• Посилання скопійовано

Що нового

Надання публічних послуг удосконалили ще більше

! Усім

У газеті «Голос України» 19.10.2021 р. офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення надання публічних (електронних публічних) послуг», який набере чинності одночасно із Законом від 15.07.2021 р. №1689-IX «Про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг».

До згаданого ще не чинного закону вносяться деякі зміни, зокрема, змінено визначення термінів «публічна послуга» та «принцип надання публічної (електронної публічної) послуги за замовчуванням».

Так, під публічною послугою розуміється юридично або соціально значуща дія суб'єкта надання публічної (електронної публічної) послуги, у тому числі адміністративна послуга, за заявою (зверненням, запитом) суб'єкта звернення або без такого звернення, у результаті якої набуваються, переходять, припиняються права та/або здійснюються обов'язки суб'єктом звернення, надаються відповідні матеріальні та/або нематеріальні блага суб'єкту звернення.

Під принципом надання публічної (електронної публічної) послуги за замовчуванням розуміється принцип, згідно з яким суб'єкт надання публічних (електронних публічних) послуг надає у випадках, визначених законодавством, публічні (електронні публічні) послуги без одержання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних реєстраторів, суб'єктів державної реєстрації, державних та комунальних підприємств, установ та організацій у порядку та випадках, визначених законодавством, відомостей та/або документів (крім судових рішень та виконавчих документів), необхідних для надання відповідної публічної (електронної публічної) послуги, за умови що такі органи, посадові особи, підприємства, установи та організації не направили до суб'єкта надання публічної (електронної публічної) послуги такі відомості або документи у визначений цим законом строк.

Також Закон №1689-IX доповнено нормою, згідно з якою його дія не поширюється на суспільні відносини, які визначені ч. 2. ст. 2 Закону «Про адміністративні послуги».

У Законі про адмінпослуги змінено визначення поняття «адміністративна послуга» — це результат здійснення владних повноважень суб'єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або здійснення обов'язків такої особи відповідно до закону.

Закон України від 22.09.2021 р. №1767-IX набирає чинності з 07.11.2021 р.


Закупівлі інноваційних ліків виведено зі сфери публічних закупівель

! Фармацевтам і медзакладам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.10.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та інших законів України щодо закупівель лікарських засобів за договорами керованого доступу».

Зокрема, розділ X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про публічні закупівлі» доповнено положеннями, якими установлено, що до 31.12.2023 р. дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є оригінальні (інноваційні) лікарські засоби, що підлягають закупівлі за договорами керованого доступу, які укладаються відповідно до закону центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я, або за його дорученням особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров'я, з власником реєстраційного посвідчення на оригінальний (інноваційний) лікарський засіб або уповноваженим ним представником.

Iнформація про міжнародну непатентовану назву (за наявності), торговельну назву, форму випуску та дозування лікарського засобу, щодо якого укладено договір керованого доступу, а також про заявника, уповноваженого представника заявника (за наявності), строк дії договору керованого доступу оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом 3 робочих днів з дня укладення відповідного договору керованого доступу. Щорічний звіт за результатами моніторингу договору керованого доступу оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом 3 робочих днів з дня проведення моніторингу.

Значення терміна «оригінальні (інноваційні) лікарські засоби» визначається законодавством.

Закон України від 21.09.2021 р. №1756-IX чинний з 20.10.2021 р.


Посилено карантинні обмеження на міжобласні пасажирські перевезення

! Пасажирським автоперевізникам і пасажирам

Кабмін вніс зміни до Постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Згідно зі змінами у регіонах, де встановлено «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки, забороняється здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах, авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному сполученні без наявності у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років, негативного результату ПЛР-тесту на COVID-19 або експрес-тесту на антиген коронавірусу SARS-CoV-2, проведеного не більш як за 72 години до дня поїздки, або сертифіката про вакцинацію, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

Перевізник несе відповідальність за наявність у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років, вищезазначених документів.

Постанова КМУ від 11.10.2021 р. №1066 чинна з 21.10.2021 р.


Визначено особливості виконання митних формальностей за ТМД

! Iмпортерам та експортерам

Міністерство фінансів України внесло зміни до Порядку виконання митних формальностей при здійсненні митного оформлення товарів із застосуванням митної декларації на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 р. №631.

Зокрема, передбачено, що у випадках, визначених МКУ, декларування товарів, ввезених на митну територію України, або товарів, що вивозяться за межі митної території України, може бути здійснено з використанням тимчасової МД.

Подання тимчасової МД митному органу декларант здійснює у порядку, визначеному розд. III Порядку, з наданням документів та/або відомостей, у тому числі засобами інформаційних технологій.

Наказ Мінфіну від 17.08.2021 р. №470
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.10.2021 р. офіційно не опублікований


Оновлено форми газоелектричної статзвітності

! Газовикам та електроенергетикам

Державна служба статистики України затвердила форми державного статистичного спостереження №1-газ (піврічна) «Звіт про вартість природного газу, який постачається споживачам» та №1-електроенергія (піврічна) «Звіт про вартість електроенергії, яка постачається споживачам», які вводяться в дію починаючи зі звіту за I півріччя 2022 року.

Зазначені форми державного статистичного спостереження поширюються на юросіб відповідно до затвердженої методології.

Водночас втратив чинність Наказ Держстату від 02.07.2019 р. №230 «Про затвердження форм державного статистичного спостереження про ціни на природний газ та електроенергію, які постачаються споживачам».

Наказ Держстату від 06.07.2021 р. №177 чинний з 06.07.2021 р.


Визначено критерії оцінки допустимості держдопомоги на охорону довкілля

! СГ

Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання на охорону навколишнього природного середовища.

Ці критерії застосовуються Антимонопольним комітетом для проведення оцінки допустимості державної допомоги на охорону навколишнього природного середовища під час прийняття рішення відповідно до ч. 4 ст. 6 Закону «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».

До отримувачів держдопомоги на охорону навколишнього природного середовища належать СГ, що провадять діяльність у будь-якій галузі.

Держдопомога на охорону навколишнього природного середовища не надається СГ, що мають прострочену більш як 6 місяців заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом та ПФУ, яких визнано банкрутами, стосовно яких порушено справу про банкрутство, які перебувають на стадії ліквідації та/або визнають свою неспроможність своєчасного виконання зобов'язань перед кредиторами внаслідок незадовільного стану фінансово-господарської діяльності та/або мають значну дебіторську заборгованість.

Постанова КМУ від 11.10.2021 р. №1060
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.10.2021 р. офіційно не опублікована


Підписано Закон щодо стимулювання діяльності фермерських господарств

! Фермерським господарствам

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 19.10.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств».

Статтю 31 «Землі фермерського господарства» ЗКУ викладено в новій редакції, відповідно до якої землі фермерського господарства можуть складатися із:

1) земельних ділянок, що належать громадянам України — членам ФГ на праві власності, користування;

2) земельних ділянок, що належать ФГ на праві власності, користування.

Також викладено в новій редакції статті 9 та 11 Закону про ФГ, відповідно до яких:

1) новоствореним ФГ у період становлення (перші 3 роки після створення), ФГ, зокрема з відокремленими фермерськими садибами, сімейним ФГ, ФГ, які провадять госпдіяльність та розташовані у гірських населених пунктах, на поліських територіях, визначених в установленому порядку КМУ, надається допомога за рахунок коштів держбюджету, у тому числі через Український державний фонд підтримки фермерських господарств, а також може надаватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

ФГ зі статусом сімейних ФГ надається додаткова держпідтримка у порядку, передбаченому Законом «Про державну підтримку сільського господарства України», в тому числі на сплату ЄСВ.

ФГ, голова якого має вік до 35 років (включно), надається грошова допомога за рахунок коштів держбюджету в розмірі та порядку, що затверджуються КМУ;

2) допомога за рахунок коштів держбюджету через Український державний фонд підтримки фермерських господарств надається ФГ на безповоротній основі та на конкурсних засадах на поворотній основі для здійснення виробничої діяльності та диверсифікації виробництва в порядку, затвердженому КМУ, а також спрямовується на забезпечення гарантій, поруки при кредитуванні банками ФГ.

ФГ має право споруджувати житлові будинки, господарські будівлі та споруди на належних йому, його членам на праві власності земельних ділянках відповідно до затвердженої документації із землеустрою та містобудівної документації у встановленому законом порядку.

Докладніше див. «ДК» №43/2021.

Закон України від 24.09.2021 р. №1788-IX чинний з 20.10.2021 р.


Скасовано спецзаходи щодо імпорту в Україну проводів

! Iмпортерам

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі повідомила про скасування нею свого рішення від 23.04.2021 р. №сП-491/2021/4411-03 «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну проводів незалежно від країни походження та експорту».

Рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі
від 11.10.2021 р. №сП-510/2021/4411-03 чинне з 13.10.2021 р.


Внесено зміни до Iнструкції про ведення касових операцій банками

! Банкам і їхнім клієнтам

З метою забезпечення виконання вимог Закону від 01.07.2021 р. №1618-IX «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесення змін до деяких законодавчих актів України» Нацбанк вніс зміну до Iнструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 р. №103.

Пункт 9 розділу I Iнструкції доповнено новим абзацом, відповідно до якого банку (філії, відділенню) заборонено здійснювати касові операції з приймання готівки іноземної валюти держави-окупанта для зарахування на вкладні (депозитні) рахунки фізичних осіб на період дії Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Постанова НБУ від 08.10.2021 р. №103 набирає чинності з 21.11.2021 р.


Затверджено форму заявки на отримання держпідтримки виробникам картоплі

! Картоплярам

Відповідно до пункту 8 Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки виробників картоплі, затвердженого постановою КМУ від 22.09.2021 р. №1008, Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило:

форму заявки на отримання державної підтримки виробників картоплі;

форму реєстру сільськогосподарських товаровиробників, яким нараховано бюджетні кошти для надання компенсації нового будівництва об'єктів;

форму інформації про об'єкти, за які одержані кошти, що передбачені в державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» та використовуються для надання державної підтримки виробників картоплі.

Наказ Мінагрополітики від 30.09.2021 р. №236
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.10.2021 р. офіційно не опублікований


Нові протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування

! Усім

Головний державний санітарний лікар України затвердив протиепідемічні заходи в закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Організація роботи та обслуговування в закладах громадського харчування здійснюється відповідно до вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, вимог, встановлених Кабміном на період карантину, та з урахуванням необхідності забезпечення належних протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби (COVID-19).

Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на керівника та/або адміністратора закладу.

Водночас втратила чинність постанова головного державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 р. №57 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Постанова головного держсанлікаря України від 06.10.2021 р. №13 чинна з 06.10.2021


Оновлено Регламент роботи центрального засвідчувального органу

! Надавачам електронних довірчих послуг

Міністерство цифрової трансформації України затвердило Регламент роботи центрального засвідчувального органу.

Документ визначає організаційно-методологічні, технічні та технологічні умови діяльності центрального засвідчувального органу під час надання ним кваліфікованої електронної довірчої послуги формування, перевірки та підтвердження чинності кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки, порядок взаємодії кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг (далі — надавачі) з центральним засвідчувальним органом у процесі надання ним кваліфікованої електронної довірчої послуги формування, перевірки та підтвердження чинності кваліфікованого сертифіката електронного підпису чи печатки, а також внесення юросіб та ФОПів, які мають намір надавати електронні довірчі послуги, до Довірчого списку.

Цей Регламент є обов'язковим для юросіб та ФОПів, які мають намір надавати електронні довірчі послуги, та для надавачів.

Дія Регламенту не поширюється на надавачів електронних довірчих послуг, що не мають наміру надавати кваліфіковані електронні довірчі послуги, а також на надавачів, що мають намір надавати кваліфіковані довірчі послуги в банківській системі та під час здійснення переказу коштів.

Наказ Мінцифри від 27.08.2021 р. №115
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 20.10.2021 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру