• Посилання скопійовано

Благодійна допомога пораненим працівникам

Виробниче підприємство планує надати грошову благодійну допомогу пораненим працівникам. Як зробити це згідно з пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, щоб не сплачувати ПДФО, ВЗ? Як документально оформити?

Кому може бути надано благодійну допомогу згідно з пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ?

Відповідно до пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ, не включається до оподатковуваного доходу платника податку сума (вартість) благодійної допомоги, виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками-фізособами, у порядку, визначеному Законом про благодійництво, протягом дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану на користь:

  • працівників підприємств, установ, організацій, сил цивільного захисту, які залучаються (залучалися) та беруть (брали) безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, перебуваючи безпосередньо в районах проведення бойових дій та у період здійснення бойових дій, у порядку, встановленому законодавством, або на користь членів їхніх сімей;
  • фізосіб, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Отже, допомога може виплачуватися:

1) працівникам підприємств, які залучалися до участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони в районах проведення бойових дій;

2) фізособам, які мешкають (мешкали) на відповідних територіях бойових дій.

Усіх цих осіб об’єднує те, що вони мали здійснювати відповідні заходи чи мешкати на територіях бойових дій.

Відповідно до пп. 69.14 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається КМУ.

На момент написання цієї статті такого Переліку ще не затверджено. Це означає, що до моменту затвердження Переліку немає правових підстав скористатися пільгою за пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ.

Також звертаємо увагу, що виплачувати допомогу повинні благодійники згідно із Законом про благодійництво. Нагадаємо, що благодійник — це дієздатна фізособа або юрособа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності (пп. 5 п. 1 ст. 1 Закону про благодійництво). Таким чином, благодійником може бути і роботодавець фізособи — отримувача допомоги.

Щодо першої категорії отримувачів допомоги — працівників

У пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ наведено працівників підприємств, які залучаються до відповідних заходів згідно з порядком, установленим законодавством. Наприклад, це може бути залучення працівників до суспільно корисних робіт згідно з Порядком №753. Військове командування укладає з такими працівниками строковий трудовий договір. Таким працівникам військове командування, як роботодавець, виплачує зарплату.

Отже, такі працівники можуть надати підприємству копію договору, укладеного з військовим командуванням, де зазначатиметься, що працівники виконували роботи в районах бойових дій. Переліку яких, як уже сказано, на момент написання цієї статті немає.

Щодо другої категорії отримувачів допомоги — фізосіб

Підтвердити місце проживання фізособи на відповідній території можна витягом із реєстру відповідної територіальної громади чи безпосередньо ознайомившись із даними реєстру, який ведеться громадою в електронній формі (див. Закон №1871).

Але ще раз повторимо: на момент написання цієї статті Переліку територій бойових дій немає.

Щодо факту поранення працівників

Сам факт поранення не є підставою для отримання неоподатковуваної благодійної допомоги, яка надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ.

В якій сумі може бути надано неоподатковувану благодійну допомогу та на які цілі?

У пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ наведено отримувачів благодійної допомоги. А неоподатковуваний розмір такої допомоги і цілі, на які вона може надаватися, регулюються пп. 170.7.8 ПКУ.

Тобто зазначена благодійна допомога регулюється одночасно двома нормами ПКУ — пп. «в» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ.

Так от, у пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ уточнено, що не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ, у будь-якій сумі (вартості), що надається особам, яких ми назвали вище, як допомога на лікування та медичне обслуговування (обстеження, діагностику), зокрема для оплати (компенсації) вартості лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення.

А в пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ наголошено, що не оподатковується зазначена допомога, надана наведеним вище особам, у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінзарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року (у 2022 році — 500 х 6500 грн = 3250000 грн), — на відновлення втраченого майна та на інші потреби за Переліком №653. Наприклад, у цьому Переліку є такі потреби, як відновлення втраченого майна, забезпечення житлом, забезпечення речами індивідуального користування, продуктами харчування тощо.

Водночас у пп. 170.7.8 ПКУ не встановлено процедури надання допомоги. Тобто чи повинен отримувач допомоги підтверджувати напрями використання отриманої допомоги, чи повинен зразу здійснити відповідні витрати, а потім надати підтвердні документи для компенсації таких витрат?

Погляд податкової на цю пільгу нам також невідомий.

На нашу думку, позаяк у пп. «а» пп. 170.7.8 ПКУ сказано про оплату (компенсацію) вартості лікування, медобслуговування, то отримувач допомоги має підтвердити, що кошти допомоги пішли на лікування. Приміром, отримувач допомоги може отримати рахунок на лікування, а підприємство — оплатити цей рахунок.

Те саме стосується і допомоги за пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ. Наприклад, якщо надається допомога на продукти харчування, то має бути підтвердження, що кошти використані саме з такою метою.

Підсумок

Пільга, яку ми розглядаємо, може бути застосована тільки після того, як КМУ встановить Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон №1871 — Закон України від 05.11.2021 р. №1871-IX «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні».
  • Закон про благодійництво — Закон України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
  • Перелік №653 — Перелік потреб, сума благодійної допомоги для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затверджений постановою КМУ від 26.11.2014 р. №653.
  • Порядок №753 — Порядок залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 13.07.2011 р. №753.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру