• Посилання скопійовано

Які договори зі сезонними працівниками?

Тривають спори щодо різниці між трудовими договорами та договорами ЦПХ. У нещодавній постанові1 Верховний Суд чітко виокремив ознаки трудових договорів, які укладаються зі сезонними працівниками.

У коментованому судовому рішенні перевірка Держпраці щодо належного оформлення трудових відносин стосувалася сезонних працівників.

1 Постанова Верховного Суду від 09.06.2021 р. у справі №420/2174/19.

Роботу таких працівників використовують аж ніяк не всі роботодавці та не в усіх галузях економічної діяльності. Але ось справа дійшла й до них.

Цього разу ми розглядаємо цю проблему на прикладі укладення договорів із працівниками, які пакують вироблену або придбану їхнім роботодавцем сільгосппродукцію.

Верховний Суд відповів на запитання: який договір укладати з такими працівниками — строковий трудовий чи цивільно-правовий?

Зміст справи

У ТОВ було проведено інспекційне відвідування з 08.02.2019 р. до 20.02.2019 р. За наслідками інспектування складено акт, у висновках якого наголошено на використанні ТОВ праці 11 найманих працівників без належного оформлення трудових правовідносин, що призвело до нарахування штрафу у розмірі 1377090 грн.

I це попри те, що інспектору під час перевірки були надані договори цивільно-правового характеру, за умовами яких замовник доручає, а виконавці беруть на себе зобов'язання виконати роботи — спакувати овочі кількістю 265 сіток протягом 5 днів.

За умовами договору виконавці виконують роботи на свій ризик, самостійно організовують виконання роботи, не підпадають під дію правил внутрішнього трудового розпорядку тощо. На підтвердження виконання умов вищеозначених цивільно-правових договорів надано підписані сторонами акти виконаних робіт, відповідно до яких замовник прийняв роботи і виплатив виконавцям винагороду.

Ознаки трудових відносин у сезонних роботах

Свої дії та висновки Держпраці обґрунтувала, зокрема, положеннями п. 13 Рекомендації №198 та керувалася зазначеними положеннями під час встановлення обставин порушення Товариством норм трудового законодавства. Тобто застосувала норми міжнародного договору, який уклала Україна.

Тому що у пункті 13 Рекомендації №198 зазначено такі ознаки трудових відносин:

а) той факт, що робота:

— виконується відповідно до вказівок і під контролем іншої сторони;

— передбачає інтеграцію працівника в організаційну структуру підприємства;

— виконується виключно або головним чином в інтересах іншої особи;

— виконується особисто працівником;

— виконується відповідно до певного графіка або на робочому місці, яке зазначається або узгоджується стороною, що замовила роботу;

— має певну тривалість і має на увазі певну спадкоємність;

— потребує присутності працівника;

— передбачає надання інструментів, матеріалів і механізмів стороною, що замовила роботу;

б) періодична виплата винагороди працівникові:

— той факт, що ця винагорода є єдиним або основним джерелом доходів працівника;

— здійснення оплати праці в натуральному вираженні шляхом надання працівникові, наприклад, харчових продуктів, житла або транспортних засобів;

— визнання таких прав, як на щотижневі вихідні дні і щорічну відпустку;

— оплата стороною, яка замовила проведення робіт, поїздок, що здійснюються працівником з метою виконання роботи;

— або те, що працівник не несе фінансового ризику.

Проте суд не підтримав позицію Держпраці. I не тому, що був проти застосування Рекомендації №198, а тому що вирішив: жодна з цих ознак існування трудових відносин у цьому випадку, між сільгосптовариством та фізособами, під час здійснення Держпраці інспекційного відвідування не підтвердилася.

А як бути, якщо договір, укладений із працівником, містить ознаки як трудових, так і цивільно-правових відносин? Чи вважатиметься трудовим такий змішаний договір?

Позиція ВС: змішані договори ЦПХ не є трудовими

Цивільно-правовий договір — це угода між сторонами: громадянином і організацією (підприємством тощо) на виконання першим певної роботи (а саме договір підряду, договір про виконання робіт тощо), предметом якого є надання певного результату праці. Але предметом цивільно-правового договору з фізособою може бути й надання послуг.

Це важливо!

Верховний Суд дійшов висновку, що незначні різночитання у договорі, як-от надання послуг/виконання робіт за текстом договору, складення акта наданих послуг, наприклад, коли у договорі йдеться про збір врожаю, що у принципі не є послугою, інші положення договору, з якого неможливо чітко встановити, чи це договір про надання послуг, чи про виконання робіт, не повинні братися до уваги інспекторами Держпраці. Варто звертати увагу на зовсім інші моменти.

Згідно зі ст. 628 ЦКУ зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства. При цьому сторони мають право укласти договір, в якому містяться елементи різних договорів (змішаний договір).

До відносин сторін у змішаному договорі застосовуються у відповідних частинах положення актів цивільного законодавства про договори, елементи яких містяться у змішаному договорі, якщо інше не встановлено договором або не випливає зі суті змішаного договору.

Але головною ознакою їх «цивільності» буде — змішані договори укладаються чи ні, якщо такі угоди застосовуються для виконання конкретної роботи, спрямованої на одержання результатів праці, або для надання послуг, і в разі досягнення зазначеної мети вони вважаються виконаними та дія їх припиняється.

А саме це ми й бачимо у договорі в коментованій судовій справі. Сторони чітко зазначили, для чого укладається такий договір, які роботи та в якому обсязі мають бути виконані, а також в який строк. I після того, як ці роботи виконано, працівники роботодавцю більше не потрібні і договір припиняється.

ВС про ознаки трудових відносин

Верховний Суд наголошує, що характерними ознаками трудових відносин є:

— систематична виплата заробітної плати за процес праці (а не її результат);

— підпорядкування правилам внутрішнього трудового розпорядку;

— виконання роботи за професією (посадою), визначеною Національним класифікатором України ДК 003:2010 «Класифікатор професій», затвердженим наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327;

— обов'язок роботодавця надати робоче місце;

— дотримання правил охорони праці на підприємстві, в установі, організації тощо.

Отже, основною ознакою, що відрізняє цивільно-правові відносини від трудових, є те, що трудовим законодавством регулюється процес організації трудової діяльності. За цивільно-правовим договором процес організації трудової діяльності залишається за його межами, метою договору є отримання певного матеріального результату.

З аналізу норм чинного законодавства у сфері праці Верховний Суд зазначає, що основними ознаками трудового договору є:

— праця юридично несамостійна, відбувається в межах певного підприємства, установи, організації (юрособи) або в окремого громадянина (фізособи);

— виконання під час роботи вказівок і розпоряджень власника або уповноваженого ним органу;

— праця має гарантовану оплату;

— виконання роботи певного виду (трудової функції);

— трудовий договір, як правило, укладається на невизначений час;

— здійснення трудової діяльності, як правило, в складі трудового колективу;

— виконання протягом встановленого робочого часу певних норм праці;

— встановлення спеціальних умов матеріальної відповідальності;

— застосування заходів дисциплінарної відповідальності;

— забезпечення роботодавцем соціальних гарантій.

Зверніть увагу!

Доволі часто юрособи при укладенні трудових договорів чи договорів цивільно-правового характеру беруть у фізосіб заяви про обробку персональних даних. Але Верховний Суд наголосив, що такі заяви ніяк не свідчать про наявність саме трудових правовідносин.

Рішення ВС

У коментованій справі встановлено, що предметом укладених договорів ТОВ із фізособами є кінцевий результат, а не процес праці. Фізособи повинні були виконати обумовлений обсяг роботи у встановлений строк (пакування овочів — 265 сіток, протягом 5 днів, за винагороду).

Угодами передбачено, що:

— виконавець виконує роботи на свій ризик;

— самостійно організовує виконання роботи;

— не підпадає під дію правил внутрішнього трудового розпорядку;

— не має права на одержання допомоги зі соціального страхування;

— не сплачує страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

На підтвердження виконання умов зазначених цивільно-правових договорів складено акти про виконання робіт, в яких зафіксовано фактично виконаний обсяг робіт та відповідну винагороду.

Крім того, кожен цивільно-правовий договір укладався на строк до повного виконання сторонами обов'язків, із зазначенням конкретної кількості днів (п'ять), протягом яких виконавець брав на себе обов'язок виконання роботи визначеної кількості (пакування 265 сіток овочів). Оплата роботи у визначеному обсязі обумовлена конкретною сумою у твердій грошовій формі, між замовником і виконавцем оформлювались акти виконаної роботи із зазначенням розміру фактично виконаної роботи та відповідного розміру винагороди.

За таких обставин вищезазначені угоди про виконання робіт з пакування овочів, укладені з фізособами, були спрямовані на кінцевий результат, що характеризує цивільно-правові (договірні) відносини, та не були пов'язані зі самим процесом, що є характерним для трудових функцій.

Нормативна база

  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Рекомендація №198 — Рекомендація про трудове правовідношення №198, прийнята Адміністративною радою Міжнародного бюро праці 31.05.2006 р.
  • Класифікатор професій ДК 003:2010 — Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру