• Посилання скопійовано

Суть справи

Акцизні марки для підакцизних товарів
Розглянемо особливості застосування акцизних марок для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Генератори й інвертори між антиковідних товарів
Чернівецькі податківці нагадали (див. «ДК» №50/2022), що на час карантину операції з ввезення та постачання в Україні товарів за Переліком №224 звільнено від ПДВ.

Зміни до Порядку подання фінзвітності
Постановою №1327 (див. «ДК» №50/2022) внесено зміни до Порядку №419. Подивимося, що змінилося.

Індексація зарплати в грудні 2022 року
У грудні індексувати зарплату потрібно буде в межах нового прожиткового мінімуму за коефіцієнтами листопада. А на роботодавців, які востаннє підвищували оклади у липні та серпні 2022 року, чекатиме перше індексування.

Річний перерахунок ПДВ за 2022 рік
Порядок проведення річного перерахунку ПДВ у 2022 році змін не зазнав. Проте зробити його доведеться навіть під час війни, тож нагадаємо, як саме.

Розстрочення податкового боргу під час війни
Чи можливо нині, у період воєнного стану, розстрочити податковий борг, який виник у 2020 та 2021 роках? І якщо можливо, то яким є порядок розстрочення та чи застосовується облікова ставка НБУ?

Не зареєстровано РК: як убезпечитися?
У бізнесу під час війни виникає багато проблем із контрагентами, які не реєструють ПН/РК в ЄРПН. Зокрема, з тими, які опинилися на тимчасово окупованих територіях. Які права має потерпіла сторона?

Пролонгація кредиту від нерезидента
Підприємство пролонгувало отриманий валютний кредит від нерезидента, ця пролонгація не була зареєстрована в НБУ. За період пролонгації нараховувалися відсотки. Чи мало право підприємство нараховувати відсотки та відображати їх у складі витрат, якщо пролонгація не зареєстрована в НБУ?

Погодження графіка відпусток
Як мають бути організовані загальні збори трудового колективу з питань затвердження графіка відпусток, якщо підприємство має невідокремлений підрозділ (виробничий цех), розташований в іншому місті? На виробництві також присутній головний інженер компанії. Чи може він бути єдиним представником на зборах? Якщо так, то як це оформити?

Позитивна податкова історія платника ПДВ
09.11.2022 р. подано фінзвітність за 9 місяців, в якій на кінець звітного періоду залишкова вартість ОЗ більша за 5 млн грн. Керівник та засновник не змінювалися. Але в е-кабінеті ДПС, у розрахунку показників ППІ, змін немає. Коли дані цієї звітності почнуть використовувати для дотримання критерію 3 позитивної податкової історії платника ПДВ?

За неведення табеля — штраф
Будьте уважні під час складання табеля обліку робочого часу, особливо якщо є залучення працівників до роботи у вихідні або святкові дні!

Багатоквартирний будинок: бухоблік управителя
Юрособа на ЄП (2%) 01.09.2022 р. як управитель уклала договір з управління багатоквартирним будинком із представниками співвласників. Як обліковувати в бухгалтерському обліку кошти за утримання, розрахунки з постачальниками, оплату праці тощо?

До змісту номеру