• Посилання скопійовано

Позитивна податкова історія платника ПДВ

09.11.2022 р. подано фінзвітність за 9 місяців, в якій на кінець звітного періоду залишкова вартість ОЗ більша за 5 млн грн. Керівник та засновник не змінювалися. Але в е-кабінеті ДПС, у розрахунку показників ППІ, змін немає. Коли дані цієї звітності почнуть використовувати для дотримання критерію 3 позитивної податкової історії платника ПДВ?

Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія (ППІ) платника податку на додану вартість, є додатком 2 до Порядку №1165:

Усього в Переліку наведено шість показників:

1) обсяг постачання, зазначений платником податку на додану вартість (далі — платник податку) в податкових накладних / розрахунках коригування (крім розрахунків коригування, поданих для реєстрації в іншому місяці, ніж місяць, в якому вони складені), зареєстрованих у Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — Реєстр) у поточному місяці, з урахуванням поданої для реєстрації в Реєстрі податкової накладної / розрахунку коригування становить менше ніж 500 тис. гривень, за умови що обсяг постачання товарів/послуг, зазначений у них у поточному місяці за операціями з одним отримувачем — платником податку, не перевищує 50 тис. гривень, та керівник — посадова особа такого платника податку є особою, яка обіймає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників податку;

2) платник податку здійснює на постійній основі протягом будь-яких чотирьох звітних місяців з останніх шести місяців реєстрацію в Реєстрі податкових накладних / розрахунків коригування на постачання товарів/послуг за одним і тим самим кодом товару/послуги згідно з УКТЗЕД / Державним класифікатором продукції та послуг;

3) залишкова вартість основних засобів для платників податку на прибуток підприємств на кінець звітного (податкового) періоду (звітний (податковий) період обирається відповідно до пунктів 137.4 і 137.5 ПКУ для певної групи платників) становить більше ніж 5 млн гривень та відображена у звітності, за якою граничні строки її подання передують календарному дню розрахунку такого показника, за умови що з початку попереднього року керівник та засновник не змінювалися;

4) площа наявних у платника податку у власності (на праві власності/користування) орендованих земельних ділянок становить не менше ніж 200 гектарів включно або орендованих земельних ділянок комунальної та/або державної власності — не менше ніж 0,5 гектара (станом на 1 січня поточного року), що задекларовані до 20 лютого поточного року та за які сплачено суму податкового зобов’язання з плати за землю у строки, передбачені законодавством;

5) сплачено суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на одного працівника, що перевищує суму такого єдиного внеску з мінімальної заробітної плати удвічі за останні 12 місяців, за умови що з початку попереднього року керівник та/або засновник платника податку не змінювалися та середньомісячна чисельність працівників за останні 12 місяців становить не менше п’яти осіб;

6) загальна сума сплачених у попередньому звітному році сум єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків і зборів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платником податку та його відокремленими підрозділами, якими подано податкову накладну / розрахунок коригування для реєстрації в Реєстрі, становить більше ніж 10 млн гривень.

Щоб мати позитивну податкову історію, платник насамперед має відповідати одному з шести основних критеріїв.

Тобто, якщо платник відповідає щонайменше третьому критерію, він є таким, що має позитивну податкову історію.

Відповідно до п. 9 Порядку №1165 платник податку отримує розраховані показники позитивної податкової історії через електронний кабінет.

З якої дати набере чинності третій показник ППІ?

У зазначеному пункті Переліку сказано: «…відображена у звітності, за якою граничні строки її подання передують календарному дню розрахунку такого показника…».

Тобто з наступного календарного дня від дати граничного строку подання декларації.

Причому звітний період обирається згідно з пунктами 137.4 і 137.5 ПКУ. Такими періодами є за загальним правилом календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. Або річний податковий період.

Позаяк підприємство в описаній ситуації подавало звітність за дев’ять місяців, то для нього звітним періодом є в тому числі три квартали, тобто дев’ять місяців.

Останній строк подання декларації з податку на прибуток за дев’ять місяців 2022 року — 09.11.2022 р.

Це означає, що новий показник позитивної податкової історії має бути розрахований вже 10.11.2022 р. І, відповідно, має відображатися в електронному кабінеті.

Якщо цього не відбулося, можливо, підприємство не дотримало критеріїв для розрахунку цього показника.

Наприклад, один із критеріїв — залишкова вартість основних засобів на кінець звітного періоду має бути більшою за 5 млн грн.

Тобто не всіх необоротних активів, а виключно основних засобів. Причому залишкова (первісна мінус знос), а не первісна.

На жаль, у нормативних документах чітко не зазначено, яким чином визначається залишкова вартість для визначення позитивної податкової історії.

Якщо визначати за даними фінансової звітності, то таку залишкову вартість основних засобів на кінець звітного періоду відображають у рядку 1010 графи 4 балансу.

Але програмне забезпечення податкової може бути не налаштоване на отримання саме такого показника. Тож цей показник може отримуватися інакше.

Нагадаємо: в пп. 14.1.9 ПКУ зазначено, що залишкова вартість основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів для потреб розділу III — сума залишкової вартості таких засобів та активів, яка визначається як різниця між первісною вартістю і сумою розрахованої амортизації відповідно до положень розділу III цього Кодексу.

Тобто податкову залишкову вартість розраховують згідно з нормами ст. 138 ПКУ, зокрема п. 138.3 ПКУ.

Таку податкову залишкову вартість відображають у рядку А17 графи 4 додатка АМ до декларації з прибутку.

А цей додаток складають ті платники, які коригують фінансовий результат до оподаткування на податкові різниці.

Отже, якщо підприємство коригує на податкові різниці і складає цей додаток, слід перевірити, чи перевищує показник у рядку А17 графи 4 додатка АМ за 9 місяців 5 млн грн.

Якщо перевищує, то цього критерію дотримано.

Якщо не перевищує, то критерію не дотримано.

Інший критерій — керівник та засновник не змінювалися з початку попереднього року. Тобто, якщо подається звітність за дев’ять місяців 2022 року, керівник та засновник не повинні змінюватися з 01.01.2021 р.

Якщо, приміром, підприємство створене після цієї дати, зазначеного критерію не буде дотримано.

То що робити підприємству в такій ситуації?

Треба перевірити дотримання критеріїв, які ми розглянули вище.

Відтак — звернутися до податкової для звірки результатів. Щоб чітко з’ясувати для себе, на якій конкретно підставі не змінено показників позитивної податкової історії в електронному кабінеті платника податків.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1165 — Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру