• Посилання скопійовано

Дарування частки у ТОВ одним засновником іншому

ТОВ має двох засновників-фізосіб із частками 95% і 5% відповідно. Частки повністю сплачені (внесок ОЗ). Один з учасників (5%) планує вийти зі складу засновників, подарувавши свою частку іншому учасникові. Як це зробити та які проведення слід здійснити в обліку?

Правові підстави й оформлення дарування

Учасник товариства має право відчужити свою частку (частину частки) у статутному капіталі товариства оплатно або безоплатно іншим учасникам товариства чи третім особам (ч. 1 ст. 21 Закону про ТОВ/ТДВ).

Відповідно до ч. 5 ст. 21 Закону про ТОВ/ТДВ договір, за яким виникнення, зміна чи припинення прав та обов'язків щодо відчуження частки у статутному капіталі товариства обумовлені обставинами, вчиняється у письмовій формі. Iстотними умовами такого договору є розмір частки у статутному капіталі товариства, що відчужується, ціна договору, обставини, що обумовлюють настання, зміну або припинення прав та обов'язків сторін щодо відчуження частки у статутному капіталі товариства, строк дії договору.

Причому згідно з ч. 4 ст. 21 Закону про ТОВ/ТДВ учасник товариства може встановити вимогу нотаріального посвідчення правочину з відчуження, застави частки такого учасника у статутному капіталі відповідного товариства та скасувати таку вимогу, відомості про що вносяться до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань у порядку, визначеному законом. Така вимога учасника, а також скасування учасником цієї вимоги є одностороннім правочином та підлягає нотаріальному посвідченню.

Згідно з ч. 5 ст. 17 Закону про держреєстрацію, для держреєстрації змін до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2) документ про сплату адміністративного збору;

3) один із документів, наведених в пп. «а» — «з» п. 3 ч. 5 ст. 17 Закону про держреєстрацію, серед яких і:

— акт приймання-передачі частки (частини частки) у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, який складається на нотаріальному бланку.

З наведеного випливає, що сторони (учасники, один з яких дарує, а інший приймає в дарунок частку) мають укласти в письмовій формі договір дарування частки й акт приймання-передачі частки. Нотаріальне посвідчення цих документів не обов'язкове, але може бути проведене на вимогу однієї зі сторін.

Надалі учасник, який отримав частку в подарунок, подає наведений вище перелік документів держреєстратору для реєстрації змін у складі часток і учасників.

Разом з тим, якщо статут містить перелік учасників і розмір їхніх часток, доведеться вносити зміни до статуту і, крім вищенаведеного, проводити процедуру держреєстрації змін до статуту.

Консультують податківці

Корпоративні права у подарунок — порядок оподаткування ПДФО

<...>

Пунктом 174.6 статті 174 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) передбачено оподаткування доходу, отриманого платником податку як дарунок (або в результаті укладення договору дарування) від фізичних осіб.

Так, відповідно до абзацу другого пункту 174.6 статті 174 ПКУ об'єкти дарування, зазначені в пункті 174.1 статті 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розд. IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Згідно з підпунктом 174.2.2 пункту 174.2 статті 174 ПКУ вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями (обдарованими), які не зазначені у підпункті 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ, зокрема членами сім'ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.2 статті 167 ПКУ (5 відсотків).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (підпункт 168.2.1 пункту 168.2 статті 168 ПКУ).

Отже, у разі безоплатного отримання фізичною особою (не є членом сім'ї спадкодавця (дарувальника) першого та другого ступенів споріднення) доходу у вигляді корпоративних прав (частки в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи — засновника підприємства за заявою, іншим документом про перехід чи передачу частки учасника у статутному капіталі товариства в цілях оподаткування податком на доходи фізичних осіб такий дохід слід розглядати як дохід, отриманий платником податку у дарунок, що підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків.

За 5-ти відс. ставкою податком на доходи фізичних осіб оподатковується дохід, отриманий такою фізичною особою в результаті укладення договору дарування з фізичною особою — засновником підприємства.

При цьому фізична особа, яка безоплатно отримала корпоративні права (частку в статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи — засновника підприємства, повинна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 ПКУ).

ДПI у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві

Оподаткування дарування частки

Фізособа, яка подарувала частку

Позаяк така фізособа не отримує доходу, вона не сплачує податків (податку на доходи фізосіб і військового збору), не подає декларацій про доходи та майновий стан.

Фізособа, яка отримала частку в подарунок

Відповідно до п. 174.6 ПКУ об'єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізособою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом IV ПКУ для оподаткування спадщини.

Серед об'єктів, наведених у п. 174.1 ПКУ, є, зокрема, корпоративні права.

Отже, отримані фізособою як подарунок корпоративні права оподатковуються в порядку, встановленому для спадщини.

За нульовою ставкою оподатковуються корпоративні права, отримані від членів сім'ї першого та другого ступеня споріднення (пп. «а» пп. 174.2.1 ПКУ). Таким чином, ані податок на доходи фізосіб, ані військовий збір тут не нараховуються.

За ставкою податку на доходи фізосіб 5% і військового збору 1,5% оподатковуються корпоративні права, отримані від фізосіб — резидентів України, крім членів сім'ї першого та другого ступенів споріднення (пп. 174.2.2 ПКУ).

За ставкою податку на доходи фізосіб 18% і військового збору 1,5% оподатковуються корпоративні права, отримані від фізосіб-нерезидентів.

Таким чином, за отриманими як подарунок корпоративними правами фізособа-резидент має подати річну податкову декларацію, нарахувати податки, якщо дохід оподатковується, і перерахувати їх до бюджету. Якщо застосовується ставка ПДФО 0%, декларація не подається (див. п. 179.2 ПКУ).

Бухгалтерський облік

У бухгалтерському обліку треба буде змінити склад учасників в аналітичному обліку за субрахунком 401 (виключити того засновника, який подарував свою частку в УК, і збільшити до 100% частку засновника, який залишився). Більше жодних записів в обліку робити не потрібно.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ТОВ/ТДВ — Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру