• Посилання скопійовано

Суть справи

Несплата ЄСВ через пільгу і право на допомогу
Мінсоцполітики в листі від 01.07.2021 р. №3637/0/290-21/45 (див. «ДК» №35/2021) розповіло про правила зарахування до страхового стажу періоду звільнення ФОПа 1-ї групи від сплати ЄСВ у 2021 році. На думку міністерства, з метою нарахування лікарняних та декретних такі місяці вилучаються зі страхового стажу. А ФОП, який не сплатив ЄСВ, не є застрахованою особою у місяці несплати.

«Дія Сіті» — віртуальне порто-франко
Незважаючи на активний спротив української IТ-спільноти, яка вказувала на невідповідність Конституції деяких положень тоді ще проєкту №4303, Закон від 15.07.2021 р. №1667-IХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі — Закон №1667) був підписаний Президентом і 14.08.2021 р. набрав чинності.

Облік доходів за НП(С)БО 15
Поговоримо про доходи у бухобліку підприємства: їх визначення, склад та оцінку.

Відображення доходів у фінзвітності
У другій частині статті про облік доходів розглянемо відображення доходів у фінзвітності, а також як визначити суму річного доходу з метою визначення звітного періоду з податку на прибуток — рік чи квартал.

Що чекати від реформи перевірок?
Уряд анонсував повне перезавантаження системи перевірок бізнесу. Для цього у ВРУ зареєстровано два законопроєкти: №5837 та №5838. Але чи буде це реформою контролю з боку держави? Дізнаймося з текстів цих законопроєктів.

Зміни до декларації з податку на прибуток
Зміни, внесені до ПКУ законами №466, №786, №962, №1072 і №1117 щодо податку на прибуток, потребували внесення відповідних змін і до декларації з цього податку. Отже, зустрічайте — нова форма декларації зі змінами, внесеними Наказом №317!

Втрата документів під час перевірки
У разі втрати документів після початку перевірки податкові органи не зобов'язані переносити її, якщо ще до перевірки вони отримали їх копії на письмовий запит. А платник податків може відновити документи та надати їх пізніше вже суду, зазначає ВС.

Часткова оплата готівкою — потрібен РРО
Якщо послуга цілком на 100% оплачена через LiqPay, РРО/ПРРО не застосовується. А от якщо клієнт оплатив послугу частково готівкою, а частково через Liqpay, — без реєстратора не обійтися, стверджують податківці в IПК від 29.06.2021 р. №2541/IПК/99-00-07-05-01-06 (див. «ДК» №35/2021).

Робота у державне свято
Чи можуть продавці магазину працювати у державне свято при 40-годинному робочому тижні? Яка оплата праці працівників у святковий день і що з правилами табелювання? Якщо перейти на 8-годинний графік (5 днів на тиждень), чи можна буде працювати у державні свята (наприклад, зробити вихідним 19 серпня замість 24 серпня), чи для цього потрібні поважні причини, і чи не є це порушенням?

Які договори зі сезонними працівниками?
Тривають спори щодо різниці між трудовими договорами та договорами ЦПХ. У нещодавній постанові Верховний Суд чітко виокремив ознаки трудових договорів, які укладаються зі сезонними працівниками.

Отримали ПФД грошима — погасили теж грошима
Засновникові надано безвідсоткову ПФД. Частину готівки він використав для розрахунку з постачальником продукції, сплачував як готівкою, так і через термінал. Підтвердні документи надано до бухгалтерії (чеки банкомата, квитанції прибуткових ордерів), складено авансовий звіт. Чи можна такі кошти зарахувати на погашення ПФД?

До змісту номеру