• Посилання скопійовано

Оновлена форма єдиної звітності вже діє

Наказом Мінфіну від 04.07.2022 р. №189 внесено зміни до форми єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а також до Порядку її заповнення (Порядку №4). Зокрема, введено рядки для зазначення середнього заробітку мобілізованих без грошового забезпечення. Наказ №189 набрав чинності з 9 серпня 2022 року.

Мінфін Наказом №189 виклав у новій редакції єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

За текстом наказу він набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Його опубліковано в «Офіційному віснику» №61 9 серпня 2022 року.

Щодо набрання чинності та першого подання

У Наказі №189 не зазначено, з якого періоду слід звітувати вперше за новою формою. Тому діє загальне правило за п. 46.6 ПКУ. Згідно з ним до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, наступний за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Позаяк Наказ №189 опубліковано в серпні, вперше звітувати за новою формою потрібно буде вже за підсумками ІV кварталу 2022 року.

Але, звісно, ДПС може дотримуватися зовсім іншої позиції. Про її оприлюднення повідомимо додатково.

Тим часом податківці видали власне роз’яснення про нововведення в оновленій формі Податкового розрахунку — див. роз’яснення ДПІ у м. Полтаві ГУ ДПС у Полтавській області від 11.08.2022 р. у «ДК» №34/2022.

Щодо змін до єдиної звітності

Зміни стосуються відображення середнього заробітку працівників, яких було мобілізовано з 24 лютого та які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення. Зокрема, в табличній частині єдиної звітності з’явилися нові рядки. У новому рядку 1.6 слід буде зазначати суму нарахованої заробітної плати за працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення у період мобілізації.

У новому рядку 3.7 відображатимуть суму ЄСВ, нарахованого фізособами — платниками єдиного податку ІІ та ІІІ груп та юрособами — платниками єдиного податку ІІІ групи на суми заробітної плати працівників, яких було призвано під час мобілізації на військову службу до ЗСУ, які не отримували доходів у вигляді грошового забезпечення у період мобілізації.

Щодо цієї категорії платників ЄСВ та бази нарахування ЄСВ внесено зміни й до інших рядків та граф форми єдиної звітності.

До розділу ІІ додатка 4ДФ додано рядки для відображення доходів від продажу сільськогосподарської продукції.

Докладно про всі зміни ми розповіли в статті «Зміни до єдиної «зарплатної» звітності» в «ДК» №33/2022.

Але через ці зміни всі роботодавці та податкові агенти отримали оновлену форму єдиної звітності. Відповідно, саме її слід буде подавати вже за ІV квартал.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Наказ №189 — Наказ Міністерства фінансів України від 04.07.2022 р. №189 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року №4».
  • Порядок №4 — Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. №4.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру