• Посилання скопійовано

Погашення заборгованості за рахунок гарантії третьої особи — що в обліку?

Юрособа — платник податку на прибуток і ПДВ отримала кредит під гарантію депозиту третьої особи. Погашення заборгованості відбулося за рахунок депозиту третьої особи, яка виступала гарантом погашення заборгованості. Як відобразити ці операції в обліку?

Отримання кредиту відображається в бухобліку юрособи проведенням:

— Д-т 311 К-т 501 — довгостроковий кредит;

— Д-т 311 К-т 601 — короткостроковий кредит.

Якщо на дату чергового балансу до строку погашення довгострокового кредиту залишилося менше 12 календарних місяців, довгострокову заборгованість переводять до складу поточної:

— Д-т 501 К-т 611 — на суму кредиту.

Якщо погашення кредиту відбулося за рахунок гаранта (третьої особи), то юрособа стає боржником гаранта, а не банку. Таким чином, потрібно відобразити заміну кредитора:

— Д-т 501, 611 чи 601 К-т 685 — на суму погашеної гарантом заборгованості.

Погашення такої заборгованості на банківський рахунок гаранта:

— Д-т 685 К-т 311 — на суму погашеної заборгованості.

Але якщо відповідно до договору з гарантом юрособа-боржник не погашає заборгованості, сума такої заборгованості зараховується до складу доходу:

— Д-т 685 К-т 719 — на суму заборгованості.

На податковий облік ПДВ розглянуті операції не впливають, бо немає операції постачання товарів, послуг.

На податковий облік податку на прибуток розглянуті операції також не вплинуть, крім варіанта непогашення заборгованості і включення її до складу доходів. Адже в цьому разі фінрезультат до оподаткування збільшується (Д-т 719 К-т 791), отже, й об’єкт оподаткування податком на прибуток збільшується. Причому податкових різниць тут немає.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру