• Посилання скопійовано

Розстрочення податкового боргу під час війни

Чи можливо нині, у період воєнного стану, розстрочити податковий борг, який виник у 2020 та 2021 роках? І якщо можливо, то яким є порядок розстрочення та чи застосовується облікова ставка НБУ?

З 23 серпня 2022 року набрав чинності новий Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків, затверджений наказом Мінфіну від 28.07.2022 р. №220. Але якщо податковий борг підприємства не належить до безнадійних, то його потрібно погашати. Одним із варіантів погашення боргу є можливість розстрочення податкового боргу.

Порядок розстрочення податкового боргу у 2022 році не змінювався. Зокрема, зупинення деяких строків за ПКУ на час дії воєнного стану не стосується сплати і розстрочення податкових боргів (див. статтю «Зупинення строків за ПКУ на час дії воєнного стану: які наслідки для платників?» у «ДК» №12/2022).

Зокрема, якщо сплата податкового боргу була розстрочена, то строки сплати не зупинятимуться, бо вони встановлені договором, а не законом.

Згідно з п. 100.2 ПКУ, платник податків має право звернутися до контролюючого органу із заявою про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу. Ця норма діє і під час війни.

Згідно з п. 2.1 Порядку №5741 розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) можуть надавати в межах повноважень за кожним окремим випадком:

— ДПС — без обмежень суми;

— головні управління ДПС в областях, місті Києві, міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків (Центральне, Східне, Західне, Південне, Північне) — на суму не більше ніж 3 млн гривень.

1 Порядок розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків, затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 р. №574.

Відповідно до п. 100.1 ПКУ розстроченням (відстроченням) грошових зобов’язань або податкового боргу є перенесення строків сплати платником податків його грошових зобов’язань або податкового боргу під проценти, розмір яких дорівнює розміру 120% річних облікової ставки НБУ, чинної на день прийняття рішення про розстрочення, відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу.

Податкові органи мають право приймати рішення про розстрочення та відстрочення грошових зобов’язань або податкового боргу, а також про списання безнадійного податкового боргу в порядку, передбаченому законодавством.

Розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) вважається наданим, якщо на підставі заяви платника податків прийнято відповідне рішення податкового органу й укладено договір про розстрочення (відстрочення) (п. 1.4 Порядку №574).

Строк дії розстрочення (відстрочення) податкового боргу починається з дати прийняття податковим органом рішення про розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу) та закінчується датою, зазначеною у договорі про розстрочення (відстрочення) грошового зобов’язання (податкового боргу), за винятком випадків дострокового погашення такого податкового боргу (абз. 2 п. 1.9 Порядку №574).

Висновки:

— під час війни можна звернутися до податківців за розстроченням податкового боргу. Для цього потрібно подати заяву;

— автоматичного відстрочення сплати податкового боргу, що виник до 24.02.2022 р., законодавством наразі не передбачено, тож його потрібно або сплатити, або розстрочити чи відстрочити за договором із податківцями;

— під час війни продовжує діяти норма п. 100.1 ПКУ про те, що розстрочення податкового боргу здійснюється під проценти, що дорівнюють розміру 120% річних облікової ставки Нацбанку, чинної на день прийняття контролюючим органом рішення про розстрочення.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру