• Посилання скопійовано

Суть справи

Е-резидентство для нерезидентів
Закон про е-резидентство набирає чинності 01.04.2023 р. Він дає іноземцям право без перетину кордону України провадити бізнес в Україні як ФОПи, укладати договори та сплачувати податки без обмеження видів госпдіяльності.

Інвентаризація ОЗ-2022: воєнні особливості
Перед складанням річної фінансової звітності проводять обов’язкову інвентаризацію необоротних активів. Тому підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів, до яких належать і ОЗ. Під час інвентаризації ОЗ перевіряють і документально підтверджують їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання та оцінку.

Косметичні зміни до НП(С)БО 9 «Запаси»
Наказом №320 (див. «ДК» №46/2022) внесено зміни до НП(С)БО 9, які мають переважно уточнювальний характер.

Новий прожитковий мінімум з 1 грудня
З 01.12.2022 р. прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Для працездатних осіб він становитиме 2684 грн. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету?

Автоматична реєстрація ТОВ у «Дії»
Послуга автоматичної реєстрації ТОВ, яка нещодавно стала доступною на порталі «Дія», реєструє товариство за 10 хвилин. Але це якщо подбати про потрібну інформацію заздалегідь. Що треба знати власникові для реєстрації?

Реекспорт з митного складу: валютний нагляд
Підприємство здійснює реекспорт товару, що свого часу був поміщений у режим митного складу. Банк отримує тільки реекспортну митну декларацію, а імпортної МД немає. Як завершується валютний нагляд щодо товарів у режимі митного складу? Як бути, коли в разі реекспорту ціна товару зменшується через зміну ситуації на ринку?

Податкова накладна є доказом постачання
Якщо покупець заперечує факт постачання (з огляду на дефектність первинних документів), але скористався ПК з ПДВ за ПН з датою постачання, то це прямо вказує на реальність господарської операції — такого висновку дійшов ВС у постанові від 03.06.2022 р. у справі №922/2115/19*.

Нема сплати ЄСВ — нема страхового стажу
Законом №2682 мало би бути врегульовано питання врахування до страхового стажу періодів несплати ЄСВ під час війни. Але через аргументацію Мінфіну щодо негативного впливу цієї норми під час прийняття Закону в другому читанні її було вилучено.

Якщо первинний документ підписала не та особа
ВП ВС наголосила*: немає жодних підстав перекладати на платника податків відповідальність за внесення до первинних документів неправдивих даних (або неналежного підпису) іншою особою.

Продаж на ЄП, отримання оплати на загальній системі
Продаж товару був на ЄП (2%), а оплату отримали після переходу на загальну систему. Оподаткування?

Нарахування пені не потребує рішення ДПС
Пеня нараховується обов’язково з огляду на вимоги ПКУ і за встановленою ним формулою і не обумовлюється прийняттям контролюючим органом жодних додаткових наказів — такого висновку дійшов ВС*.

Продовження декрету в Об’єднаній звітності
У працівниці декретна відпустка з 04.04.2022 р. до 07.08.2022 р. Нараховано допомогу в розмірі 26704,78 грн, у т. ч. за 7 днів серпня у розмірі 1494,71 грн, та відображено у додатку 1 за квітень ІІ кварталу Об’єднаної звітності (у гр. 15 зазначено 7 днів). У серпні лікарняний продовжено з 08.08.2022 р. до 21.08.2022 р. (14 к. д.) та донараховано 2989,42 грн допомоги. Як в Об’єднаній звітності відобразити донарахування?

Сплата ЄП і ЄСВ чинним «єдинником» ІІ групи
ФОП на ІІ групі ЄП провадить діяльність з оптової та роздрібної торгівлі зоотоварами, отримує кошти на рахунок, нараховує і виплачує зарплату працівникам. Чи обов’язково сплачувати ЄП та ЄСВ з підприємницької діяльності під час воєнного стану?

До змісту номеру