• Посилання скопійовано

Суть справи

ПДВ, податок на прибуток під час імпорту товарів
У попередній статті (див. «ДК» №31/2022) ми розглянули особливості бухобліку в разі імпорту товарів. Зараз мова піде про особливості оподаткування ПДВ і податком на прибуток у разі імпорту товарів.

Індексація зарплати в серпні
У серпні індексувати зарплату потрібно буде в межах розміру прожиткового мінімуму липня. Але нараховувати індексацію — за новими збільшеними коефіцієнтами, адже індекс інфляції за червень становить 103,1%.

90 днів відпустки своїм коштом у звіті
У зв’язку з прийняттям змін до Закону про відпустки, як тепер відображати у звіті ЄСВ тих працівників, які пішли у відпустку без збереження зарплати, і що у такому разі робити зі сплатою ЄСВ?

Нове Положення НБУ про платіжні інструменти
Нещодавно НБУ затвердив Положення про порядок емісії та еквайрингу платіжних інструментів. При цьому декілька попередніх постанов утратили чинність. А що нового цей порядок принесе користувачам платіжних карток та інших платіжних інструментів?

До чого веде невиконання посадової інструкції
За одноразове невиконання посадової інструкції працівникові загрожує догана або звільнення — щось одне і лише після ознайомлення з такою інструкцією. Для звільнення протягом року після догани потрібне повторне порушення.

Коригування ПЗ з ПДВ при уступці права вимоги
Підприємство 1 має договори на постачання обладнання з підприємством 2 на суму з ПДВ 720 тис. грн і підприємством 3 на суму з ПДВ 600 тис. грн. Отримано передоплату від п-ва 2 на суму 120 тис. грн і п-ва 3 на суму 600 тис. грн. На дату отримання передоплати складено і зареєстровано ПН. Потім п-во 3 відступило п-ву 2 право вимоги боргу від п-ва 1 на суму 600 тис. грн. Далі підприємства 1 і 2 уклали угоду про зарахування боргу 600 тис. грн у рахунок оплати договору на постачання обладнання. Таким чином, п-во 1 має повну суму оплати за договором із п-вом 2 на постачання обладнання. Як коригувати ПЗ з ПДВ?

Нові перевірки з праці лише на час війни
Законом №2352 передбачено позапланові перевірки у сфері праці. І хоча він говорить про перевірки з виключних підстав та лише у період дії воєнного стану, саме ці умови спричинюють багато запитань, які ми окреслили у цій статті.

Закон №2352 і середній заробіток мобілізованих
19.07.2022 р. набрав чинності Закон №2352, яким скасовано обов’язкове нарахування та виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам. Чи може керівник своїм наказом залишити подальше нарахування та виплату середнього заробітку чи будь-якої щомісячної фіксованої суми мобілізованому працівникові? У разі продовження нарахування та виплати середнього заробітку — чи оподатковувати цю суму військовим збором і за якою ставкою?

Витрати ФОПа не з бізнес-рахунку
ФОП на загальній системі має право віднести до витрат суми, підтверджені первинними документами, навіть якщо вони сплачені за рахунок власних готівкових коштів цієї фізичної особи: постанова ВС від 03.05.2022 р. у справі №824/348/20-а.

Валютні кошти ФОПа — для особистих потреб
Чи може ФОП на ІІІ групі ЄП зняти валюту зі свого валютного рахунку за кордоном не на відрядження, а для особистих потреб? Які наслідки?

Облік дебіторки перед резидентом РФ
Підприємство відправило продукцію резидентові РФ. На сьогодні покупець продукцію не оплатив й оплачувати не буде. Що робити з дебіторською заборгованістю? Чи нараховувати курсові різниці?

Авто згоріло на стоянці: хто за це відповідає?
ВС вважає, що якщо автомобіль не рухається (перебуває на стоянці) та випадково загоряється, то власник чи орендар такого ТЗ не несе відповідальності за шкоду, завдану пожежею розташованим поруч автомобілям.

До змісту номеру