• Посилання скопійовано

Суть справи

Акциз із продажу тютюнових виробів уроздріб
Акцизний податок сплачують виробники тютюнових виробів, імпортери та роздрібні торговці. Розглянемо особливості «тютюнового» акцизу для роздрібних торговців (крім виробників та імпортерів).

Реєстрація географічних назв сільгосппродукції
З 01.10.2022 р. назви сільгосппродукції вносяться до Реєстру за їх географічною приналежністю видобування чи перероблення сировини, за традиційними рецептурами виготовлення з відповідним маркуванням для продажу як в Україні, так і в ЄС.

Оподаткування майбутньої нерухомості
10 жовтня набрав чинності Закон №2600 (див. «ДК» №42-43/2022), яким встановлюються особливості оподаткування майбутнього об’єкта нерухомості і неподільного об’єкта незавершеного будівництва тощо. З’ясуймо, що це за об’єкти і яким буде оподаткування операцій із ними.

Зміни до Положення про касові операції
Нацбанк Постановою №205 оновив Положення №148, аби привести його у відповідність до Закону про платіжні послуги. Зміни чинні з 08.10.2022 р. Для більшості учасників касових операцій усе залишається по-старому, крім одного маленького спрощення операцій із підзвітними особами.

Коли донараховувати мінімальний ЄСВ?
Коли роботодавець має нарахувати на зарплату працівника ЄСВ не нижче від мінімального страхового внеску? Як виконувати це правило під час війни? Як зазначити донарахування ЄСВ у єдиній «зарплатній» звітності?

Що нового у порядку блокування ПН/РК?
Завдяки змінам, внесеним до Порядку №1165 Постановою №1154 (див. «ДК» №42-43/2022), реєстрацію ПН та РК зупинятимуть не тільки щодо складених ПН та РК, а й щодо поданих на реєстрацію. Також розширено коло «мінусових» РК, які підлягають моніторингу на відповідність критеріям ризиковості.

Складаємо додаток 6 до акцизної декларації
З 1 травня змінився порядок сплати роздрібного акцизу з тютюнових виробів, а з серпня діє нова форма акцизної декларації — вперше ми звітували з акцизу за новою формою за серпень 2022 року. На нашу «гарячу лінію» надходять запитання, як складати додаток 6 до декларації в нових умовах.

Позовна давність під час карантину
ВС нагадав, що строк позовної давності подовжений на період дії карантину. Це стосується й випадку, коли сторони у договорі добровільно встановили строк позовної давності 5 років чи більше.

Новий порядок перевірки сплати ЄСВ
Мінфін Наказом №291 (див. «ДК» №42-43/2022) затвердив новий порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату зарплати. Зокрема, межа ЄСВ для дозволу виплачувати зарплату зменшилася з 1/3 на 22% від суми у платіжці.

ЄСВ за мобілізованих: платити чи ні?
ДПСУ розповіла, чи треба сплачувати ЄСВ роботодавцям — платникам ЄП, які нараховують заробітну плату за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення.

1-ОПП: чи повідомляти, хто веде бухоблік?
Як заповнити ф. №1-ОПП залежно від того, хто займається веденням бухобліку на підприємстві? Чи це обов’язково і яку відповідальність встановлено під час війни?

До змісту номеру