• Посилання скопійовано

Списання залишків алкогольної продукції

Юрособа-ресторан закривається. Є залишки підакцизної продукції — алкоголю. Як їх списати? Як складати податкову накладну? Чи буде акцизний податок?

У деяких випадках (п. 216.3 ПКУ) таке списання можливе без нарахування акцизного податку, а саме: ПЗ щодо втраченого підакцизного товару (продукції) не виникає, якщо:

а) платник акцизу документально зафіксував ці втрати та надав контролюючим органам необхідні докази того, що відповідний підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок аварії, пожежі, повені чи інших форс-мажорних обставин і його використання на митній території України є неможливим;

б) підакцизний товар (продукцію) втрачено внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого товару (продукції) чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом. Ця вимога застосовується в разі втрати підакцизних товарів (продукції) у межах нормативів втрат, які затверджуються в порядку, що визначається КМУ;

в) підакцизний товар (продукцію):

— примусово відчужено або вилучено для потреб держави відповідно до Закону №4765, за умови що у майбутньому його попередній власник або уповноважена ним особа не здійснить заходів щодо отримання компенсації за примусово відчужений підакцизний товар (продукцію);

— передано ЗСУ/теробороні, Нацгвардії, СБУ, СЗР, Держприкордонслужбі, МВС, Управлінню держохорони, Держспецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони держави, органам місцевого самоврядування, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій без попереднього або наступного відшкодування їх вартості;

— надано як гуманітарну допомогу.

Якщо жодної з цих підстав застосувати не можна, алкогольні напої списують із нарахуванням акцизного податку. Відповідно до п. 216.2 ПКУ датою виникнення податкового зобов’язання щодо зіпсованого, знищеного, втраченого підакцизного товару (продукції) є дата складання відповідного акта. У цьому пункті втраченим є товар (продукція), місцезнаходження якого платник податку не може встановити.

Нараховані суми акцизного податку за ставкою 5% включаються до показників додатка 6 до декларації акцизного податку.

Податок на додану вартість

Відповідно до пп. «г» п. 198.5 ПКУ, платник ПДВ зобов’язаний нарахувати ПЗ виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ. Не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду слід скласти і зареєструвати в ЄРПН у терміни, встановлені п. 201.10 ПКУ, зведену ПН за товарами, які починають використовуватися в операціях, що не є госпдіяльністю платника ПДВ. Зазначена норма поширюється на весь обсяг втрачених товарів, незалежно від того, чи перевищує цей обсяг норми природного убутку, чи ні.

У бухобліку списаний товар відображають записом Д-т 949 К-т 281, нарахований ПДВ — Д‑т 949 К-т 641/ПДВ, акциз — Д-т 949 К-т 641/акциз.

Також наголосимо, що залишки можна і продати у звичайному порядку — засновникам, працівникам або кінцевим споживачам — із визнанням доходу, нарахуванням акцизу та ПДВ.

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру