• Посилання скопійовано

Що нового

Контроль за відпуском ліків укотре посилено

!  Усім

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів», однак його введення в дію відбудеться через 3 місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Відповідно до Закону:

— медичні працівники під час здійснення ними професійної діяльності не мають права призначати лікарські засоби, що реалізуються (відпускаються) з аптек, їх структурних підрозділів згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, без виписування рецепта на такі лікарські засоби за правилами, встановленими МОЗ;

— забороняється здійснювати реалізацію (відпуск) громадянам лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта, за рецептом, який виписаний з порушенням вимог законодавства та/або у якого закінчився строк дії (недійсним рецептом);

— забороняється здійснювати роздрібну реалізацію (відпуск) фізособам наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до таблиць II і III переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, у встановлених законодавством випадках без рецепта, за рецептом, який виписаний з порушенням вимог законодавства та/або у якого закінчився строк дії (недійсним рецептом), або з порушенням установленого законодавством порядку відпуску лікарських засобів;

— рецепти на наркотичні засоби і психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку, затвердженого постановою КМУ від 06.05.2000 р. №770 (лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку), виписуються лікарями, які перебувають у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я незалежно від форми власності і підпорядкування або провадять господарську діяльність з медичної практики як ФОПи, за правилами виписування рецептів на лікарські засоби, встановленими МОЗ.

Забороняється виписувати рецепти на наркотичні засоби і психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку (лікарські засоби, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, включені до таблиць II і III Переліку), без відповідних медичних показань та/або з порушенням установлених правил виписування рецептів на лікарські засоби.

Закон України від 18.10.2022 р. №2679-IX чинний з 06.11.2022 р.


Україна вийшла з Конвенції про транснаціональні корпорації

!  ТНК СНД

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про вихід України з Конвенції про транснаціональні корпорації».

Зазначена Конвенція була вчинена 6 березня 1998 року в м. Москві та ратифікована із застереженнями Законом від 13.07.1999 р. №921-XIV.

Закон України від 18.10.2022 р. №2673-IX чинний з 06.11.2022 р.


Удосконалено правові засади провадження аудиторської діяльності

!  Аудиторам

У газеті «Голос України» 04.11.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення правових засад провадження аудиторської діяльності в Україні», який набере чинності з нового року.

Удосконалення такі:

— аудитор повинен мати добру репутацію;

— аудитор втрачає право на провадження аудиторської діяльності після скасування його реєстрації у Реєстрі аудиторів та суб’єктів аудиторської діяльності (далі — Реєстр) з підстав, передбачених Законом про аудит. Така особа набуває права на провадження аудиторської діяльності лише після підтвердження кваліфікаційної придатності в порядку, визначеному Законом про аудит, та реєстрації в Реєстрі;

— юрособа, яка не відповідає вимогам ст. 5 Закону про аудит, не має права використовувати у своєму найменуванні термін «аудиторська фірма»;

— до розміру частки засновників (учасників) аудиторської фірми, які є аудиторами та/або аудиторськими фірмами, не зараховується частка аудиторської фірми у власному статутному капіталі;

— керівником аудиторської фірми не може бути аудитор, до якого протягом 2-х останніх років поспіль застосовувалися стягнення два і більше разів або накладалися адміністративні стягнення за порушення вимог Закону про аудит;

— у разі скасування реєстрації аудиторської фірми у Реєстрі на підставі рішення щодо видалення реєстрової інформації з Реєстру та скасування реєстрації у зв’язку з втратою нею доброї репутації або про застосування до аудиторської фірми стягнення у вигляді видалення реєстрової інформації з Реєстру та скасування реєстрації повторна реєстрація такої аудиторської фірми у Реєстрі можлива не раніше ніж через рік після прийняття такого рішення;

— звіти за результатами виконання завдань з обов’язкового аудиту фінзвітності та інших обов’язкових завдань складаються відповідно до вимог закону, нормативно-правових актів з питань аудиторської діяльності, міжнародних стандартів аудиту та оформлюються у письмовій формі (паперовій або електронній).

Аудиторський звіт в паперовій формі може бути підготовлений щодо фінзвітності, складеної в паперовій формі. Аудиторський звіт в електронній формі, за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг, складається щодо фінзвітності, складеної в електронній формі;

— орган суспільного нагляду за аудиторською діяльністю та/або АПУ, та/або НБУ, та/або НКЦПФР при виконанні повноважень, визначених законом, не можуть впливати на зміст складеного суб’єктом аудиторської діяльності аудиторського звіту за результатами обов’язкового аудиту конкретної фінзвітності (крім випадків реалізації повноважень із забезпечення якості аудиторських послуг відповідно до вимог Закону про аудит).

Закон України від 20.09.2022 р. №2597-IX набирає чинності з 01.01.2023 р.


Набрав чинності Закон щодо захисту трудових прав фізосіб

!  Працедавцям і працівникам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 05.11.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».

Про нововведення цього Закону ми писали в «ДК» №44/2022, а також в «ДК» №46/2022.

Закон України від 18.10.2022 р. №2682-IX чинний з 06.11.2022 р.


Дітям ліки не продадуть

!  Усім, а передусім аптекам

Кабмін вніс зміну до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою КМУ від 30.11.2016 р. №929.

Пункт 162 Ліцензійних умов доповнено новим абзацом, відповідно до якого реалізація (відпуск) лікарських засобів (у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) малолітнім особам, а також доставка лікарських засобів кінцевому споживачу — малолітній особі забороняється. Якщо в особи, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, виникли сумніви щодо досягнення 14-річного віку покупцем, який купує лікарські засоби, особа, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та/або доставку лікарських засобів кінцевому споживачу, повинна звернутися до такого покупця з вимогою пред’явити паспорт громадянина України або інший документ, що підтверджує його вік. У разі відмови покупця надати такий документ реалізація (відпуск) лікарських засобів цій особі забороняється.

Постанова Кабінету Міністрів України від 01.11.2022 р. №1223 чинна з 03.11.2022 р.


Затверджено Примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом

!  Працедавцям

Міністерство економіки України затвердило Примірну форму трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Роботодавцям рекомендовано під час укладення трудового договору з нефіксованим робочим часом керуватися цією Примірною формою.

Ознайомитися з формою можна на нашому сайті в розділі «Бланки»..

Наказ Мінекономіки від 26.10.2022 р. №4179 чинний з 26.10.2022 р.


Ще одні особливості здійснення публічних закупівель у період воєнного стану

!  Учасникам публічних закупівель

Державне підприємство «Прозорро» затвердило Інструкцію про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в Особливостях здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів від 12.10.2022 р. №1178.

Ця Інструкція стосується тих закупівель, вартість яких є меншою 100 тис. грн для товарів та послуг, 200 тис. грн — для поточного ремонту та 1,5 млн грн — для робіт.

Керуватися нею можуть як замовники, так і не замовники у розумінні Закону про публічні закупівлі.

Водночас на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування зупинено дію Наказу ДП «Прозорро» від 19.03.2019 р. №10 «Про затвердження Інструкції про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому частини першої статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі».

Наказ ДП «Прозорро» від 20.10.2022 р. №25 чинний з 26.10.2022 р.


Шкоду лісам внаслідок збройної агресії РФ визначать за методикою

!  Лісівникам

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України затвердило Методику визначення шкоди та збитків, заподіяних лісовому фонду внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Втрати лісового фонду внаслідок збройної агресії Російської Федерації включають шкоду, заподіяну державі, та збитки, заподіяні постійним лісокористувачам та власникам лісів на земельних ділянках лісогосподарського призначення, захисним насадженням лінійного типу, лісовим розсадникам, лісовим культурам та користувачам мисливських угідь.

Методика застосовується для визначення шкоди та збитків, заподіяних земельним ділянкам лісогосподарського призначення, захисним насадженням лінійного типу, лісовим розсадникам, лісовим культурам та мисливським угіддям внаслідок збройної агресії РФ, що включає втрати лісових насаджень та пов’язані із ними:

втрати лісогосподарського виробництва, спричинені обмеженням прав землекористувачів;

втрати пошкодженої, втраченої заготовленої лісопродукції;

неотримані доходи лісокористувачів, заподіяні тимчасовим зайняттям земельних ділянок, встановленням обмежень щодо їх використання, від:

непроведення рубок (вартість лісопродукції, рентна плата);

неможливості здійснювати побічне користування (зокрема, заготівлю березового соку, ягід, грибів);

витрати на підготовку ґрунту під створення лісових культур;

витрати на вирощування садивного матеріалу у лісових розсадниках, створення та догляд за лісовими культурами;

втрати мисливського господарства внаслідок знищення або пошкодження вольєрів, інших біотехнічних споруд, мисливських тварин.

Тим часом до цього наказу внесено редакційні зміни наказом Міндовкілля від 26.10.2022 р. №450.

Наказ Міндовкілля від 05.10.2022 р. №414
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 09.11.2022 р. офіційно не опублікований


Особливий порядок анулювання ліцензії страховика під час воєнного стану

!  Страховикам

Нацбанк вніс до Постанови НБУ від 06.03.2022 р. №39 «Про врегулювання діяльності учасників ринку небанківських фінансових послуг, небанківських фінансових груп, учасників платіжного ринку, колекторських компаній та юридичних осіб, які отримали ліцензію на надання банкам послуг з інкасації» зміни, якими, зокрема, передбачено:

— запровадження для страховиків на період дії воєнного стану можливості скористатися особливим, спрощеним порядком відкликання (анулювання) ліцензії (ліцензій) на здійснення страхової діяльності та вилучення відомостей про страховика з Державного реєстру фінансових установ;

— незастосування Нацбанком ознаки небездоганної ділової репутації, визначеної в пп. 2 п. 225 гл. 25 розд. IV Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг, затвердженого постановою НБУ від 24.12.2021 р. №153, до фізособи, яка під час дії воєнного стану в Україні та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування виконує/виконувала обов’язки керівника, головного бухгалтера фінансової установи або керівника підрозділу внутрішнього аудиту фінансової установи, які були призвані або прийняті на військову службу до ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, СБУ або органів і підрозділів цивільного захисту та територіальної оборони, або займає/займала посаду, або виконувала обов’язки за посадою керівника, головного бухгалтера фінансової установи та якій нормативно-правовими актами НБУ було надано право подати до НБУ документи щодо погодження на таку посаду після припинення або скасування воєнного стану в Україні або в інший строк, ніж той, що передбачений Положенням;

— незастосування Нацбанком до особи ознаки небездоганної ділової репутації, визначеної в пп. 3 п. 229 гл. 26 розд. IV Положення, пов’язаної з порушенням (невиконанням або неналежним виконанням) особою зобов’язань фінансового характеру у зв’язку з дією обмежень на здійснення транскордонних переказів валютних цінностей з України, установлених у п. 14 постанови НБУ від 24.02.2022 р. №18.

Постанова  Національного банку України від 31.10.2022 р. №225 чинна з 03.11.2022 р.


Особливості застосування процедури спільного транзиту на території України

!  Транзитерам

Міністерство фінансів затвердило Порядок реалізації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту на території України.

Конвенція про процедуру спільного транзиту була учинена 20 травня 1987 року в м. Інтерлакен і набрала чинності для України 01.10.2022 р. відповідно до Закону від 30.08.2022 р. №2555-IX.

Зазначений Порядок визначає особливості застосування процедури спільного транзиту та процедури забезпечення безперервної роботи спільного транзиту на митній території України. Дія Порядку не поширюється на переміщення товарів стаціонарними засобами транспортування (трубопроводи та лінії електропередачі).

Наказ Мінфіну від 07.10.2022 р. №325
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 09.11.2022 р. офіційно не опублікований


Зупинено дію спецзаходів щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів

!  Імпортерам полімерних матеріалів

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про зупинення дії спеціальних заходів, застосованих відповідно до Рішення комісії від 20.11.2020 р. №сП-466/2020/4411-03 «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну полімерних матеріалів незалежно від країни походження та експорту», до закінчення строку дії воєнного стану в Україні.

Мінекономіки доручено, в разі надходження достовірних фактів щодо відновлення ТОВ «Карпатнафтохім» виробництва та наявності достатньої можливості забезпечення внутрішнього ринку полімерними матеріалами, надати комісії пропозиції щодо відновлення дії спеціальних заходів.

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі
від 02.11.2022 р. №сП-536/2022/441-01 чинне з 05.11.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру