• Посилання скопійовано

Суть справи

Бухгалтерський облік експорту товарів
Підприємство експортує товари. Розгляньмо особливості бухгалтерського обліку. А про оподаткування експорту товару поговоримо в наступній статті.

Оновлена форма єдиної звітності вже діє
Наказом Мінфіну від 04.07.2022 р. №189 внесено зміни до форми єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а також до Порядку її заповнення (Порядку №4). Зокрема, введено рядки для зазначення середнього заробітку мобілізованих без грошового забезпечення. Наказ №189 набрав чинності з 9 серпня 2022 року.

Групи юросіб та інші зміни Закону №2435
У серпні до Закону про бухоблік внесли чергові зміни (див. «ДК» №33/2022). Найцікавішими вони будуть для материнських та дочірніх компаній. Але і про решту юросіб законодавці не забули.

За дискримінацію у вакансіях — штраф
10 серпня в «Урядовому кур’єрі» опублікований та набрав чинності Порядок сплати рекламодавцями до державного бюджету штрафів за порушення вимог Закону України «Про рекламу» щодо реклами послуг із працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 05.08.2022 р. №863. Про що йдеться?

Повторне введення ОЗ в експлуатацію
Підприємство прийняло рішення продати ОЗ (складське обладнання) і перевело його за залишковою вартістю на субрахунок 286. Але протягом двох років так і не продало. Відтак прийнято рішення знову використовувати це обладнання, ввівши в експлуатацію. Як відобразити в обліку повторне введення в експлуатацію?

Додаткові відпустки для працівників із дітьми
На кожному підприємстві є працівники, які мають дітей, а отже, і право на додаткові соціальні відпустки. Яка їх тривалість та порядок надання? Чи змінився цей порядок через війну? Чи однакові права мають сумісники та основні працівники?

Хворіємо за договором ЦПХ
На підприємстві оформлено двох осіб за договором ЦПХ, одна з яких захворіла. Чи нараховувати лікарняні? Як їх розраховувати та які нарахування брати в розрахунок лікарняних?

Розподіл ПДВ за ст. 199 ПКУ
ТОВ придбаває товари для виробництва бронежилетів як із ПДВ, так і без ПДВ. Бронежилети (код УКТ ЗЕД 6211 43 90 00) продає як військовим формуванням (звільнено від ПДВ — п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ), так і іншим покупцям (оподатковується ПДВ). Як нараховувати компенсувальний ПДВ, виписувати зведену ПН, відображати в декларації з ПДВ?

Новий Закон про АТ — яких змін очікувати?
Закон №2465 — новий Закон про акціонерні товариства станом на 17.08.2022 р. спрямовано на підпис Президенту України. Загалом цей Закон вносить багато змін до реєстрації та організації діяльності АТ, які набирають чинності переважно з 01.01.2023 р.

Амортизація цілісного майнового комплексу
ТОВ орендує ЦМК на підставі договору оренди у Фонду державного майна, надаючи суспільно значущі послуги. Згідно з договором ТОВ сплачує щомісячну оренду плату, крім того, умовами договору передбачено ремонтні роботи в сумі амортизації ЦМК. Чи нараховується амортизація на ЦМК, чи виникає на суму амортизації дохід у ТОВ?

Прийняття ВПО без запису про звільнення
Як прийняти на роботу працівника (внутрішньо переміщену особу), якого звільнили з попереднього місця роботи, але у трудовій книжці якого немає запису про звільнення? Як зробити запис про прийняття такого працівника на роботу?

Акт надійшов невчасно: що з обліком?
Підприємство виконує роботи замовникові, надає йому на підпис акт приймання-передачі, але замовник підписує його лише через два місяці, тобто із запізненням. Як відображати такий запізнілий акт в обліку, як виписувати податкову накладну?

Кворум у статуті не зазначають
У статуті не треба зазначати умови про кворум — найменшу кількість голосів, необхідну для визнання загальних зборів повноважними. Такі положення суперечать Закону про ТОВ/ТДВ та ЦКУ.

Звільнення працівника,якщо ФОП за кордоном
ФОП на 2-й групі ЄП у лютому виїхав за кордон. Працівники з лютого у відпустці без збереження зарплати. Рахунки через прострочення виплат за кредитом арештовані. Тепер працівник хоче звільнитись. Як його звільнити, якщо ФОП за кордоном? Чи може ФОП покласти власні кошти до каси і через касу видати компенсацію відпустки? Які наслідки невиплати компенсації відпустки?

До змісту номеру