• Посилання скопійовано

Пролонгація кредиту від нерезидента

Підприємство пролонгувало отриманий валютний кредит від нерезидента, ця пролонгація не була зареєстрована в НБУ. За період пролонгації нараховувалися відсотки. Чи мало право підприємство нараховувати відсотки та відображати їх у складі витрат, якщо пролонгація не зареєстрована в НБУ?

Станом на сьогодні реєстрацію в НБУ валютних кредитів (позик, поворотної фінансової допомоги) від нерезидентів скасовано. Порядок реєстрації договорів було прописано у главі 2 розділу І положення від 17.06.2004 р. №270, яке скасовано з 07.02.2019 р.

З 7 лютого 2019 р. набрало чинності Положення №6, відповідно до якого інформація про кредитні договори з нерезидентами надається банками до Нацбанку на підставі звернення резидента до моменту фактичного проведення валютних операцій за такими договорами.

Зокрема, банк надає до Інформаційної системи повідомлення про договір [з інформацією щодо договору (з урахуванням у разі їх наявності інших додаткових угод/договорів, документів, що стосуються реалізації договору та здійснення операцій за договором) та включаючи за необхідності інформацію стосовно зміни банку, в якому відкрито рахунок для грошових розрахунків (платежів) за договором]:

1) за зверненням резидента-позичальника (нового боржника) з урахуванням пункту 7 розділу I Положення №6;

2) з власної ініціативи не пізніше дня проведення валютної операції за договором через цей банк вперше [якщо до фактичного проведення валютних операцій за договором через банк резидент-позичальник (новий боржник) не звертався до нього].

Тож, на нашу думку, клієнту потрібно звернутися до обслуговуючого банку щодо реєстрації змін до договору, а саме: пролонгації строку кредиту. Відповідно до п. 6 Положення №6 резидент має право звернутися до обраного ним банку до фактичного проведення валютних операцій за договором через цей банк, зокрема, для внесення змін до відомостей щодо договору, які містяться в Інформаційній системі.

Бухгалтерський облік та сплата відсотків за кредитом не залежать від факту надання інформації про зміну умов кредитного договору, адже від факту ненадання інформації зобов’язання позичальника перед кредитором не зникають, їх однаково потрібно виконувати. Тож відсотки за кредитом відображаються в обліку за загальними правилами і мають бути сплачені у встановлений договором термін.

Те, що банк не здійснить переказу валютних коштів без надання інформації про пролонгацію кредиту, не звільняє позичальника від обов’язку сплати відсотків. Позичальник повинен подбати про те, щоб інформація про додаткову угоду до договору була надана і платіж за відсотками проведений.

Подальший облік відсотків залежатиме від рішення, прийнятого підприємством:

— відсотки погашатимуться згодом, коли додаток до договору буде внесено до Інформаційної системи НБУ;

— відсотки будуть списані.

Нагадаємо, що під час погашення відсотків треба буде утримати податок із доходів нерезидентів відповідно до пп. «а» п. 141.4 ПКУ.

Про податкові різниці під час списання відсотків див. консультацію О. Золотухіна «Податок на прибуток в разі списання кредиту від нерезидента».

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Положення №6 — Положення про порядок надання банками Національному банку України інформації щодо договорів, які передбачають виконання резидентами боргових зобов’язань перед нерезидентами-кредиторами за залученими резидентами кредитами, позиками, затверджене постановою НБУ від 02.01.2019 р. №6.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру