №10/2023.

Законом, зокрема, передбачено можливість використання для сплати податків та зборів електронних грошей. Водночас визначено, що прийняття на єдиний рахунок електронних грошей не допускається.

У виданому «Дебетом-Кредитом» Податковому кодексі України (спецвипуск №9/2023) враховано зміни, внесені цим законом.

Закон України від 12.01.2023 №2888-IX чинний з 01.04.2023


В оборонних закупівлях запровадять прозорість

!  Учасникам оборонних закупівель

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 23.03.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про оборонні закупівлі» щодо запровадження прозорості в оборонних закупівлях (крім відомостей про закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю) із забезпеченням захищеності державних замовників від воєнних загроз на період дії правового режиму воєнного стану в Україні».

Зокрема, визначено, що оборонні закупівлі (крім закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення, що становлять державну таємницю, а також закупівлі озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин та послуг із розроблення, ремонту, модернізації озброєння, військової і спеціальної техніки, боєприпасів та їх складових частин) під час дії правового режиму воєнного стану здійснюються з дотриманням таких вимог:

— держзамовники протягом 1 р. д. до дати розміщення оголошення про закупівлю надсилають таке оголошення для оприлюднення адміністратором електронної системи закупівель на веб-порталі уповноваженого органу з питань закупівель та/або в електронній системі закупівель. Перелік інформації, яка включається до оголошення, визначає КМУ;

— порядок встановлення граничної ціни на продукти харчування, що закуповуються держзамовниками (службами держзамовників, в/ч), а також підстави внесення змін до істотних умов договору про закупівлю продуктів харчування, укладеного без використання електронної системи закупівель, визначаються КМУ;

— у разі здійснення держзамовником (службою держзамовника, в/ч) закупівель продуктів харчування, послуг із забезпечення комплектами продуктів харчування, послуг щодо забезпечення харчуванням та/або послуг з організації харчування в/ч договір про закупівлю повинен містити інформацію щодо: назви предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися щодо кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі і частин предмета закупівлі (лотів), ціни за одиницю кожної номенклатурної позиції товару (із зазначенням одиниці виміру щодо товарів), калькуляції ціни послуг із зазначенням вартості всіх складових цих послуг, включаючи калькуляцію ціни вартості та кількості окремих послуг.

Закон України від 24.02.2023 №2958-IX чинний з 24.03.2023


Змінено форми акцизних накладних та розрахунків коригування до АН

!  Платникам акцизу

Міністерство фінансів затвердило зміни до форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового та/або акцизних складів, акцизної накладної форми «П», акцизної накладної форми «С», розрахунку коригування акцизної накладної форми «П», форми заявки на поповнення (коригування) залишку пального, форми заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового та Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, заявки на поповнення (коригування) залишку спирту етилового, затверджених наказом Мінфіну від 27.11.2020 №729.

Зокрема, передбачено необхідність зазначення в акцизних накладних форми «П» та форми «С», складених до акцизної накладної, показники якої відмінено розрахунком коригування, не лише номера реєстрації в ЄРАН 1-го примірника такої накладної, а й дати її складання.

Докладніше див. «ДК» №14/2023.

Наказ Мінфіну від 01.02.2023 №55
набирає чинності через 90 днів з дня офіційного опублікування,
станом на 29.03.2023 офіційно не опублікований


Інструкцію про порядок нарахування і сплати ЄСВ підправили

!  Платникам ЄСВ

Міністерство фінансів затвердило Зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449.

Зокрема, визначено особливості обчислення та сплати єдиного внеску платниками, зазначеними в п. 4, 5, якщо вони не є роботодавцями, та п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ у разі встановлення відповідно до Закону №2010-IX факту позбавлення їх особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

За платників, зазначених у п. 4, 5, якщо вони не є роботодавцями, та п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, єдиний внесок за весь період позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України та протягом 6 місяців після їх звільнення сплачується у розмірі, порядку і строки, встановлені КМУ, за рахунок коштів держбюджету. Водночас сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Наказ Мінфіну від 08.02.2023 №71
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.03.2023 офіційно не опублікований


Оновлено форму Звіту про взаєморозрахунки з нерезидентами

!  Суб’єктам ЗЕД

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-Б (річна) «Звіт про взаєморозрахунки з нерезидентами», яка вводиться в дію зі звіту за 2023 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб (підприємства) відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2024 втратить чинність наказ Держстату від 10.06.2022 №178, яким затверджено попередню форму цього звіту.

Наказ Держстату від 15.03.2023 №122 чинний з 15.03.2023


Встановлено вимоги до курячих яєць

!  Куроводам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Вимоги до курячих яєць.

Ці Вимоги поширюються на відносини між операторами ринку у сфері визначення показників та/або властивостей чи характеристик курячих яєць, що вводяться в обіг, а також пов’язаних з ними процесів та методів виробництва, зокрема тих, що стосуються штампування, пакування, маркування, ведення записів.

Установлено, що:

курячі яйця, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають усім чи окремим положенням затверджених Вимог, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»);

надання на ринку промислових яєць, введених в обіг до введення в дію цього наказу, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності зазначених яєць усім чи окремим положенням затверджених Вимог.

Наказ вводиться в дію 01.01.2028.

Необхідність затвердження цих Вимог зумовлена Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

Наказ Мінагрополітики від 07.03.2023 №360
набирає чинності через 6 місяців з дня офіційного опублікування,
станом на 29.03.2023 офіційно не опублікований


НКРЕКП визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2023 року

!  Підприємствам енергетики і комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2023 року у розмірі 0,039 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 22.03.2023 №516 чинна з 22.03.2023


Підвищено мінімальний розмір гарантійного внеску для надрових аукціонів

!  Надрокористувачам

Кабмін вніс зміни до п. 16 Порядку проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою КМУ від 23.09.2020 №993, підвищивши мінімальний розмір гарантійного внеску для участі в аукціонах.

Згідно зі змінами розмір гарантійного внеску становить 20% початкової ціни лота, але не менше 10 млн грн для корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави, 20 млн грн для вуглеводнів, 2 млн грн для родовищ та/або ділянок надр, що містять пісок, та 1 млн грн для інших корисних копалин (крім лота з продажу спеціального дозволу на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, видобування підземних вод (у тому числі мінеральних) для всіх потреб).

Водночас визначено, що для кожного повторного аукціону вищезазначені суми збільшуються в 2 рази для повторного аукціону, в 5 разів для другого повторного аукціону, в 15 разів для кожного подальшого повторного аукціону.

Необхідність цих змін пояснюється боротьбою з «аукціонними тролями».

Постанова КМУ від 21.03.2023 №247 чинна з 24.03.2023


Везете пасажира за кордон —не забувайте перевірити документи

!  Міжнародним пасажирським перевізникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.03.2023 наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту державного кордону України».

Зокрема, змінами до Закону «Про відповідальність перевізників під час здійснення міжнародних пасажирських перевезень» збільшено розмір штрафів, що накладаються на перевізників, які здійснюють міжнародні пасажирські перевезення, за невиконання обов’язку перевірити перед початком міжнародного пасажирського перевезення наявність у пасажира паспортного документа, візи або інших документів, необхідних для в’їзду до держави прямування або транзиту, що призвело до перевезення чи спроби перевезення пасажира через державний кордон України без таких документів, — 47 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня календарного року, за кожного такого пасажира (у 2023 році — 126 148 грн), але не більше 600 таких прожиткових мінімумів за одне перевезення (у 2023 році — 1 610 400 грн).

До змін такий штраф становив від 500 до 1 000 н. м. д. г. (8 500 — 17 000 грн) за кожного такого пасажира, але не більше 20000 н. м. д. г. (340 000  рн) за одне перевезення.

Крім цього, запроваджується штраф для перевізників за ненадання або надання недостовірних даних реєстрації пасажирів у розмірі 50 прожиткових мінімумів за кожне перевезення (у 2023 році — 134 200 грн).

Нова редакція статті 24 «В’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу» Закону «Про державний кордон України» набирає чинності 23.09.2023.

Закон України від 24.02.2023 №2952-IX чинний з 23.03.2023


Скорочено перелік документів на підтвердження заборгованості з дивідендів

!  Боржникам, кредиторам, нотаріусам

Кабмін вніс зміни до переліку документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженого постановою КМУ від 29.06.1999 №1172.

Із переліку документів, що підтверджують заборгованість з виплати дивідендів та подаються для одержання виконавчого напису, вилучено такі документи:

документ, що підтверджує факт неперерахування дивідендів Центральному депозитарію цінних паперів на рахунок, відкритий у Розрахунковому центрі з обслуговування договорів на фінансових ринках;

виписка з іншого рахунку про ненадходження коштів в установлений строк;

засвідчена стягувачем копія письмової вимоги про усунення порушення, що спричинило невиплату дивідендів, яка була надіслана боржнику;

оригінали розрахункового документа про надання послуг поштового зв’язку та опису вкладення, що підтверджують надіслання боржнику письмової вимоги про усунення порушення, що спричинило невиплату дивідендів.

Постанова КМУ від 21.03.2023 №250 чинна з 24.03.2023


Змінено критерії ризику у сфері протидії палінню

!  СГ

Кабмін вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, затверджених постановою КМУ від 06.03.2019 №183.

Замість такого критерію, як види порушень вимог законодавства про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров’я населення, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх 3 років, що передують плановому періоду, встановлюється новий критерій — дотримання суб’єктами господарювання норм і правил під час виробництва та реалізації тютюнових виробів протягом останніх 3 років, що передують останньому плановому періоду.

Також викладено в новій редакції додатки 1 та 2 до критеріїв, причому окремі положення цих оновлених додатків чинні вже з 29.03.2023.

Постанова КМУ від 24.03.2023 №261 набирає чинності з 11.07.2023


Затверджено форму рішення про визначення митної вартості товарів

!  Громадянам

Міністерство фінансів затвердило форму рішення про визначення вартості товарів, що переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування митних платежів.

Рішення про визначення вартості товарів, що переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування митних платежів, формується та реєструється автоматизованою системою митного оформлення в автоматичному режимі та заповнюється посадовою особою митного органу шляхом внесення або вибору інформації.

Рішення друкується для подальшого вручення декларанту або уповноваженій ним особі. При цьому будь-які виправлення інформації на паперовому носії забороняються.

Рішення заповнюється за всіма передбаченими графами. За відсутності інформації (даних) графа не заповнюється.

Установлено, що до початку впровадження відповідного ПЗ використовується паперова форма рішення за формою, затвердженою цим наказом. Це рішення реєструється в електронному журналі, форму якого визначає Держмитслужба, та роздруковується у двох примірниках, один з яких вручається декларанту, інший — зберігається у справах митного органу.

Наказ Мінфіну від 07.02.2023 №62
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 29.03.2023 офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру