• Посилання скопійовано

Сплата ЄП і ЄСВ чинним «єдинником» ІІ групи

ФОП на ІІ групі ЄП провадить діяльність з оптової та роздрібної торгівлі зоотоварами, отримує кошти на рахунок, нараховує і виплачує зарплату працівникам. Чи обов’язково сплачувати ЄП та ЄСВ з підприємницької діяльності під час воєнного стану?

Єдиний податок

Відповідно до пп. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, фізичні особи — підприємці — платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиного податку.

При цьому такі особи декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця не заповнюють за період, в якому відповідно до абзацу першого цього підпункту єдиний податок не сплачували.

Тобто ФОПи на ЄП I та II груп мають право не сплачувати ЄП починаючи з квітня 2022 року до закінчення воєнного стану.

Причому жодних умов для можливості не платити ПКУ не висуває. Це означає, що навіть якщо ФОП провадить діяльність, то він має право не сплачувати ЄП.

Але — має право.

Якщо ФОП на ЄП II групи не хоче скористатися цим правом, він може і надалі сплачувати ЄП.

Так само консультує податкова в ЗІР (підкатегорія 107.01.05), відповідаючи на запитання: «Чи мають право ФОП — платники ЄП першої та другої груп у період воєнного стану не сплачувати ЄП?».

Так, мають право.

Те саме читаємо і в інших консультаціях податкової.

Наприклад, тут:

«Із 1 квітня 2022 року до припинення/скасування воєнного/надзвичайного стану для ФОПів першої і другої груп сплата єдиного податку стала добровільною. Тобто ФОП, які є платниками єдиного податку 1 та 2 груп, мають право не сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе в зазначених вище періодах. Варто звернути увагу, що це є правом, а не обов’язком таких осіб, і рішення щодо сплати єдиного податку чи ЄСВ така особа приймає самостійно. При цьому після припинення воєнного стану в Україні обов’язок щодо сплати ЄП чи ЄСВ за місяці, в яких не сплачувалися вказані податки, відповідно до вказаних норм, відсутній».

Зверніть увагу на останнє речення: якщо ФОП не сплачував ЄП I чи II групи протягом окресленого періоду, він не доплачуватиме ЄП за ці періоди після припинення воєнного стану.

Щоправда, в електронному кабінеті ЄП і далі автоматично нараховується. Внаслідок цього місцеві податківці подеколи висувають вимогу ФОПам, що вони мають борг з ЄП, який мусять сплатити.

Причому у вересні 2022 року з’явився лист ДПС у Тернопільській області «Чи є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку наявність податкового боргу у період воєнного стану», в якому зазначається, що згідно з пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі наявності податкового боргу в розмірі, що перевищує суму, визначену абз. 3 п. 59.1 ПКУ (180 н. м. д. г. — 180 х 17 грн = 3060 грн), на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів — в останній день другого з двох послідовних кварталів.

Якщо буде такий борг, реєстрація платником ЄП може бути анульована за рішенням податкового органу (див. пп. 3 пп. 299.10 ПКУ).

Ще одна думка податківців

Чи є підставою для анулювання реєстрації платника ЄП наявність податкового боргу з податків та зборів у період воєнного стану в Україні?

<...>

Відповідно до абзацу третього пп. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ платники податків, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки* щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, у тому числі звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 ПКУ,... звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності Законом України від 12 травня 2022 року №2260-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», за умови... подання податкової звітності до 20 липня 2022 року та сплати податків та зборів у строк не пізніше 31 липня 2022 року.

<...>

Таким чином, наявність податкового боргу, який виник у період з 24.02.2022 р. до 31.07.2022 р., не є підставою для анулювання реєстрації платника єдиного податку в період воєнного стану в Україні.

ЗІР, підкатегорія 107.1.8

* Така можливість визначається відповідно до Порядку №225. — Прим. ред.

Звісно, ця норма не має відношення до ситуації з пільгою, наданою ФОПам на ЄП I та II груп відповідно до пп. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ. Внаслідок користування цією пільгою у ФОПів не має виникати жодного податкового боргу.

Той борг, який відображається в електронному кабінеті, має технічний характер, він спричинений налаштуваннями програмного забезпечення, яке автоматично нараховує податок. Фактично у ФОПів немає цього боргу. Цей борг буде списано після подання ФОПами річної декларації.

Але ж на практиці податкова може скористатися цією ситуацією й анулювати реєстрацію платником ЄП. Що, називаймо речі своїми іменами, є беззаконням.

І потім платнику доведеться ходити колами лиха, доводячи своє право не платити: писати скарги на податкову вищого рівня, домагатися правди в суді.

А можливо, податкова розуміє беззаконність своїх вимог і просто в такий спосіб психологічно тисне на ФОПів, щоб вони сплачували ЄП.

Наголосимо ще раз. ФОПи на ЄП I та II груп мають право не платити цього податку в окреслений період. А борг, який відображається в електронному кабінеті, буде списано після подання ФОПами річної декларації.

Вище ми уточнили, що ФОП має право не платити згідно з нормами ПКУ. Але якщо ФОП бажає підтримати нашу державу в такий складний час випробувань, він може не скористатися цим правом і сплачувати податки.

Єдиний соціальний внесок (ЄСВ)

Відповідно до п. 9-19 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, всі ФОПи, включно з тими, які перебувають на ЄП II групи, можуть не сплачувати ЄСВ за себе.

При цьому такі особи не заповнюють розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не обчислювався, не нараховувався та не сплачувався.

Тобто ФОПи на ЄП I та II груп мають право не сплачувати ЄСВ починаючи з березня 2022 року до закінчення воєнного стану та протягом дванадцяти місяців після його припинення.

І жодних умов для можливості не платити Закон про ЄСВ не висуває. Це означає, що навіть якщо ФОП провадить діяльність, то він має право не сплачувати ЄСВ в окреслений період.

Так само консультує і податкова, відповідаючи на запитання в ЗІР, підкатегорія 201.04: «Чи сплачують єдиний внесок за себе ФОП, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства у період воєнного стану в Україні?».

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Порядок №225 — Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України, затверджений наказом Мінфіну від 29.07.2022 р. №225.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру