• Посилання скопійовано

Головбух на посаді діловода за суміщенням

На комунальному підприємстві є вакантна посада діловода. Чи має право головбух суміщати посаду діловода та з якою доплатою?

Згідно зі ст. 105 КЗпП, суміщенням вважається виконання працівником на тому самому підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою) або обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи.

Питання суміщення може виникати й у комунальних підприємств. Для цього у штатному розписі має бути передбачено вакантну посаду. За відсутності вільної посади або посади в штатному розписі суміщення посад є неможливим і доплата за суміщення посад здійснюватися не може.

Суміщення посад може бути встановлено за заявою працівника або на підставі рішення роботодавця.

Якщо суміщення ініційовано роботодавцем, то воно вважається зміною істотних умов праці відповідно до ст. 32 КЗпП, тож працівника слід попередити за два місяці з отриманням письмової згоди, що він не заперечує почати виконувати додаткові функції за іншою посадою. Якщо ініціатива йде від працівника, потрібно написати заяву і не чекати двох місяців.

Звертаємо увагу: згідно з п. 2 ст. 3 Закону від 15.03.2022 р. №2136 у період воєнного стану норма щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовується. Тобто, якщо ініціатором є роботодавець, попереджати працівника про істотні зміни за два місяці під час воєнного стану не потрібно.

Тож незалежно від того, від кого йшла ініціатива суміщення, потрібно оформити наказ.

У наказі про встановлення суміщення посад має бути зазначено строк, на який працівникові доручалася додаткова робота, а після завершення цього строку працівник повертається до виконання лише своєї основної роботи. Окремого наказу щодо цього оформляти не потрібно. Також у наказі обов’язково зазначають назву професії (посади), за якою відбуватиметься суміщення, та розмір доплати.

Відповідно до ст. 15 Закону про оплату праці та ст. 97 КЗпП, госпрозрахунковим підприємствам (у т. ч. комунальним) надано право самостійно визначати в колективному договорі форми і системи оплати праці, види та розміри доплат, надбавок, премій тощо з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Отже, доплата провадиться винятково за наказом, бо виконання роботи за суміщенням посад не відображається в табелі обліку робочого часу та встановлюється відповідно до вимог ст. 105 КЗпП на умовах, передбачених колективним договором. У колдоговорі та наказі про суміщення має бути чітко зазначено, від якої саме посади встановлюється доплата. Адже розмір доплати за суміщення затверджено лише працівникам бюджетної сфери (на підставі п. 3 Постанови №1298 доплату за суміщення проводять у розмірі до 50% посадового окладу (тарифної ставки) за основною посадою).

Таким чином, головбух КП може працювати за суміщенням на вакантній посаді діловода з доплатою, визначеною в наказі, та на умовах, передбачених у колдоговорі.

Нормативна база

  • Закон про оплату праці — Закон України від 24.03.1995 р. №108/95-ВР «Про оплату праці».
  • Постанова №1298 — Постанова КМУ від 30.08.2002 р. №1298 «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру