• Посилання скопійовано

Повідомлення ДПС про оформлення ЦПД

Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу за новою формою, якщо працівник виконує роботу за договором цивільно-правового характеру? Які штрафні санкції передбачені за неподання повідомлення в період дії воєнного стану?

Як відомо, з 1 січня 2022 року почала діяти нова форма «Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту». Через що у бухгалтерів виникає запитання про інформування податкової при укладанні з фізособами договорів цивільно-правового характеру, адже у повідомленні з’явилася нова категорія 4 — працівники на підставі цивільно-правових договорів.

Тож з’ясуймо, чи потрібно все ж таки подавати повідомлення за цивільно-правовим договором.

Подавати повідомлення зобов’язані:

— роботодавці на працівника, який не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом, та повідомлення ДПС про прийняття працівника на роботу (ч. 4 ст. 24 КЗпП);

— резидент «Дія.Сіті» на гіг-спеціаліста — резидента «Дія.Сіті» до початку виконання робіт (надання послуг) про укладення гіг-контракту (ч. 1 ст. 23 Закону №1667).

Постановою №413 установлено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту подається до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором та/або до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом — резидентом «Дія.Сіті».

Проаналізувавши Постанову №413, КЗпП та Закон №1667, робимо висновок, що роботодавець не має обов’язку інформувати ДПС про укладання цивільно-правового договору з фізособами. Адже у повідомленні зазначається інформація про укладені трудові договори, а укладення договорів цивільно-правового характеру не регулюється ст. 24 КЗпП (а регулюється ЦКУ), через що повідомлення про прийняття працівника на роботу за цивільно-правовою угодою не подається. А якщо немає обов’язку, то немає і відповідальності за неподання повідомлення.

Аналогічний висновок зазначено у листі Мінекономіки від 21.01.2022 р. №4711-06/3082-07: «...Вказаними законодавчими актами [КЗпП та Законом №1667. — Прим. ред.], а також цивільним законодавством не передбачено обов’язку будь-якої із сторін цивільно-правового договору інформувати Державну податкову службу та її територіальні органи про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій».

Дуже обережний роботодавець, звісно, може подати повідомлення, зазначивши в графі 9 дату та номер цивільно-правового договору. Але за несвоєчасне подання повідомлення під час воєнного стану штраф, передбачений за абз. 8 п. 2 ст. 265 КЗпП, не застосовуватиметься. Про це також сказано у листі Держпраці від 28.03.2022 р. №1340/4/4.1-ЗВ-22: «У разі відсутності можливості у роботодавця, із незалежних від нього обставин, подати до органів Державної податкової служби України чи її територіального органу повідомлення про прийняття працівника на роботу роботодавець в такому разі повинен мати підтвердження намагання вчинити такі дії».

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.1971 р. №322-VIII.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон №1667 — Закон України від 06.10.2016 р. №1667-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо уточнення окремих положень про оподаткування неприбуткових організацій».
  • Постанова №413 — Постанова КМУ від 17.06.2015 р. №413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту».

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру