• Посилання скопійовано

Суть справи

Як споживачу убезпечитися від колекторів-2
Які тепер наслідки для тих, хто опинився в ситуації з вимогою боргів від колекторів? Як тепер працювати з колекторами тим, хто планує звернутися до мікрокредитних установ? Чи можуть фінансові установи бути одночасно і надавачами фінансових послуг (позики, кредити), і колекторами? Спробуємо відповісти на ці запитання у третій статті з циклу про колекторів.

Облік витрат на підготовку до холодів
Напередодні холодної пори року підприємства можуть здійснювати заходи з утеплення приміщення, встановлення обігрівачів тощо. Розгляньмо, яким чином ці витрати відображати в обліку.

Облік передплати бухгалтерського видання
Незважаючи на те що у сучасному світі електронних ЗМI стало набагато більше, ніж паперових, прихильників читання на папері ще досить багато. Розгляньмо документальне оформлення передплати періодичних видань, а також їх відображення в обліку.

Реєстрація ПН через суд
ВС наголосив: якщо ДПСУ не надсилає рішення на скаргу про блокування ПН, то вона є задоволеною на користь платника. Проте задоволення скарги, як виявилося, зовсім не гарантує реєстрації ПН! Зобов'язати зареєструвати такі ПН може лише суд, до якого треба звернутися протягом 6 місяців з дати звернення до ДПСУ.

Дарування частки у ТОВ одним засновником іншому
ТОВ має двох засновників-фізосіб із частками 95% і 5% відповідно. Частки повністю сплачені (внесок ОЗ). Один з учасників (5%) планує вийти зі складу засновників, подарувавши свою частку іншому учасникові. Як це зробити та які проведення слід здійснити в обліку?

Придбання у нерезидента корпоративних прав
Підприємство, платник податку на прибуток, придбаває корпоративні права у юрособи — резидента Кіпру. Який порядок оподаткування такої операції?

Зміна у складі земель, надання підтримки ФГ
У газеті «Голос України» 19.10.2021 р. офіційно опубліковано Закон №1788 щодо стимулювання діяльності фермерських господарств. Отже, з 20.10.2021 р. набрали чинності зміни, внесені цим Законом до Закону про ФГ і ЗКУ. Розгляньмо ці зміни.

Незгода зі звільненням має бути обґрунтована
Верховний Суд наголосив, що рішення профспілки про ненадання згоди на розірвання трудового договору має бути обґрунтоване. Iнакше роботодавець має право звільнити працівника і без такої згоди.

Як стягнути гроші з лізингоотримувача
Ми вже розглядали спірні питання порушення умов договору лізингу з боку лізингоотримувача (див. «ДК» №33-34/2020). Зокрема, якщо з ініціативи лізингоотримувача договір лізингу визнано недійсним з моменту його укладення. А як бути, якщо договір дійсний, але лізингоотримувач порушує строки сплати? Розгляньмо, як вирішив таку справу Верховний Суд.

Чи потрібна суміснику копія лікарняного?
Як працівнику-суміснику отримати оплату е-лікарняних? Чи потрібно надавати копію листка непрацездатності, засвідчену підписом і печаткою з основного місця роботи? Що робити ФОПу, який претендує на оплату лікарняних? Ці питання розглянув Фонд соцстраху у листі від 12.10.2021 р. №03/О-878з-1047 (див. «ДК» №43/2021).

Списання зіпсованого товару
ТОВ на загальній системі оподаткування планує утилізувати зіпсований товар (втратив необхідні властивості з невизначеної причини). Визначити якість товару до відкриття упаковки неможливо. Прийнято рішення про списання всієї партії. Як оформлюється таке списання? Якими будуть податкові наслідки?

До змісту номеру