• Посилання скопійовано

Суть справи

Трудові відносини під час війни: аналіз Закону №2136
Роботодавці і раніше часто скаржилися на обмеження, які на них накладає трудове законодавство. І війна, хоч і тимчасово, змусила уряд піти на поступки. Які додаткові права з’явилися у роботодавців на час воєнного стану?

Форс-мажор та укладення договорів у воєнний час
Воєнний стан як форс-мажор та способи укладення договорів за таких незвичних умов діючим бізнесом — найактуальніші запитання наших передплатників. Про те, що варто зробити, аби уникнути тепер зайвих ризиків під час укладання договорів, читайте далі у статті.

Благодійна допомога пораненим працівникам
Виробниче підприємство планує надати грошову благодійну допомогу пораненим працівникам. Як зробити це згідно з пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, щоб не сплачувати ПДФО, ВЗ? Як документально оформити?

Як отримати компенсацію за прийняття на роботу переселенця: аналіз Порядку №331
Близько 3 млн осіб нині емігрувало за кордон. Проте в чотири рази більша кількість фізосіб була змушена переїхати до інших регіонів України. І більшість із них шукає роботу. Як їм допомогти з вигодою для роботодавця?

Перехід платника ЄП 4-ї групи на ЄП 3-ї групи за ставкою 2%
Фермерське господарство перебуває на 4-й групi ЄП та є платником ПДВ. Чи діє норма пп. 298.8.7 ПКУ в разі переходу на групу 3 ЄП за ставкою 2%? Хто сплачуватиме земельний податок за орендовані земельні ділянки у фізосіб (орендар чи орендодавець) у період дії ставки 2%? Чи буде мінімальне податкове зобов’язання?

Оподаткування благодійної допомоги, наданої волонтеру
ТОВ на ЄП планує надати благодійну допомогу волонтеру, на його особисту картку, для закупівлі дронів. Чи немає обмежень за сумою? Які податки має сплатити ТОВ?

Відсутність на роботі та стаж для нарахування компенсації
Працівник звільняється 31.03.2022 р. за угодою сторін. Заяву на звільнення надіслав поштою без пояснень, де він був з 01.03.2022 р. до 31.03.2022 р. У табелі проставили літерну позначку «НЗ». Чи враховується березень до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку для нарахування компенсації під час звільнення?

Підприємство планує почати виробництво спорядження для потреб військових: що з податками?
Підприємство на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, має почати виробництво спорядження для потреб військових, для безоплатної передачі у військкомати. Які податкові пільги отримає підприємство? Чи можливо у період простою на підприємстві викликати 2 — 3 працівників до роботи на повний робочий час?

Ліміт доходу за 2022 рік для ФОПа на ЄП групи 3 і спецсистемі
Якщо ФОП на ЄП групи 3 з 01.04.2022 р. перейде на спецсистему ЄП (2%) і протягом 2022 року повернеться на ЄП групи 3. Який ліміт доходу для нього діятиме протягом 2022 року?

Чи має мобілізований надати оригінал наказу про мобілізацію?
Чи потрібно мобілізованому працівникові (мобілізувався не за місцем проживання і роботи) надавати на підприємство оригінал наказу про мобілізацію? Чи можна передати через мобільні засоби зв’язку фотокопію для нарахування середньої зарплати? Який документ це регулює?

Е-підпис і токени у 2022 році: поради юриста
Перехід на токени не лише відтермінували, а й прив’язали їх використання до строку дії карантину. Втім, епідеміологічна ситуація в Україні змінюється, карантин може закінчитися досить скоро. Що тоді робити та чи є альтернатива токенам?

Зупинення трудового договору на період воєнного стану
Як правильно оформити призупинення трудового договору з працівниками підприємства на період воєнного стану: наказ, ведення табельного обліку, оплата праці?

Роздрібний акциз з тютюну: як сплачуємо з 1 квітня?
За довоєнними планами, з 1 квітня 2022 року мав запрацювати новий механізм справляння роздрібного акцизу з тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Але його перенесли на 2023 рік.

До змісту номеру