• Посилання скопійовано

Придбання у нерезидента корпоративних прав

Підприємство, платник податку на прибуток, придбаває корпоративні права у юрособи — резидента Кіпру. Який порядок оподаткування такої операції?

Податок на дохід нерезидента

Особливості оподаткування доходів юросібнерезидентів визначено п. 141.4 ПКУ. Зокрема, пп. 141.4.1 ПКУ встановлено перелік доходів нерезидента з джерелом їх походження з України, які підлягають оподаткуванню.

Доходи за джерелом походження

Дохід з джерелом їх походження з України — будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні...

Підпункт 14.1.54 ПКУ

Дохід, отриманий з джерел за межами України, — будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи... дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, не підконтрольних контролюючим органам.

Підпункт 14.1.55 ПКУ

Як зазначено у пп. «е» пп. 141.4.1 ПКУ, до доходів нерезидента з джерелом їх походження з України належить прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження таких інвестиційних активів:

— цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав у статутному капіталі юридичних осіб — резидентів, крім тих, що перебувають в обігу на фондовій біржі, що входить до переліку, затвердженого КМУ відповідно до пп. «а» пп. 141.4.11 ПКУ;

— акцій, корпоративних прав, часток в іноземних компаніях, організаціях, утворених відповідно до законодавства інших держав (іноземні юрособи), крім тих, що перебувають в обігу на фондовій біржі, що входить до переліку, затвердженого КМУ згідно з пп. «а» пп. 141.4.11 ПКУ, що відповідають таким умовам:

а) у будь-який момент часу впродовж 365 днів, що передують продажу чи іншому відчуженню, вартість акцій, часток, корпоративних або інших аналогічних прав іноземної юридичної особи на 50 і більше відсотків утворюється за рахунок акцій, часток в українській юридичній особі, які належать зазначеній іноземній юридичній особі прямо або опосередковано, та

б) у будь-який момент часу впродовж 365 днів, що передують продажу чи іншому відчуженню, вартість акцій, часток в українській юридичній особі на 50 і більше відсотків утворюється за рахунок нерухомого майна, яке розташоване в Україні та належить такій українській юридичній особі або використовується такою українською юридичною особою на підставі договору операційної або фінансової оренди (лізингу) чи аналогічного договору, і таке використання має відображатися в обліку такої юридичної особи як актив, у тому числі актив за правом користування, згідно з вимогами НП(С)БО або МСФЗ;

— акцій, корпоративних прав у статутному капіталі юридичної особи — резидента України, за умови що у будь-який час упродовж 365 днів, що передують продажу чи іншому відчуженню, вартість таких акцій, корпоративних прав на 50 і більше відсотків утворювалася за рахунок нерухомого майна, яке розташоване в Україні та належить такій юридичній особі — резиденту України або використовується такою юридичною особою — резидентом України на підставі договору операційної або фінансової оренди (лізингу) чи аналогічного договору, і таке використання має відображатися в обліку такої юридичної особи як актив, у тому числі актив за правом користування, згідно з вимогами НП(С)БО або МСФЗ.

Тобто якщо нерезидент продає корпоративні права іноземної компанії, яка не підпадає під зазначені вище умови, то виплачені кошти є доходом, який не оподатковується податком на прибуток в Україні.

Якщо ж нерезидент продає корпоративні права резидента, то продаж оподатковується відповідно до пп. 141.4.2 ПКУ за ставкою 15%, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються такі виплати, що набрали чинності.

При цьому, згідно з положеннями ст. 13 Конвенції між Урядом України і Урядом Республіки Кіпр про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням стосовно податків на доходи, доходи від відчуження будь-якого майна, іншого ніж те, про яке окремо згадано у статті 13 Конвенції (в зазначеному випадку — корпоративні права), оподатковуються тільки в тій Договірній Державі, резидентом якої є особа, що відчужує майно.

Отже, у випадку з нерезидентом, країною реєстрації якого є Республіка Кіпр, резидент не повинен утримувати і сплачувати податку з доходів нерезидента (але тільки якщо отримає від нерезидента довідку щодо країни його реєстрації), але має відобразити такий дохід в додатку ПП до декларації з податку на прибуток.

Податок на додану вартість

Як зазначено у п. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема з постачання товарів або послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно з пп. 196.1.1 ПКУ не є об'єктом оподаткування операції з продажу (погашення, викупу) за кошти цінних паперів, що випущені в обіг (емітовані) суб'єктами підприємницької діяльності, а також корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах; обміну зазначених цінних паперів та корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, на інші цінні папери, корпоративні права, виражені в інших, ніж цінні папери, формах; розрахунково-клірингової, реєстраторської та депозитарної діяльності на ринку цінних паперів.

Таким чином, операції з продажу за кошти корпоративних прав, виражених в інших, ніж цінні папери, формах, не є об'єктом оподаткування ПДВ (у тому числі за ціною, яка є вищою за їх номінальну вартість).

Податок на прибуток резидента

Є ризик, що у платника податку на прибуток, який застосовує податкові різниці, виникне необхідність збільшити фінрезультат до оподаткування згідно з пп. 140.5.4 ПКУ. У цьому пункті йдеться, зокрема, про придбані у нерезидента товари, якщо країна або організаційно-правова форма нерезидента включена до Переліку №1045 або Переліку №480.

Річ у тім, що у пп. 14.1.191 ПКУ надано доволі розмите визначення постачання товарів — будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Проте ця різниця може не застосовуватись, якщо буде підтверджено, що вартість придбаних корпоративних прав відповідатиме принципу «витягнутої руки», але без подання Звіту про контрольовані операції.

Iнакше податківці можуть наполягати на збільшенні фінрезультату до оподаткування на 30% вартості таких корпоративних прав.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Перелік №480 — Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи, затверджений постановою КМУ від 04.07.2017 р. №480.
  • Перелік №1045 — Перелік держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України, затверджений постановою КМУ від 27.12.2017 р. №1045.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру