• Посилання скопійовано

Що нового

Урегульовано особливості земельних відносин в умовах воєнного стану

!  Землевласникам і землекористувачам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 08.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей регулювання земельних відносин в умовах воєнного стану».

Серед встановлених законом особливостей, зокрема, такі:

— новою підставою припинення права власності на земельну ділянку є примусове вилучення земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності, яке здійснюється відповідно до Закону «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів»;

— зняття та перенесення ґрунтового покриву земельних ділянок здійснюються без розроблення робочого проєкту землеустрою у визначених цим Законом випадках;

— до розробників документації із землеустрою, виконавців топографо-геодезичних і картографічних робіт загальнодержавного призначення не застосовуються вимоги щодо обов’язкового страхування відповідальності перед замовниками та третіми особами.

Також законом встановлено право на одержання в оренду без проведення земельних торгів земельної ділянки державної, комунальної власності для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених (евакуйованих) із зони бойових дій.

Порядок визначення підприємств, виробничі потужності яких підлягають переміщенню (евакуації) із зони бойових дій, та осіб, яким надається право на одержання в оренду без проведення земельних торгів земельної ділянки державної, комунальної власності для розміщення виробничих потужностей підприємств, переміщених (евакуйованих) із зони бойових дій, затверджується Кабміном.

Закон України від 12.05.2022 р. №2247-IX чинний з 09.06.2022 р.


Діє Закон про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму

!  Усім, а передусім ЗМІ, рекламодавцям, блогерам

У зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 11.06.2022 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про заборону пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії Російської Федерації як держави-терориста проти України, символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну».

Пропаганда російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ як держави-терориста проти України забороняється. Використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну відповідно до умов, визначених ст. 2 Закону, є окремим видом пропаганди російського нацистського тоталітарного режиму, збройної агресії РФ як держави-терориста проти України.

Використанням символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну, зокрема, є:

використання латинських літер «Z», «V» окремо (без правомірного контексту або в контексті виправдання збройної агресії проти України чи інших воєнних дій) або шляхом заміни цими літерами кириличних літер «З», «С», «В», «Ф» чи інших літер в окремих словах з візуальним акцентом на цих літерах;

використання символіки збройних сил РФ, у тому числі її сухопутних військ, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту, ракетних сил стратегічного призначення, повітряно-десантних військ, сил спеціальних операцій, інших збройних формувань та (або) органів держави-терориста (держави-агресора).

Символіка воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну вважається використаною, якщо вона розміщена:

на носіях, поверхнях публічного простору, у тому числі рекламних засобах (носії зовнішньої, внутрішньої реклами), транспортних засобах, а також у друкованих матеріалах (плакатах, листівках тощо), на одязі тощо;

у місцях проведення масових заходів політичного, освітнього, релігійного, культурного, наукового або іншого характеру, розважальних заходів та заходів для дітей;

в агітаційних матеріалах, крім матеріалів, спрямованих на протидію збройній агресії РФ проти України;

у рекламі на телебаченні, радіо, в засобах масової інформації, мережі Інтернет;

у повідомленнях у соціальних мережах у мережі Інтернет;

у творах (фільмах, передачах, відеоблогах тощо), інших об’єктах авторського права і (або) суміжних прав, створених після 24 лютого 2022 року.

Вищезгадані випадки використання символіки воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну не вважаються правопорушенням, якщо таке використання є правомірним відповідно до ч. 6 ст. 2 Закону.

Винні у порушенні вимог цього Закону фізичні та (або) юридичні особи, посадові особи юросіб, посадові особи органів держвлади, органів місцевого самоврядування несуть відповідальність відповідно до закону.

Закон України від 22.05.2022 р. №2265-IX чинний з 12.06.2022 р.


Уряд заборонив експорт мазуту, газу українського видобутку і деяких видів вугілля

!  Експортерам

Кабмін вніс зміни до переліку товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2022 рік (додаток 1 до постанови КМУ від 29.12.2021 р. №1424).

Відповідно до постанови, нульові квоти на експорт встановлені на:

паливо рідке (мазут);

вугілля кам’яне, антрацит; брикети, котуни та аналогічні види твердого палива, одержані з кам’яного вугілля (крім коксівного вугілля за кодом згідно з УКТЗЕД 2701 12 10 00);

газ природний українського походження.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.06.2022 р. №666 чинна з 14.06.2022 р.


Перелік товарів критичного імпорту зазнав уже десятої зміни

!  Імпортерам

Кабмін вніс зміни до переліку товарів критичного імпорту (додаток до постанови КМУ від 24.02.2022 р. №153). Окремі товари з переліку виключено, деякі додано, деякі позиції уточнено.

Оскільки цей перелік є одним з найчастіше змінюваних нормативно-правових актів України (це вже десята зміна Постанови №153 від моменту прийняття), радимо експортерам щоразу перевіряти його останню редакцію.

Постанова Кабінету Міністрів України від 07.06.2022 р. №673 чинна з 14.06.2022 р.


Обіг деяких хімічних речовин на період воєнного стану обмежено

!  Підприємствам, установам та організаціям

Кабмін затвердив перелік хімічних речовин, торгівля якими може заборонятися і які можуть вилучатися в установленому порядку у підприємств, установ та організацій в умовах правового режиму воєнного стану.

Загалом у переліку міститься 158 назв хімічних речовин.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.06.2022 р. №676 чинна з 15.06.2022 р.


Фінзвітність можна буде подати після завершення воєнного стану

!  Підприємствам, які подають фінзвітнсіть

Кабмін вніс зміни до Порядку подання фінансової звітності, затвердженого постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419.

Так, визначено, що підприємства, які не подали у період дії воєнного стану або стану війни проміжну, річну фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність у строки, визначені цим Порядком, подають таку звітність протягом 3-х місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання.

Водночас урегульовано питання щодо особливостей проведення інвентаризації майна підприємствами, які знаходяться на тимчасово окупованій території та/або в районах проведення воєнних (бойових) дій (або їхні структурні підрозділи (відокремлене майно) перебувають на зазначених територіях), а саме: керівники цих підприємств у разі встановлення фактів викрадення (розкрадання), нестачі, знищення (псування) майна можуть прийняти рішення про проведення інвентаризації такого окремо визначеного майна на день встановлення таких фактів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.06.2022 р. №667 чинна з 14.06.2022 р.


Особливості спрощеного фінмоніторингу під час купівлі військових облігацій

!  Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміну до Постанови НБУ від 23.03.2022 р. №60 «Про особливості виконання окремих вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу, валютного нагляду, нагляду з питань реалізації і моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом дії воєнного стану».

Зміною передбачено, що спрощені заходи перевірки клієнтів, які придбавають у власність військові облігації на первинному ринку, не поширюються на таких клієнтів, яким відповідно до Закону про фінмоніторинг обов’язково встановлюється високий ризик:

клієнтів, місцем проживання (перебування, реєстрації) яких є держава (юрисдикція), що не виконує чи неналежним чином виконує рекомендації міжнародних, міжурядових організацій, задіяних у сфері боротьби з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

клієнтів, уключених до переліку осіб, пов’язаних з провадженням терористичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції (далі — перелік осіб), клієнтів, які є представниками осіб, уключених до переліку осіб, клієнтів, якими прямо або опосередковано володіють або кінцевими бенефіціарними власниками яких є особи, включені до переліку осіб;

іноземних публічних діячів, членів їхніх сімей та осіб, пов’язаних із такими політично значущими особами, а також клієнтів, кінцевими бенефеціарними власниками яких є зазначені особи;

клієнтів, стосовно яких (кінцевих бенефіціарних власників яких) застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до ст. 5 Закону «Про санкції»;

клієнтів, місцем проживання (перебування, реєстрації) яких є держава, віднесена до переліку офшорних зон.

Спрощені заходи належної перевірки не здійснюються щодо клієнтів, які проводять операції з купівлі-продажу військових облігацій на вторинному ринку.

Постанова  Національного банку України від 08.06.2022 р. №115 чинна з 09.06.2022 р.


Нова форма Звіту про виробництво та реалізацію промислової продукції

!  Промисловим підприємствам

Державна служба статистики затвердила форму державного статистичного спостереження №1П-НПП (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції», яка вводиться в дію зі звіту за 2022 рік.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.01.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №150, яким затверджена попередня форма цього звіту.

Наказ Держстату від 31.05.2022 р. №118 чинний з 31.05.2022 р.


Нова форма Звіту про транспортування вантажів магістральними трубопроводами

!  Трубопровідним транспортникам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №12-труб (місячна) «Звіт про транспортування вантажів магістральними трубопроводами», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №138, яким затверджена попередня форма цього звіту.

Наказ Держстату від 01.06.2022 р. №130 чинний з 01.06.2022 р.


Оновлено форму Звіту про основні показники роботи авіаційного підприємства

!  Авіаційним підприємствам

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №51-ца (місячна) «Звіт про основні показники роботи авіаційного підприємства», яка вводиться в дію зі звіту за січень 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №139, яким затверджена попередня форма цього звіту.

Наказ Держстату від 31.05.2022 р. №124 чинний з 31.05.2022 р.


Звіт про обсяги реалізованих послуг з нового року слід подавати за новою формою

!  Підприємствам сфери послуг

Державна служба статистики України затвердила форму державного статистичного спостереження №1-послуги (квартальна) «Звіт про обсяги реалізованих послуг», яка вводиться в дію зі звіту за I квартал 2023 року.

Зазначена форма державного статистичного спостереження поширюється на юросіб, відокремлені підрозділи юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас з 01.02.2023 р. втратить чинність наказ Держстату від 25.06.2021 р. №146, яким затверджена попередня форма цього звіту.

Наказ Держстату від 31.05.2022 р. №119 чинний з 31.05.2022 р.


Компаніям дозволено проводити пряме розміщення цінних паперів

!  Учасникам фондового ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Рішення НКЦПФР від 08.03.2022 р. №144 «Про упорядкування проведення операцій на ринках капіталу на період дії воєнного стану», якими дозволила:

розміщення цінних паперів певних випусків (без здійснення публічної пропозиції), щодо яких НКЦПФР прийнято відповідні рішення;

проведення операцій в системі депозитарного обліку щодо певних випусків цінних паперів;

здійснення Центральним депозитарієм, депозитарними установами операцій щодо певних випусків цінних паперів.

Рішення НКЦПФР від 07.06.2022 р. №535 чинне з 07.06.2022 р.


Розширено перелік ЦП, операції з якими дозволені на вторинному ринку

!  Учасникам фондового ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміну в додаток 3 до рішення НКЦПФР від 08.03.2022 р. №144 — перелік міжнародних ідентифікаційних кодів цінних паперів, операції з якими дозволені на вторинному ринку на період дії воєнного часу.

Зміною дозволено проведення операцій з цінними паперами, що мають міжнародний ідентифікаційний код UA4000225981.

Рішення НКЦПФР від 08.06.2022 р. №541 чинне з 08.06.2022 р.


Інструкцію з організації примусового виконання рішень удосконалено

!  Усім

Міністерство юстиції внесло зміни до Інструкції з організації примусового виконання рішень, затвердженої наказом Мін’юсту від 02.04.2012 р. №512/5.

Так, зокрема, під час дії воєнного стану виконання рішень, місцем виконання яких згідно з ч. 1 ст. 24 Закону про виконавче провадження є тимчасово окупована територія України або територія, включена до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), здійснюється органом державної виконавчої служби, компетенція якого поширюється на таку територію, за умови зміни ним місцезнаходження, яке не підпадатиме під Перелік, або органом державної виконавчої служби, визначеним Мін’юстом за поданням/пропозиціями Департаменту державної виконавчої служби Мін’юсту.

Інформація про зміну місцезнаходження органів ДВС або про визначення органу ДВС, на який покладатиметься повноваження з примусового виконання рішень, місцем виконання яких є тимчасово окупована територія України або територія, включена до Переліку, публікується на вебсайті Мін’юсту та вебсайтах міжрегіональних управлінь Мін’юсту в міру її оновлення.

Також внесено зміни до Положення про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженого наказом Мін’юсту від 05.08.2016 р. №2432/5.

Наказ Мін’юсту від 09.06.2022 р. №2297/5 чинний з 10.06.2022 р.

Автор: Анастасія Поритко

До змісту номеру