• Посилання скопійовано

Оподаткування благодійної допомоги, наданої волонтеру

ТОВ на ЄП планує надати благодійну допомогу волонтеру, на його особисту картку, для закупівлі дронів. Чи немає обмежень за сумою? Які податки має сплатити ТОВ?

Чи є обмеження за сумою для надання як благодійної допомоги? Ні, такого обмеження чинне законодавство не містить.

Які податки має сплатити ТОВ у разі надання коштів допомоги волонтеру?

ПКУ містить пільгу щодо невключення до складу оподатковуваного доходу фізособи, яка є волонтером, отриманої такою особою благодійної допомоги. Така пільга встановлена пп. «б» пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ.

Щоб скористатися цією пільгою, потрібно дотриматися кількох умов. Наприклад, однією з умов (пп. «б» пп. 165.1.54 ПКУ) є використання отриманої волонтером допомоги для її подальшого надання учасникам бойових дій, які наведені в пп. «а» пп. 165.1.54 ПКУ. Причому учасники бойових дій мають використати цю допомогу з метою, наведеною в пп. 170.7.8 ПКУ:

  • придбання товарів за Переліком №112;
  • придбання лікарських засобів, донорських компонентів, виробів медичного призначення, технічних та інших засобів реабілітації, платних послуг з лікування, забезпечення виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації, послуг медичної реабілітації, санаторно-курортного оздоровлення;
  • на потреби за Переліком №653.

У зазначених переліках немає дронів.

Тому, на наш погляд, підстав для застосування наведеної пільги немає.

Це означає, що суму наданої допомоги слід оподатковувати в порядку оподаткування безповоротної фінансової допомоги, згідно з п. «ґ» пп. 164.2.17 ПКУ, як додаткове благо фізособи-отримувача.

Тобто з вартості такої допомоги треба утримати ПДФО за ставкою 18% і ВЗ 1,5%. До виплати волонтеру (фізособі) належиться допомога за мінусом утриманих податків, що їх підприємство перераховує до бюджету.

У додатку 4ДФ до об’єднаного звіту суму наданої допомоги відображають з ознакою доходу «126».

Чи має ТОВ сплачувати ще якісь податки, крім наведених вище?

Ні.

Кілька слів про фізосіб-волонтерів, які можуть претендувати на пільгу за пп. 165.1.54 ПКУ.

Такі особи мають бути внесені до Реєстру волонтерів антитерористичної операції в порядку, визначеному Законом про благодійництво.

Реєстр волонтерів ведеться відповідно до Порядку, затвердженого наказом Мінфіну №1089 (див. п. 2-1 розд. VII Закону про благодійництво).

Дані Реєстру волонтерів оприлюднюються на сайті ДФСУ (п. 1.3 Порядку №1089). Про включення до Реєстру податкова має повідомляти волонтера листом (див. п. 2.5 Порядку №1089). Вимоги до волонтерів та особливості їхньої діяльності встановлені Законом про волонтерську діяльність.

Звертаємо увагу, що з початком збройної агресії РФ проти України доступ до Реєстру волонтерів на сайті ДПСУ було закрито.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про благодійництво — Закон України від 05.07.2012 р. №5073-VI «Про благодійну діяльність та благодійні організації».
  • Закон про волонтерську діяльність — Закон України від 19.04.2011 р. №3236-VI «Про волонтерську діяльність».
  • Перелік №112 — Перелік засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. №112.
  • Перелік №653 — Перелік потреб, сума благодійної допомоги для задоволення яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб, затверджений постановою КМУ від 26.11.2014 р. №653.
  • Порядок №1089 — Порядок формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції та/або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, що здійснюються шляхом проведення операції Об’єднаних сил (ООС), затверджений наказом Мінфіну від 30.10.2014 р. №1089.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру