• Посилання скопійовано

Суть справи

Як ведуть облік ФОПи-«єдинники»
Якщо ФОП є платником єдиного податку і не є платником ПДВ, він зобов’язаний вести тільки облік доходів. Облік витрат таким ФОПам вести не обов’язково. На відміну від них, ФОПи — платники ЄП за ставкою 3% (платники ПДВ) повинні вести облік і доходів, і витрат.

Курсові різниці під час війни
В яких випадках потрібно визначати курсові різниці? Як встановлення фіксованого курсу вплинуло на розмір курсових різниць? Про це ми поговоримо далі.

Працівник пів року в ЄС: де платити податки?
Працівниця через війну виїхала до країни ЄС. Працює дистанційно й отримує зарплату з України. Водночас як біженка отримує соціальну допомогу в країні перебування. Знайома картина, чи не так? Але як сплачувати податки з доходів, які отримуються з України?

Повідомлення ДПС про оформлення ЦПД
Чи потрібно подавати повідомлення про прийняття на роботу за новою формою, якщо працівник виконує роботу за договором цивільно-правового характеру? Які штрафні санкції передбачені за неподання повідомлення в період дії воєнного стану?

Виплата зарплати в натуральній формі
Роботодавець (підприємство, ФОП) під час війни вирішив виплачувати працівникам зарплату в натуральній формі. Які правові особливості такої виплати, обліку, оподаткування?

Призупинення трудового договору на час війни
За новим роз’ясненням Мінекономіки, наданим у листі від 09.05.2022 р. №4712-06/22838-09 (див. с. 48), якщо працівник бажає та може виконувати роботу або роботодавець може надавати роботу, призупиняти дію трудового договору не можна!

Облік вибуття запасів: методи та приклади
Підприємство відпускає запаси у виробництво, продає, передає іншим особам. Які особливості бухгалтерського обліку вибуття запасів? Розгляньмо методи оцінки вибуття запасів і особливості обліку ТЗВ.

Списання залишків алкогольної продукції
Юрособа-ресторан закривається. Є залишки підакцизної продукції — алкоголю. Як їх списати? Як складати податкову накладну? Чи буде акцизний податок?

Часткове руйнування нерухомості під час війни
Належна підприємству нерухомість, облікована у складі ОЗ, частково зруйнована окупантами під час воєнного стану. Яким чином оформити часткове руйнування, як відобразити в бухгалтерському обліку?

Міжнародний обмін податковою інформацією
Податкові органи оновили порядок міжнародного обміну податковою інформацією про госпсуб’єктів та госпоперації. Поряд зі зверненням до іноземних держав ДПС надсилатиме запити й до платників податків.

Зміна юрадреси: куди і як звітувати?
ТОВ — платник ЄП у травні 2022 р. змінило юрадресу (з Херсона на Одесу). З якого періоду звітувати до Одеси за ЄП, об’єднаною звітністю, сплачувати ЄП, ЄСВ, ПДФО та ВЗ? Чи подавати ф. №20-ОПП? З якого періоду починати в Одесі звітувати до статуправління та до Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю?

Дивіденди під час воєнного стану
ТОВ — платник податку на прибуток згідно з рішенням зборів за три роки, в яких був прибуток, виплачує дивіденди засновникам: юрособі-нерезиденту і фізособі-резиденту. При цьому ТОВ має збитки минулих років і тому не сплачує податку на прибуток. Чи сплачувати авансовий внесок та податок на репатріацію?

Головбух на посаді діловода за суміщенням
На комунальному підприємстві є вакантна посада діловода. Чи має право головбух суміщати посаду діловода та з якою доплатою?

Посередницькі договори — не критичний імпорт
У «ДК» №24/2022 ми опублікували лист НБУ від 03.06.2022 р. №40-0007/38782 про те, чи можуть агенти купувати валюту, щоб розрахуватися з нерезидентом-принципалом. Прокоментуймо його.

До змісту номеру