• Посилання скопійовано

Що нового

Мінрегіон приєднали до Мінінфраструктури

!  Усім

Кабмін у постанові «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади» вирішив:

перейменувати Міністерство інфраструктури на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України;

реорганізувати Міністерство розвитку громад та територій шляхом приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.

Установлено, що Міністерство розвитку громад та територій, що припиняється згідно з цією постановою, продовжує виконувати функції та повноваження у визначених сферах до завершення здійснення заходів з приєднання до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, якому передаються функції та повноваження Міністерства розвитку громад та територій.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 р. №1343 чинна з 03.12.2022 р.


Розширено «ковідний» перелік товарів, імпорт яких звільнено від ПДВ та мита

!  Імпортерам

Кабмін знову розширив перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 р. №224.

Зокрема, до зазначеного переліку включено запчастини для складання генераторів та енергетичного обладнання, засоби очищення води та системи для забезпечення супутникового доступу до Інтернету.

Докладніше див. «ДК» №50/2022.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 р. №1340 чинна з 02.12.2022 р.


Зміни в Порядку подання фінзвітності

!  Бухгалтерам

Кабмін вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419.

Змінами, зокрема, передбачено складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами фінансової звітності також материнськими підприємствами груп, у складі яких є підприємства, що становлять суспільний інтерес, материнськими підприємствами великої групи, які не належать до категорії великих підприємств.

Докладніше див. «ДК» №50/2022.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 р. №1327 чинна з 02.12.2022 р.


Україна заборонила експорт дров

!  Експортерам

Кабмін вніс зміни у додаток 1 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню» до постанови КМУ від 29.12.2021 р. №1424, заборонивши експорт деревини паливної у вигляді колод, полін, сучків, хмизу, гілок або в аналогічних формах, а також тріски та стружки деревної (обсяг квоти — 0 тонн).

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.11.2022 р. №1339 чинна з 02.12.2022 р.


Автоматичне продовження відстрочок — тепер на два місяці

!  Працедавцям

Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 04.11.2022 р. №1259 «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації».

Встановлено, що строки дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним відповідними рішеннями Мінекономіки згідно з Постановою КМУ від 03.03.2022 р. №194 «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану», які не закінчилися на день набрання чинності постановою КМУ від 04.11.2022 р. №1259, продовжуються автоматично на два місяці, а не на місяць, як раніше.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 р. №1345 чинна з 03.12.2022 р.


Публічні закупівлі для будівництва об’єктів енергетики — без тендерів

!  Суб’єктам публічних закупівель, енергетикам

Кабмін вніс зміни до пункту 13 особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою КМУ від 12.10.2022 р. №1178.

Відповідно до змін, придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. грн, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. грн, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн грн, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару також у разі, коли здійснюється закупівля товарів, робіт, послуг для будівництва об’єктів енергетики, призначених для виробництва енергії, за основними технічними показниками, погодженими Міненерго.

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.11.2022 р. №1324 чинна з 01.12.2022 р.


Змінено Порядок надання грантів на створення/розвиток переробних підприємств

!  Переробним підприємствам

Кабмін вніс зміни до Порядку надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств, затвердженого постановою КМУ від 24.06.2022 р. №739.

Зокрема, уточнено, що гранти надаються за умови співфінансування з отримувачем у співвідношенні:

для перших 1000 грантів, рішення про надання яких прийнято, до 70% вартості проєкту — за рахунок грантів, не менше 30% — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних), але не пізніше ніж до 1 липня 2023 року;

для всіх наступних грантів, рішення про надання яких прийнято, до 50% вартості проєкту — за рахунок грантів, не менше 50% — за рахунок коштів отримувача (власних або кредитних).

Також передбачено зазначення у заяві на отримання гранту відомостей про відсутність податкового боргу.

Крім цього, розширено перелік вимог до отримувачів грантів: вони не можуть здійснювати виробництво та/або реалізацію зброї, алкогольних напоїв, тютюнових виробів згідно з КВЕД, бути кредитними організаціями, страховими організаціями, інвестиційними фондами, недержавними пенсійними фондами, професійними учасниками ринку ЦП, ломбардами згідно з КВЕД.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.11.2022 р. №1337 чинна з 03.12.2022 р.


Cправляння плати за спецвикористання водних біоресурсів удосконалено

!  Користувачам водних біоресурсів

Кабмін вніс зміни до Порядку справляння плати за спеціальне використання водних біоресурсів, затвердженого постановою КМУ від 12.02.2020 р. №125.

Зокрема, уточнено, що плата користувачами водних біоресурсів за фактичний обсяг спеціального використання водних біоресурсів та за конкретний вид водного біоресурсу нараховується:

щокварталу — у разі спецвикористання водних біоресурсів у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), внутрішніх морських водах, територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі України;

щороку — у разі спецвикористання у відкритому морі та у виключних економічних зонах іноземних держав.

Плата за спецвикористання водних біоресурсів сплачується після її нарахування, але не пізніше:

25 числа місяця, наступного за кварталом, за який справляється плата за спеціальне використання водних біоресурсів, — у разі спецвикористання водних біоресурсів у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), внутрішніх морських водах, територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі України;

31 грудня кожного календарного року — у разі спецвикористання у відкритому морі та у виключних економічних зонах іноземних держав.

Також внесено зміни до розмірів плати за спеціальне використання водних біоресурсів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 29.11.2022 р. №1331 чинна з 02.12.2022 р.


Нові особливості оборонних закупівель під час воєнного стану

!  Учасникам оборонних закупівель

Кабмін вніс зміну до Постанови КМУ від 11.11.2022 р. №1275 «Про затвердження особливостей здійснення оборонних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану».

Установлено, що дія абз. 5 п. 2, п. 4 та абз. 2 п. 6 Постанови КМУ від 04.12.2019 р. №1070 «Деякі питання здійснення розпорядниками (одержувачами) бюджетних коштів попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти» не поширюється на виконання державних контрактів (договорів), що укладені до набрання чинності Постановою №1275, а також укладаються після набрання нею чинності державними замовниками у сфері оборони з:

вітчизняними та іноземними виробниками товарів, робіт і послуг оборонного призначення;

вітчизняними та іноземними суб’єктами господарювання для виконання державних цільових оборонних програм;

вітчизняними та іноземними суб’єктами господарювання, які здійснюють постачання, зокрема в режимі імпорту, товарів, робіт і послуг оборонного призначення згідно з переліками та обсягами закупівель товарів, робіт і послуг у разі, коли такі товари, роботи і послуги визначені пріоритетними державним замовником у сфері оборони.

Постанова Кабінету Міністрів України від 02.12.2022 р. №1344 чинна з 03.12.2022 р.


Додаткові вимоги до договорів про надання фінансових платіжних послуг

!  Небанківським надавачам платіжних послуг

Національний банк затвердив Положення про додаткові вимоги до договорів про надання платіжних послуг, укладених небанківськими надавачами платіжних послуг зі споживачами.

Це Положення визначає додаткові вимоги до договорів про надання фінансових платіжних послуг, уключаючи індивідуальну частину договорів приєднання про надання цих послуг, та договорів платіжного рахунку, що укладаються між споживачами та небанківськими надавачами платіжних послуг.

Вимоги Положення не поширюються на публічний договір та/або публічну частину договорів приєднання про надання фінансових платіжних послуг надавача платіжних послуг.

Небанківські надавачі платіжних послуг повинні протягом 3 місяців із дня набрання чинності цією постановою привести свою діяльність у відповідність до вимог Положення.

Постанова  Національного банку України від 25.11.2022 р. №233 чинна з 30.11.2022 р.


Оновлено Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінпослуг

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк виклав у новій редакції Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг, затверджене постановою НБУ від 22.01.2021 р. №7, нова назва якого — Положення про додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг та фінансових платіжних послуг, укладених банками зі споживачами.

Банки України повинні протягом 3 місяців із дня набрання чинності цією постановою привести свої договори у відповідність до вимог нової редакції Положення.

Постанова  Національного банку України від 25.11.2022 р. №232 чинна з 30.11.2022 р.


МВС затвердило Порядок організації роботи мобільних сервісних центрів

!  Власникам ТЗ

Міністерство внутрішніх справ затвердило Порядок організації роботи з надання послуг за допомогою мобільного територіального сервісного центру МВС (спеціально облаштованого транспортного засобу).

Цей Порядок встановлює механізм організації роботи територіальних органів з надання сервісних послуг МВС за допомогою мобільних територіальних сервісних центрів МВС (спеціально облаштованих транспортних засобів) (далі — МСЦ) для надання послуг, визначених Порядком державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженим постановою КМУ від 07.09.1998 р. №1388, Положенням про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженим постановою КМУ від 08.05.1993 р. №340, та іншими актами законодавства України.

МСЦ є віддаленим робочим місцем адміністраторів структурних підрозділів регіональних сервісних центрів Головного сервісного центру МВС — територіальних сервісних центрів МВС, які використовуються для надання послуг.

Перелік документів, необхідних для отримання послуг, графіки виїзду і роботи МСЦ у відповідних населених пунктах оприлюднюються на офіційних вебсайтах органів місцевого самоврядування та регіональних сервісних центрів Головного сервісного центру МВС.

Дні роботи МСЦ: вівторок — субота.

Наказ МВС від 14.11.2022 р. №738
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 07.12.2022 р. офіційно не опублікований


Держгеонадра планує на 2023 рік перевірити 863 суб’єкти господарювання

!  СГ

Державна служба геології та надр України затвердила Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державною службою геології та надр України на 2023 рік.

Загалом до Річного плану включено 863 суб’єкти господарювання.

Наказ Держгеонадр від 30.11.2022 р. №409 чинний з 30.11.2022 р.


Зміни в процедурі реалізації ЦП, на які звернено стягнення

!  Учасникам ринків капіталу

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виклала у новій редакції Порядок реалізації на фондовій біржі цінних паперів, на які звернено стягнення, затверджений рішенням НКЦПФР від 25.12.2012 р. №1853. Тепер його назва — Порядок реалізації на багатосторонньому торговельному майданчику цінних паперів, на які звернено стягнення.

Цей Порядок регулює процедуру реалізації на багатосторонньому торговельному майданчику (далі — БТМ) цінних паперів, на які звернено стягнення, які можуть бути допущені до торгівлі на БТМ відповідно до законодавства.

Дія Порядку поширюється на органи державної виконавчої служби, приватних виконавців, операторів БТМ та інших професійних учасників ринків капіталу.

Правила функціонування БТМ є обов’язковими для виконання учасниками БТМ та оператором БТМ.

Продаж на БТМ ЦП, на які звернено стягнення, здійснюється з дотриманням вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

Оператори БТМ мають привести свою діяльність у відповідність до вимог цього Порядку протягом 6 місяців з дня закінчення або скасування воєнного стану.

Рішення НКЦПФР від 22.09.2022 р. №1199
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 07.12.2022 р. офіційно не опубліковане


Оператори установок зберігання енергії — окремі учасники ринку електроенергії

!  Операторам установок зберігання енергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, внесла зміни до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. №307, згідно з якими, зокрема, до переліку учасників ринку електроенергії включено оператора установки зберігання енергії.

Також визначено, що оператор системи передачі не має права мати у власності, володіти, користуватися, розробляти, управляти (крім здійснення диспетчерського (оперативно-технологічного) управління), експлуатувати установки зберігання енергії, крім випадків, передбачених Законом «Про ринок електричної енергії».

Оператор системи розподілу не має права мати у власності, володіти, користуватися, розробляти, управляти чи експлуатувати установки зберігання енергії, крім випадків, передбачених Законом.

Відповідні зміни внесено і до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 р. №308. Відповідно до цих змін оператор ринку не має права здійснювати діяльність зі зберігання енергії, а оператор установки зберігання енергії може бути учасником ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку.

Постанова НКРЕКП від 29.11.2022 р. №1592 чинна з 01.12.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру