• Посилання скопійовано

Закон №2352 і середній заробіток мобілізованих

19.07.2022 р. набрав чинності Закон №2352, яким скасовано обов’язкове нарахування та виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам. Чи може керівник своїм наказом залишити подальше нарахування та виплату середнього заробітку чи будь-якої щомісячної фіксованої суми мобілізованому працівникові? У разі продовження нарахування та виплати середнього заробітку — чи оподатковувати цю суму військовим збором і за якою ставкою?

Саме так, 18 липня Закон №2352 опубліковано в газеті «Голос України», і з 19 липня він набрав чинності.

Цим Законом роботодавця звільнено від обов’язку збереження середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу, із залишенням за цими працівниками місця роботи (посади). Але таким працівникам залишається виплата грошового забезпечення за кошти держбюджету.

Чи можна далі платити середній заробіток мобілізованому?

Законом №2352 з 19 липня припиняється збереження середнього заробітку за місцем роботи мобілізованим працівникам на час призову на військову службу, тобто роботодавець має провести нарахування середнього заробітку до 18 липня включно.

Проте, якщо роботодавець і надалі бажає підтримувати свого мобілізованого працівника та виплачувати середню зарплату, він може робити це добровільно: законодавством не заборонено. Але рішення про збереження мобілізованому цих виплат роботодавець має зафіксувати в наказі.

Тож у разі прийняття роботодавцем рішення про подальше (після 19 липня) нарахування середньої заробітної плати можна її виплачувати в будь-якій сумі, зокрема:

— 100% за Порядком №100 чи якийсь відсоток від нарахованої середньої;

— фіксованій (у розмірі окладу, мінімальної заробітної плати тощо).

Оподаткування середнього заробітку мобілізованого

Щодо оподаткування цієї суми, то її оподатковують, як і раніше, бо це частина заробітної плати.

Тож зі суми нарахованого середнього заробітку потрібно буде утримати податок на доходи фізосіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5% і нарахувати на цю суму ЄСВ.

Але якщо роботодавець є фізособою-підприємцем на єдиному податку 2-ї, 3-ї групи чи юрособою на ЄП 3-ї групи, він може прийняти рішення не сплачувати ЄСВ зі середнього заробітку мобілізованого працівника. Це дозволено з 17 березня 2022 року згідно з п. 9-20 Прикінцевих і перехідних положень Закону про ЄСВ.

Оподаткування виплати фіксованої суми мобілізованому

У разі нарахування та виплати мобілізованому фіксованої суми її, аналогічно до зазначеного вище для середнього заробітку, оподатковують як зарплату.

Тобто з такої виплати у фіксованій сумі потрібно буде утримати ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5% і нарахувати на цю суму ЄСВ (якщо не прийнято рішення про несплату ЄСВ роботодавцем, який належить до однієї з перерахованих вище категорій осіб).

Нормативна база

  • Закон №2352 — Закон України від 01.07.2022 р. №2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».
  • Порядок №100 — Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. №100.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру