• Посилання скопійовано

Облік передплати бухгалтерського видання

Незважаючи на те що у сучасному світі електронних ЗМI стало набагато більше, ніж паперових, прихильників читання на папері ще досить багато. Розгляньмо документальне оформлення передплати періодичних видань, а також їх відображення в обліку.

Як правило, придбані періодичні видання не належать до бібліотечних фондів. Адже зазначені в них новини досить швидко застарівають. Отже, їх придбання поступово списується на витрати на підставі отриманих первинних документів протягом того звітного періоду, в якому ці періодичні видання були видані й отримані.

Документальне оформлення

Підставою для відображення у бухгалтерському обліку періодичного видання є первинні документи. Проте типової форми первинних документів для цього випадку не затверджено. Отже, постачальник може самостійно визначити форму таких документів.

Такими первинними документами можуть бути, наприклад:

— у разі передплати паперового видання: накладна або акт приймання-передачі примірників періодичного видання;

— у разі передплати електронного видання: акт приймання-передачі наданих інформаційних послуг.

Бухгалтерський облік

Передплату періодичних видань оформляють на різні періоди: на місяць, квартал, півріччя або рік.

Відповідно до п. 9.2 НП(С)БО 16, попередню (авансову) оплату послуг не визнають витратами і не включають до звіту про фінансові результати.

Тому при передплаті періодичних видань, які надходитимуть поступово протягом певного періоду в майбутньому, виникають так звані витрати майбутніх періодів.

Згідно з п. 2.36 Методрекомендацій №433 у статті «Витрати майбутніх періодів» відображають витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів.

Отже, не можна всю суму передплати, яка зроблена за кілька звітних періодів, відразу віднести на витрати, бо це призведе до завищення витрат і хибного визначення фінансового результату.

Наприклад, якщо у 2021 році зроблено передплату на 2022 рік, то у 2021 році витрати на таку передплату не визнаються. I якщо передплату зроблено за рік, а фінзвітність складається щокварталу, до витрат кожного кварталу 2022 року потрапить частка суми передплати, яка відповідає вартості періодичних видань за такий квартал (як правило, 1/4 від річної суми). Проте досить часто такі витрати визнаються щомісячно (в розмірі 1/12 від річної суми).

Згідно з Iнструкцією №291 вартість передплати на періодичні видання обліковують на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів». За дебетом рахунку 39 відображають накопичення витрат, а за кредитом — їх списання та включення до складу витрат звітного періоду.

Таким чином, вартість періодичних видань, щодо яких прийнято рішення використовувати їх менше ніж рік, обліковують на рахунку 39 та поступово включають до складу витрат звітного періоду. А ось ті, як правило, паперові періодичні видання (книги), щодо яких прийнято рішення про їх використання понад рік, обліковують як необоротні матеріальні активи (НМА) на субрахунку 112 з одночасним нарахуванням амортизації за прямолінійним методом (п. 27 НП(С)БО 7).

Податок на додану вартість

Відповідно до пп. 197.1.25 ПКУ звільняються від оподаткування операції, зокрема, з постачання (передплати) та доставки періодичних видань друкованих засобів масової інформації (крім видань еротичного характеру) вітчизняного виробництва. Незважаючи на те що постачання вітчизняних періодичних видань звільнене від оподаткування ПДВ, складається ПН, яка реєструється в ЄРПН.

А ось у разі постачання періодичних видань в електронній формі (інформаційно-консультаційних послуг) пільги з ПДВ немає. Це постачання підлягає оподаткуванню у загальновстановленому порядку із застосуванням ставки ПДВ у розмірі 20% (пп. «в» п. 186.3 ПКУ).

При придбанні електронного видання платник визнає податковий кредит з ПДВ за наявності відповідним чином оформленої та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

Податок на прибуток

Коригування на податкові різниці витрат на передоплату періодичних видань не передбачено розділом III ПКУ. Їх відображають виключно за бухгалтерськими правилами.

Приклади

Відображення в обліку придбаних періодичних видань покажемо на прикладах.

Приклад 1 Підприємство оформило річну передплату бухгалтерського видання в паперовій формі. Вартість пакета передплати становить 5000,00 грн (без ПДВ). Фінзвітність складається поквартально.

Відображення такої передплати в обліку показано в таблиці 1.

Таблиця 1

Облік передплати бухгалтерського паперового видання (до прикладу 1)


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Перераховано передоплату за бухгалтерське видання
39
311
5000,00
2.
Відображено витрати за квартал
92
39
1250,00

Аналогічними проведенням в обліку відображатиметься передплата періодичного видання на півроку та квартал.

Приклад 2 Підприємство оформило передплату електронної версії бухгалтерського видання на півріччя. Вартість передплати становить 6000,00 грн (з ПДВ).

Відображення такої передплати в обліку показано в таблиці 2.

Таблиця 2

Облік передплати бухгалтерського електронного видання (до прикладу 2)


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Перераховано передоплату за електронну версію бухгалтерського видання, без урахування ПДВ
39
311
4800,00
2.
Відображено податковий кредит з ПДВ
641
311
1200,00
3.
Відображено витрати за місяць
92
39
800,00

Приклад 3 Підприємство придбало книгу з бухгалтерського обліку «Зарплата і кадри: усе, що треба знати». Прийнято рішення, яке зафіксовано в наказі по підприємству, використовувати видання менше ніж рік. Вартість книги 349,00 грн (без ПДВ).

Відображення такого придбання в обліку показано в таблиці 3.

Таблиця 3

Облік придбання бухгалтерської книги (до прикладу 3)


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Перераховано кошти за книгу
371
311
349,00
2.
Отримано книгу
22
631
349,00
3.
Зарахування заборгованості
631
371
349,00
4.
Передано книгу бухгалтеру в користування
92
22
349,00

Приклад 4 Підприємство придбало електронну книгу з бухгалтерського обліку та прийняло рішення, яке зафіксовано в наказі по підприємству, використовувати видання протягом двох років. Вартість книги 349,00 грн.

Відображення такого придбання в обліку показано в таблиці 4.

Таблиця 4

Облік придбання електронної бухгалтерської книги (до прикладу 4)


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Перераховано кошти за книгу
371
311
349,00
2.
Отримано книгу
153
631
349,00
3.
Введено книгу в експлуатацію
112
154
349,00
4.
Зарахування заборгованості
631
371
349,00
5.
Нараховано амортизацію на книгу
92
132
25,00

Облік за МСФЗ

У МСФЗ немає поняття «витрати майбутніх періодів». Відповідно до п. 4.51 Концептуальної основи фінансової звітності, якщо виникнення економічних вигід очікується протягом кількох облікових періодів і їхній зв'язок із доходом можна визначити лише в широких межах або опосередковано, то витрати визнаються у звіті про прибутки та збитки на основі процедур систематичного і раціонального розподілу. Часто це є необхідним при визнанні витрат, пов'язаних із використанням таких активів, як основні засоби, гудвіл, патенти та торговельні знаки; у таких випадках витрати називають амортизацією. Ці процедури розподілу мають на меті визнання витрат у тих облікових періодах, у яких були спожиті або вичерпані економічні вигоди, пов'язані з цими статтями.

Отже, підприємство, яке веде облік за МСФЗ, вартість передплати, звісно, може відображати на рахунку 39, а може й у складі дебіторської заборгованості на субрахунку 371 «Розрахунки за виданими авансами». А відтак поступово, у міру надходження видань, списувати суму передплати на витрати.

Відображення в обліку витрат на передплату в разі визнання їх дебіторською заборгованістю наведемо у прикладі 5.

Приклад 5 Підприємство, яке веде облік за МСФЗ, оформило річну передплату бухгалтерського видання. Вартість пакета передплати становить 6000,00 грн (без ПДВ). Відображення в обліку передплати бухгалтерського видання за умовами прикладу показано в таблиці 5.

Таблиця 5

Облік передплати бухгалтерського видання за МСФЗ (до прикладу 5)


з/п
Зміст господарської операції
Бухгалтерський облік
Сума, грн
Д-т
К-т
1.
Перераховано передоплату за бухгалтерське видання
371
311
6000,00
2.
Щомісячне відображення передоплати у складі витрат
92
631
500,00
3.
Щомісячне зарахування заборгованості
631
371
500,00

Нормативна база

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру