• Посилання скопійовано

Допомога на лікування директору (власнику) без підтвердних документів

Директор українського ТОВ, іноземець з дозволом на проживання та роботу в Україні, кінцевий бенефіціарний власник цього ТОВ, із часткою 100%, витратив 140 тис. грн власних коштів на лікування і бажає від українського ТОВ отримати відшкодування цих коштів, але не має підтвердних документів. Яке оподаткування такої допомоги?

Сума цільової матеріальної допомоги на лікування, надана в будь-якій сумі, згідно з пп. 165.1.19 ПКУ не оподатковується ПДФО і ВЗ у повному обсязі, тобто без обмеження неоподатковуваною сумою 3470 грн, за наявності підтвердних документів (чеки, платіжні доручення, виписки з банку про сплату з карткового рахунку), а також виписки з амбулаторних карток тощо.

У разі витрачання коштів цільової матеріальної допомоги на лікування без підтвердних документів на понесені витрати вона визнається отриманим додатковим благом такого директора (власника) та підлягає оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та ВЗ 1,5%.

Щодо ЄСВ, то така допомога на лікування, відповідно до п. 14 розділу І Переліку №11701, не є об’єктом оподаткування ЄСВ, тож і в додатку 1 до Об’єднаної звітності не відображається, проте підлягає відображенню в додатку 4ДФ до Об’єднаної звітності за ознакою доходу «126».

1 Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою КМУ від 22.12.2010 р. №1170.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру