• Посилання скопійовано

Сплата ЄСВ резидентом Дія.Сіті з нарахованої зарплати: чи можливо?

ІТ-компанія є резидентом Дія.Сіті. Чи зможе компанія відносити на витрати сплату ЄСВ працівникам передпенсійного віку в розмірі 22% від нарахованої (фактичної) зарплати, а не МЗП? ЄСВ за таких працівників компанія за наказом керівника сплачує в розмірі 22% від нарахованої зарплати.

Відповідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ1, для платника — резидента Дія. Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним п. 2, 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону №16672, ЄСВ встановлюється у розмірі мінімального страхового внеску:

— на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону про оплату праці;

— на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами, укладеними у порядку, передбаченому Законом №1667.

1 Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

2 Закон України від 15.07.2021 р. №1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Отже, ЄСВ на зарплату кожного найманого працівника та на суму винагороди фізособам резидент Дія.Сіті нараховує за ставкою 22% від МЗП (замість фактичної).

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків у своїх роз’ясненнях від 24.06.2022 р. та 16.08.2022 р. зазначило, що резидент Дія.Сіті може нарахувати ЄСВ у розмірі 22% на суми фактично нарахованої заробітної плати (винагороди) незалежно від її розміру лише у місяці, в якому отримав статус резидента Дія.Сіті не з початку місяця або уклав трудовий договір чи гіг-контракт з найманим працівником не з початку місяця.

Отже, чинним законодавством прямо встановлена сума, з якої має сплачуватися ЄСВ, і це МЗП, і ця норма стосується всіх працівників резидента Дія.Сіті, а не тільки гіг-спеціалістів.

Тим паче коли платник виявив бажання стати резидентом Дія.Сіті, він автоматично погодився на спеціальний режим оподаткування, зокрема і на сплату ЄСВ з МЗП. Тому вважаємо, що резидент Дія.Сіті не може встановити наказом сплату ЄСВ з фактично нарахованої зарплати працівникам від 50 років, бо це суперечить Закону про ЄСВ.

Відповідно, віднести на витрати ІТ-компанії сплачену суму ЄСВ резидент Дія.Сіті має право тільки з МЗП.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру