• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Компенсація нерезиденту вартості проживання працівників у закордонному відрядженні
Працівники підприємства тривалий час (5 — 7 місяців) перебували за кордоном з метою вивчення нового програмного забезпечення материнської компанії. Нерезидент (юрособа) виставляє підприємству-резиденту ре-інвойс на компенсацію вартості проживання (в т. ч. мобільний зв’язок та інші понесені витрати) працівників резидента. Які ризики для резидента: податок на прибуток, ПДВ?

Податок на прибуток в разі списання кредиту від нерезидента
Збиткове підприємство (заповнюється рядок 3.1.1 (п. 140.2 ПКУ) додатка РІ) отримало кредит від нерезидента — пов’язаної особи. 2022 року проценти не нараховувалися. 30 вересня нерезидент вирішив пробачити борг за кредитом і процентами. Чи зможе підприємство включити 95% від суми процентів, що збільшила фінрезультат до оподаткування у минулих періодах, до зменшувальної різниці у рядку 3.2.1, коли стане прибутковим, незважаючи на закриття кредиту від нерезидента через прощення боргу?

Облік та оподаткування коштів, сплачених за видання книжки
Підприємство на загальній системі оподаткування (без різниць) планує оплату друкарні за видання книжки однієї письменниці — 53000 грн. Якими будуть облік та оподаткування?

Відмінність між відпустками без збереження заробітної плати
Працівник хоче взяти відпустку без збереження зарплати на час воєнного стану. За якою статтею краще оформити цей вид відпустки: ч. 3 ст. 12 Закону №2136 чи ч. 4 ст. 12 Закону №2136? У чому відмінність цих відпусток та як показувати ці дні в табелі обліку робочого часу?

Декларація самозайнятої особи без доходу від незалежної професійної діяльності за 2021 рік
Самозайнята особа (адвокат) у 2021 р. не працював, але сплатив ЄСВ за січень та лютий 2021 р. (1320 грн за кожний місяць), а з березня 2021 р. адвокат був прийнятий на основне місце роботи. Доходу як самозайнята особа за 2021 р. адвокат не отримав. Але як фізособа мав дохід від продажу корпоративних прав. Як подати декларацію за 2021 р.?

Валютний контроль під час експорту на третю особу
ТОВ експортує товари покупцю, за контрактом отримувач — інша юрособа. У ВМД зазначені як покупець, так і отримувач. Якщо оплата за контрактом надійде від отримувача, чи завершить банк валютний нагляд за наявності додаткової угоди чи повідомлення від покупця?

До змісту номеру