• Посилання скопійовано

Коли донараховувати мінімальний ЄСВ?

Коли роботодавець має нарахувати на зарплату працівника ЄСВ не нижче від мінімального страхового внеску? Як виконувати це правило під час війни? Як зазначити донарахування ЄСВ у єдиній «зарплатній» звітності?

Нагадаємо, що відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ єдиний соцвнесок для роботодавців встановлюється у розмірі 22% до визначеної статтею 7 цього закону бази нарахування ЄСВ. Менші ставки ЄСВ передбачені лише щодо працівників з інвалідністю (проте щодо них ЄСВ до мінімального розміру і не донараховують!).

Тобто коли йдеться про «базову» ставку 22%, то є вимога сплачувати за працівника ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний внесок!

Якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отримано дохід, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП, установленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ.

Максимальна база для нарахування ЄСВ з 1 січня до 30 вересня 2022 року становить 97500 грн, з жовтня — 100500 грн.

Як війна впливає на сплату ЄСВ роботодавцями?

Так, війна позначається на правилах сплати ЄСВ.

Для окремих роботодавців щодо сплати ЄСВ було встановлено пільги. Це стосувалося фізосіб-роботодавців, які є платниками ЄП ІІ та ІІІ груп, а також юросіб, які належать до ІІІ групи ЄП. Вони мали право за власним рішенням не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ. Але обов’язок виплати середнього заробітку з 19 липня 2022 року скасовано.

Нагадаємо, що за липень 2022 року всі роботодавці, які виплачували востаннє середній заробіток мобілізованим, мали сплатити ЄСВ за цей місяць не нижче від мінімального соцвнеску.

Також наразі є можливість призупинення трудових відносин. На думку редакції, в цій ситуації донараховувати ЄСВ до розміру мінімального внеску роботодавець не повинен — цю втрату бюджету та страхового стажу має компенсувати держава-агресор. Проте податківці щодо цього ще не висловилися, тож чекаємо на їхні роз’яснення.

Деякі підприємства запровадили простій. Федерація профспілок проконсультувала про нарахування ЄСВ у таких випадках: у місяці, в якому стався простій, за працівників, зайнятих на основному місці роботи, ЄСВ нараховують не нижче від мінімального страхового внеску. Якщо в такому місяці база нарахування ЄСВ за ставкою 22% виявиться нижчою за МЗП, тоді ЄСВ нараховують на різницю між фактично одержаним заробітком і МЗП. Це саме стосується і тих випадків, коли простій триває весь місяць.

Приклад 1  Нарахування ЄСВ на зарплату працівника за основним місцем роботи при неповному робочому часі.

Працівникові за основним місцем роботи встановлено оклад 6000 грн, і жодних інших виплат він отримувати не повинен. Але працює на 0,5 ставки. Тож норму робочого часу за основним місцем роботи не виконує, а оплата праці відбувається пропорційно до фактично відпрацьованого часу.

Роботодавець зарплату за жовтень нараховує виходячи з розміру МЗП (6700 грн) пропорційно до відпрацьованого часу. Нарахована зарплата за місяць у такому разі становить: 6700 х 0,5 = 3400 грн.

Базою для нарахування ЄСВ, коли працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем за основним місцем роботи весь місяць, є МЗП (з жовтня 2022 року — 6700 грн).

Тому роботодавець має нарахувати і сплатити ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску, якщо нарахована зарплата менша від МЗП, у розмірі 1434 грн (3350 х 22% + ((6700 - 3350) х 22%)).

ЄСВ не донараховують:

— до зарплати не за основним місцем роботи — базою нарахування ЄСВ є отриманий дохід (прибуток) незалежно від його розміру;

— до зарплати (доходу) працівника — особи з інвалідністю, який працює на підприємстві або у ФОПа, де застосовується ставка 8,41%;

— до зарплати (доходу) працівників всеукраїнських громадських організацій інвалідів, зокрема товариств УТОГ та УТОС, де застосовується ставка 5,3%;

— до зарплати (доходу) підприємств та організацій, громадських організацій інвалідів, де застосовується ставка 5,5% (для працюючих інвалідів);

— до працівників, яким надано відпустки без збереження зарплати на період проведення АТО у відповідному населеному пункті з урахуванням часу, необхідного для повернення до місця роботи, але не більше ніж 7 к. д. після прийняття рішення про припинення АТО;

— якщо працівника прийнято не з першого робочого дня та звільнено не останнім робочим днем звітного місяця;

— якщо працівник повний місяць перебуває у відпустці без збереження зарплати;

— для працівника (за основним місцем роботи), в якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, ЄСВ у місяці початку лікарняного нараховується за фактично відпрацьований час.

Правила нарахування ЄСВ на перехідні лікарняні

Для працівника (за основним місцем роботи), в якого початок та закінчення лікарняного припадають на різні місяці, ЄСВ у місяці початку лікарняного нараховують за фактично відпрацьований час, бо загальна сума доходу ще не є відомою (сума лікарняних буде визначена після надання листка непрацездатності).

Якщо після надання листка непрацездатності після розподілу лікарняного (суми допомоги з тимчасової непрацездатності належать до того місяця, за який вони нараховані) загальний дохід за місяць становить менше від мінімального розміру, питання необхідності донарахувати суми ЄСВ має розглядатись одночасно з нарахуванням сум допомоги з тимчасової втрати працездатності.

Приклад 2   Нарахування ЄСВ на зарплату працівника за основним місцем роботи за наявності відпустки на весь місяць через війну.

Працівникові за основним місцем роботи встановлено оклад 6700 грн, і жодних інших виплат він отримувати не повинен. Але у жовтні 2022 року він перебував у відпустці без збереження зарплати через воєнний стан. Тому зарплату йому не нараховано.

Позаяк працівник повний місяць перебував у відпустці без збереження заробітної плати, то бази нарахування ЄСВ немає. Тобто роботодавець не нараховує та не сплачує ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску за такого працівника.

Перехідна щорічна відпустка

Для працівника, який відпрацював частину місяця, а іншу частину перебував у відпустці, де загальна сума нарахованого доходу за поточний місяць (сума нарахованої заробітної плати за відпрацьований час та частина відпусткових, нарахованих за час перебування працівника у відпустці в поточному місяці) не перевищує розміру МЗП, суму ЄСВ розраховують як добуток розміру МЗП та ставки ЄСВ.

Водночас ЄСВ на суму другої частини відпусткових нараховують на фактично нараховану суму, бо ці доходи включаються до бази нарахування ЄСВ майбутнього періоду.

Приклад 3  Нарахування ЄСВ на зарплату зовнішнього сумісника.

Працівникові не за основним місцем роботи встановлено оклад 6000 грн, і жодних інших виплат він отримувати не повинен. Але працює на 0,5 ставки. Оплата його праці відбувається пропорційно до фактично відпрацьованого часу.

Роботодавець зарплату за місяць нараховує виходячи з розміру МЗП (6700 грн) пропорційно до відпрацьованого часу. Нарахована зарплата за місяць у такому разі становить: 6700 х 0,5 = 3350 грн.

Базою для нарахування ЄСВ, коли працівник перебував у трудових відносинах із роботодавцем не за основним місцем роботи весь місяць, є фактично нарахована зарплата.

Тому роботодавець має нарахувати та сплатити ЄСВ у розмірі: 737 грн = 3350 х 22%.

ЄСВ у додатку 4ДФ

Чи показувати ЄСВ (у т. ч. і донарахування до мінімального внеску) в додатку 4ДФ?

За ознакою доходу «133» у додатку 4ДФ до Розрахунку передбачено відображення сум ЄСВ платника податку, що вносяться за рахунок його роботодавця у розмірах, визначених законом. Ця ознака доходу стосується, зокрема, і сум ЄСВ, донарахованих роботодавцем до мінімального розміру, — адже він теж визначений законом.

Але податківці наполягають: до набрання чинності законом про запровадження перерахування частини страхових внесків до Накопичувального фонду не потрібно заповнювати ознаку доходу «133» у додатку 4ДФ. Тож наразі ця вимога не працює.

Нарахування ЄСВ на суму винагороди за договорами ЦПХ

1. Якщо фізособа-виконавець не перебуває із замовником у трудових відносинах, а отже, не отримує від нього за певний звітний місяць жодних інших доходів, крім винагороди за договором ЦПХ, вимоги ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ не застосовуються і базою для нарахування ЄСВ є сума такої винагороди.

Наприклад, якщо виконавцю нараховано в жовтні 2022 року винагороду 2000 грн, роботодавець має сплатити ЄСВ у розмірі: 2000 х 22% = 440 грн. Тобто жодних доплат — як щодо суми такої винагороди, так і щодо суми ЄСВ з неї.

2. Якщо фізособа-виконавець за договором ЦПХ одночасно перебуває із замовником у трудових відносинах, то правила ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ працюють до загальної суми доходу за кожен місяць окремо.

Наприклад, якщо основному працівникові нараховано від одного роботодавця в жовтні 2022 року зарплату 3000 грн (неповний робочий час) і винагороду 1000 грн, то роботодавець має сплатити ЄСВ у мінімальному розмірі 1434 грн, а не від фактично нарахованого доходу.

Відображення мінімального страхового внеску в єдиній звітності

У розділі 1 основної частини єдиної звітності під час відображення донарахування ЄСВ слід заповнювати:

— рядки 2 та 2.5.  У них відображають різницю між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати, якщо сума такої заробітної плати менша за розмір МЗП, установленої законом за місяць, за який нараховується заробітна плата;

— рядки 3 та 3.5, де відображають суму ЄСВ, нарахованого на суми різниці між розміром МЗП та фактично нарахованою зарплатою.

Зверніть увагу!

Значення рядка 2.5 розділу I основної частини єдиної звітності має дорівнювати сумі показників графи 18 додатка 1 до єдиної звітності відповідного місяця звітного кварталу, проведених стосовно застрахованих осіб із типом нарахувань 13.

У додатку 1 до єдиної звітності для відображення донарахування ЄСВ слід застосувати тип нарахування 13. За цим типом зазначають суму різниці між розміром МЗП та фактично нарахованою зарплатою (доходом) за місяць звітного кварталу.

Тип нарахувань 13 застосовують для сум у місяцях звітного кварталу за попередній звітний (податковий) період лише в таких випадках:

— під час нарахування сум допомоги з тимчасової непрацездатності за попередні місяці;

— під час нарахування сум допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами за попередні місяці.

Якщо у звітному місяці виникає потреба нараховувати єдиний внесок з додаткової бази нарахування, щодо працівника в таблиці додатка 1 заповнюватимуть два рядки:

— у першому рядку зазначають фактичну базу нарахування ЄСВ;

— у другому рядку — суму додаткової бази нарахування: різницю між фактичною базою нарахування ЄСВ і розміром МЗП.

Суму додаткової бази нарахування показують у таблиці 6 з кодом категорії застрахованої особи, що й основна база нарахування. Але якщо йдеться, наприклад, про донарахування лише з лікарняних — «29», допомоги по вагітності та пологах — «42» тощо. Решту реквізитів заповнюють так:

— реквізит 09 — завжди код типу нарахування «13»;

— реквізит 10 — місяць і рік, за який визначають суму додаткової бази нарахування;

— реквізит 16 — не заповнюють, якщо дані зазначено в рядку з основною базою оподаткування;

— реквізит 18 — сума додаткової бази нарахування;

— реквізит 20 — сума єдиного внеску, нарахована на суму додаткової бази нарахування;

— реквізит 21 — позначка «1» («так»).

Інші реквізити в цьому рядку — 12, 13, 14, 15, 19, 22, 23,24, 25 — не заповнюють.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру