• Посилання скопійовано

Зменшення СК в іноземній валюті: що в обліку?

Зареєстровано СК у гривнях і в євро для оплати засновником-нерезидентом в євро. Засновник здійснив оплату кількома платежами в євро. На суму неcплачених внесків СК буде зменшено. Як таку операцію відобразити в бухобліку?

Формування статутного капіталу

Формування статутного капіталу відображають проведенням: Д-т 46 К-т 401, на суму в гривнях за офіційним курсом НБУ на дату підписання установчих документів.

Заборгованість на субрахунку 401 є немонетарною, тому на неї курсові різниці не нараховують (п. 7 НП(С)БО 21).

А заборгованість на рахунку 46 є монетарною, адже вона має погашатися коштами. Тому на цю заборгованість курсові різниці нараховують (див. п. 7, 8 НП(С)БО 21).

Відповідно до п. 8 НП(С)БО 21 курсові різниці, які виникають унаслідок перерахунку зобов’язань засновників під час формування статутного капіталу, відображають у складі додаткового капіталу.

Зокрема, на субрахунку 425 «Інший додатковий капітал» (див. лист Мінфіну від 19.11.2013 р. №31-08410-07-16/33606, «ДК» №3/2014).

Щоправда, ані в цьому листі, ані в НП(С)БО 21 не зазначено, куди відносити від’ємну курсову різницю, якщо вона виникатиме, якщо кредитового залишку для її відображення на субрахунку 425 бракує. На наш погляд, на рахунок 44.

Таким чином, якщо засновник-нерезидент здійснив внесок до статутного капіталу не повністю, за кредитом субрахунку 46 буде залишок, визначений у євро, який перераховується у гривні за відповідним офіційним валютним курсом НБУ. Водночас може бути залишок за нарахованими курсовими різницями на субрахунку 425.

Зменшення статутного капіталу

Як ми вже зазначили вище, статутний капітал визначається у гривнях. Тому за сумою зменшення статутного капіталу на субрахунку 401 курсових різниць не виникає.

Зменшення статутного капіталу відображають проведенням: Д-т 401 К-т 46.

А от на рахунку 46 заборгованість показують в іноземній валюті, яку перераховують у гривні за відповідним офіційним курсом на дату балансу і дату здійснення господарської операції.

Але якщо прийнято рішення про зменшення статутного капіталу, то залишок заборгованості на рахунку 46 стає немонетарним. Тому курсові різниці за ним не нараховують.

Якщо після проведення Д-т 401 К-т 46 на рахунку 46 буде дебетовий залишок, його закривають у кореспонденції з субрахунком 425: Д-т 425 К-т 46. Якщо буде кредитовий залишок, його закривають у кореспонденції з рахунком 44: Д-т 46 К-т 44.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру