• Посилання скопійовано

Роздрібний акциз з тютюну: як сплачуємо з 1 квітня?

За довоєнними планами, з 1 квітня 2022 року мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Але його перенесли на 2023 рік.

У статті «Акцизний податок: зміни за Законом №1914» у «ДК» №3/2022, ми писали, що 2022 року мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах (далі у тексті — тютюнові вироби).

Нагадаємо, що ці зміни внесені Законом №1914, яким запроваджено чергову податкову реформу, зокрема і зміну напряму зарахування до бюджетів роздрібного акцизу з тютюнових виробів.

Новий механізм справляння роздрібного акцизу полягає в тому, що акциз, який сплачувався роздрібними торговцями тютюновими виробами за ставкою 5%, тепер перекладено на виробників або імпортерів цих товарів. Виробники або імпортери мають сплачувати 5% акцизу з товарів, проданих через власні роздрібні магазини, або з продажу таких товарів іншим оптовим чи роздрібним торговцям.

Він повинен був запрацювати з 1 січня 2022 року, але не раніше дня набрання чинності змінами до Бюджетного кодексу щодо запровадження механізму зарахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів — тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, які використовуються в електронних сигаретах, до місцевих бюджетів. Станом на 1 січня 2022 року змін до БКУ ще не внесено, тож дата набрання чинності новими правилами відтермінувалася до дати внесення змін до БКУ.

Відповідні зміни до БКУ мали запрацювати з 1 квітня 2022 року, як було передбачено в Прикінцевих положеннях Закону №2042.

І ось тепер новина!

У зв’язку з воєнним станом 15.03.2022 р. прийнято Закон №2134, яким відтерміновано дату набрання чинності зазначеними вище змінами до БКУ з розподілу акцизного податку — на 1 січня 2023 року.

Таким чином, у 2022 році роздрібний акциз за ставкою 5% з продажу тютюнових виробів справлятиметься ще за старим порядком.

При цьому роздрібний акциз нараховується на базу, визначену у пп. 214.1.4 ПКУ: це вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, реалізованих відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

Проте не забувайте про зміни щодо ПДВ!

Адже ПДВ з реалізованих тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, з 1 січня 2022 року справляється вже за новими правилами. Про це ми писали в статті «Зміни щодо ПДВ за Законом №1914» у «ДК» №1-2/2022.

Операції з продажу тютюнових виробів з 1 січня 2022 року звільнені від ПДВ згідно з п. 197.27 ПКУ, крім операцій:

а) з першого постачання таких товарів їх виробниками;

б) з першого постачання таких товарів суб’єктами господарювання, які пов’язані відносинами контролю з виробниками у розумінні Закону України «Про захист економічної конкуренції»;

в) із ввезення таких товарів на митну територію України та їх першого постачання імпортером на митній території України.

Під це звільнення підпадають операції з роздрібного продажу тютюнових виробів, якщо такий продаж не є першим постачанням тютюнових виробів виробником або імпортером.

З огляду на це роздрібний акцизний податок за ставкою 5% нараховується на продажну ціну тютюнових виробів, яка може містити в собі ПДВ (у разі оподаткування такого продажу ПДВ) або не містити в собі ПДВ (у разі звільнення продажу тютюнових виробів від ПДВ).

Нормативна база

  • БКУ — Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 р. №2456-VI.
  • Закон №1914 — Закон України від 30.11.2021 р. №1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».
  • Закон №2042 — Закон України від 15.02.2022 р. №2042-IX «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».
  • Закон №2134 — Закон України від 15.03.2022 р. №2134-IX «Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України та інших законодавчих актів України».

Автор: Єгорова Юлія

До змісту номеру