• Посилання скопійовано

Що нового

Закон про майбутню нерухомість діє

!  Забудовникам, інвесторам

У газеті «Голос України» 08.10.2022 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому». Деякі його положення набрали чинності вже з наступного дня, 09.10.2022 р., загалом же він набрав чинності одночасно із Законом «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» — 10.10.2022 р.

Докладно про нововведення Закону див. «ДК» №42-43/2022.

Закон України від 20.09.2022 р. №2600-IX чинний з 10.10.2022 р.


До Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів залишився рік

!  Забруднювачам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 08.10.2022 р. через 12 місяців від цієї дати набере чинності Закон «Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів».

Закон визначає правові та організаційні засади створення та функціонування Національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів з метою забезпечення доступу громадськості до повних, узгоджених і достовірних даних про викиди та перенесення забруднювачів і відходів.

Цей Закон регулює відносини, пов’язані зі створенням та функціонуванням Реєстру, реєстрацією об’єктів, складенням та поданням до уповноваженого органу звітів операторів, довідок про дифузні джерела, внесенням даних про викиди та перенесення забруднювачів і відходів до Реєстру щодо об’єктів, дифузних джерел, розташованих в Україні.

Дія Закону не поширюється на викиди та перенесення радіоактивних матеріалів та на перенесення радіоактивних відходів.

Передбачається, що через два роки після набрання чинності цим Законом Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів буде інтегровано з Європейським реєстром викидів та перенесення забруднювачів — таке завдання покладено на Кабмін.

Закон України від 20.09.2022 р. №2614-IX набирає чинності з 08.10.2023 р.


Зміни в порядку сплати пенсійного збору

!  Покупцям легкових авто, операторам телекомунікацій

Кабмін вніс зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій, затвердженого постановою КМУ від 03.11.1998 р. №1740.

Згідно зі змінами, при першій реєстрації легкових електромобілів пенсійний збір не сплачується.

Уточнено, що:

— збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачують підприємства, установи та організації, фізособи, які користуються послугами мобільного зв’язку та не надають електронних комунікаційних послуг, а також постачальники електронних комунікаційних послуг, які надають послуги мобільного зв’язку кінцевим користувачам послуг безоплатно;

— збір на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку сплачується платниками збору постачальнику електронних комунікаційних послуг одночасно з оплатою ними зазначених послуг.

Постачальники електронних комунікаційних послуг перераховують збір на обов’язкове державне пенсійне страхування, якщо протягом робочого дня сума збору, яка обліковується:

— дорівнює або перевищує 1000 гривень, — не пізніше ніж наступного робочого дня;

— менша ніж 1000 гривень, — не пізніше того робочого дня, коли сума збору становитиме 1000 гривень.

Викладено в новій редакції форму звіту про нарахування та сплату збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з послуг мобільного зв’язку (додаток 2 до Порядку).

Текст постанови див. «ДК» №42-43/2022.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.2022 р. №1129 чинна з 14.10.2022 р.


Нова процедура внесення даних до ЄДРТЗ

!  Користувачам ТЗ

Кабмін затвердив Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів.

Порядок визначає процедуру внесення до Єдиного державного реєстру транспортних засобів відомостей про належного користувача транспортного засобу для автоматизованого обліку.

Підставою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є електронна заява або заява, сформована та подана заявниками, якою визначено належного користувача безпосередньо власником транспортного засобу у зв’язку з передачею фізичній або юридичній особі транспортного засобу в користування.

Обов’язковою умовою для внесення до Реєстру відомостей про належного користувача є наявність у нього діючого національного посвідчення водія або діючого посвідчення водія іноземної держави, що відповідає вимогам Конвенції про дорожній рух 1968 року, записи в якому виконані або продубльовані літерами латинського алфавіту, яке підтверджує право керування транспортним засобом відповідної категорії.

Вимога щодо наявності посвідчення водія є необов’язковою стосовно належного користувача — керівника юрособи (особи, яка виконує повноваження керівника юрособи).

Відомості про належного користувача до Реєстру вносяться через:

територіальні органи з надання сервісних послуг МВС;

вебзастосунок, розміщений на офіційному вебсайті Головного сервісного центру МВС;

Портал «Дія», у тому числі з використанням його мобільного застосунку.

За внесення до Реєстру відомостей про належного користувача плата не справляється.

Водночас втратить чинність попередній порядок, затверджений постановою КМУ від 14.11.2018 р. №1197.

Постанова КМУ від 08.10.2022 р. №1145 набирає чинності 13.01.2023 р.


Порядок платіжок на виплату зарплати оновлено

!  Працедавцям

Міністерство фінансів України затвердило Порядок прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати.

Цей документ набирає чинності одночасно з введенням в дію Закону про платіжні послуги і регулює механізм прийняття надавачами платіжних послуг грошових чеків та платіжних інструкцій на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

З набранням чинності цим Порядком утратить чинність Наказ Міндоходів від 09.09.2013 р. №453 «Про затвердження Порядку прийняття банками на виконання розрахункових документів на виплату заробітної плати».

Докладніше див. «ДК» №42-43/2022.

Наказ Мінфіну від 16.09.2022 р. №291 набирає чинності з 01.12.2022 р.


ПН/РК блокуватимуть частіше

!  Платникам ПДВ

Кабмін вніс зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

Як коментують податківці, змінами, зокрема, виключено можливість безумовної реєстрації РК до ПН отримувача — платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості хоча б одного з товарів/послуг їхньому постачальнику.

До того ж передбачено вимогу щодо зупинення реєстрації ПН/РК платника податку, яким подано для реєстрації ПН та РК до ЄРПН, у разі якщо такий платник відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку.

Комісії ДПС зобов’язані приймати рішення про неврахування таблиці даних платника податку у разі:

— або відповідності платника податку критеріям ризиковості;

— або надходження до ДПС податкової інформації щодо невідповідності відомостей, зазначених у таблиці даних платника податку, видам економічної діяльності відповідно до КВЕД, кодам товарів згідно з УКТЗЕД та/або кодам послуг згідно з ДКПП, що постачаються та/або отримуються платником податку, ввозяться на митну територію України.

З критеріїв ризиковості вилучено норму щодо переважання в залишку понад 50% груп «ризикових» товарів (продукції), отже, ДПС перевірятиме залишки не тільки ризикових, а всіх товарів.

Докладніше див. «ДК» №42-43/2022.

Постанова Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 р. №1154 чинна з 14.10.2022 р.


НБУ вилучатиме банкноти 5, 10, 20 та 100 гривень старого зразка

!  Усім

Національний банк постановив з 01.01.2023 р. розпочати вилучення з готівкового обігу банкнот номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 — 2007 років (далі — банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень).

Банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень перебувають в обігу до прийняття окремого рішення Правління Нацбанку про їх вилучення.

Банки, щодо яких Правління Нацбанку прийняло рішення про надання їм повноважень на зберігання запасів готівки Нацбанку, повинні приймати від банків України банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень із зарахуванням сум прийнятих коштів на кореспондентські рахунки банків та вкладати зазначені банкноти до запасів Нацбанку повними пачками.

Банкам України заборонено з 1 січня 2023 року видавати з кас банків банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень за всіма видами готівкових операцій.

Постанова  Національного банку України від 04.10.2022 р. №213 чинна з 12.10.2022 р.


Змінено Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінпослуг

!  Надавачам фінпослуг

З метою приведення власних нормативно-правових актів у відповідність до законодавства Нацбанк вніс зміни до своїх постанов від 24.12.2021 р. №153 «Про затвердження Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг» та від 04.05.2022 р. №93 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року №153 та врегулювання деяких питань у діяльності надавачів фінансових послуг».

Серед іншого зміни передбачають процедуру погодження набуття істотної участі в платіжних установах (у тому числі малих платіжних установах), установах електронних грошей, операторах поштового зв’язку, які мають право надавати фінансові платіжні послуги. Крім цього, запроваджуються нові вимоги до фінансового становища та ділової репутації цих суб’єктів та філій іноземних платіжних установ, установ електронних грошей, філій іноземних установ електронних грошей, їхніх власників та керівників, а також інші зміни.

Постанова  Національного банку України від 07.10.2022 р. №216 чинна з 09.10.2022 р.


Зміни в Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту

!  Торговцям пальним і спиртом

Кабмін вніс зміни до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою КМУ від 24.04.2019 р. №408.

Зокрема, уточнено, що на обсяги пального, що не перевищують розміру облікової різниці, які обліковуються в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, платник акцизного податку має право скласти в одному примірнику та зареєструвати акцизну накладну в ЄРАН не рідше одного разу на календарний рік на підставі бухгалтерської довідки за попередній календарний рік не пізніше 31 січня поточного календарного року (до змін — не пізніше 31 січня наступного року).

ДМСУ повинна протягом 60 к. д. днів з дня опублікування цієї постанови автоматизувати передачу в повному обсязі даних МД / аркушів коригування до МД до СЕА РП та СЕ, який веде ДПСУ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.10.2022 р. №1125 чинна з 13.10.2022 р.


Положення про ведення касових операцій у національній валюті удосконалено

!  СГ, банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Змінами, зокрема, передбачено уточнення порядку ведення суб’єктами господарювання, зокрема небанківськими надавачами платіжних послуг, касових операцій з урахуванням загального порядку виконання платіжних операцій, послуг із зарахування та зняття готівкових коштів на/з рахунків користувачів.

Докладніше див. «ДК» №42-43/2022.

Постанова  Національного банку України від 19.09.2022 р. №205 чинна з 08.10.2022 р.


На харчових продуктах тваринного походження буде ідентифікаційна позначка

!  Усім

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило Вимоги до ідентифікаційної позначки та порядку її нанесення.

Ці Вимоги застосовуються до ідентифікаційної позначки, яка наноситься з метою забезпечення простежуваності на харчові продукти тваринного походження, та визначають порядок її нанесення.

Вимоги є обов’язковими для харчових продуктів тваринного походження, щодо яких Законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» не передбачене нанесення позначки придатності та які вироблені на потужностях, на які видано експлуатаційний дозвіл.

Ідентифікаційна позначка має бути нанесена до моменту вивезення харчових продуктів тваринного походження з потужності.

У разі подальшої переробки або повторного пакування харчового продукту на іншій потужності наноситься нова ідентифікаційна позначка, яка повинна містити реєстраційний номер потужності, на якій було здійснено зазначені операції.

Обіг харчових продуктів тваринного походження, щодо яких Законом не передбачене нанесення позначки придатності та які вироблені на потужностях, на які видано експлуатаційний дозвіл, без ідентифікаційної позначки забороняється.

Ідентифікаційна позначка не є обов’язковою для пакування яєць, до яких застосовуються інші вимоги законодавства щодо етикеток та маркування.

Установлено, що харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).

Наказ вводиться в дію через 2 роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

Наказ Мінагрополітики від 14.09.2022 р. №684
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.10.2022 р. офіційно не опублікований


Зміни в Переліку відомостей, що вносяться до загальної декларації прибуття

!  Імпортерам, експортерам, міжнародним вантажоперевізникам

Міністерство фінансів внесло зміни до Переліку відомостей, що вносяться до загальної декларації прибуття, затвердженого наказом Мінфіну від 13.08.2020 р. №502.

Зокрема, у рядках 3/18 графу «Відомості, що вносяться в поле загальної декларації прибуття» доповнено положенням, відповідно до якого, якщо замість загальної декларації прибуття подається митна декларація, яка містить необхідні відомості для проведення аналізу ризиків з метою оцінки безпеки та надійності, зазначається обліковий номер, присвоєний митним органом країни, де була прийнята митна декларація, особи, яка подала таку митну декларацію.

Також визначено, що митна декларація, яка містить принаймні відомості полів 1/6, 2/3, 3/3 (чи 3/4) або 3/5 (чи 3/6), 3/11 (чи 3/12) або 3/13 (чи 3/14), 3/18, 3/31 (чи 3/32), 4/2, 5/1, 5/19 (чи 5/20), 5/21, 5/22, 5/24, 6/4, 6/7, 6/9, 6/10, 6/12, 6/14, 7/10, 7/4, 7/14, 7/15 та 7/18, може використовуватись як загальна декларація прибуття відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 1941 гл. 28 розд. VI МКУ.

Додаток 1 «Особливості внесення відомостей у поля загальної декларації прибуття» до Переліку доповнено рядком, яким визначено особливості внесення відомостей про код товару. Так, передбачено, що під час переміщення товарів через митний кордон України відповідно до положень Конвенції про процедуру спільного транзиту зазначається код товару на рівні не менше чотирьох знаків згідно з Гармонізованою системою опису та кодування товарів. Заповнення є необов’язковим, якщо в полі 6/7 надається достатній для ідентифікації товару опис.

Хоча наказ ще не набрав чинності, до нього вже внесено зміни наказом Мінфіну від 30.09.2022 р. №308.

Наказ Мінфіну від 14.09.2022 р. №282
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 19.10.2022 р. офіційно не опублікований

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру