• Посилання скопійовано

«Дія Сіті» — віртуальне порто-франко

Незважаючи на активний спротив української IТ-спільноти, яка вказувала на невідповідність Конституції деяких положень тоді ще проєкту №4303, Закон від 15.07.2021 р. №1667-IХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі — Закон №1667) був підписаний Президентом і 14.08.2021 р. набрав чинності.

Навіщо це було потрібно?

Як наголошують законотворці, мета Закону №1667 — стимулювати розвиток цифрової економіки в Україні. Усіх проблем, звісно, це нововведення не вирішить. Але, як очікується, «Дія Сіті» має створити сприятливі умови для ведення інноваційного бізнесу, розбудови цифрової інфраструктури.

А Закон №1667 встановлює загальні правила функціонування нового віртуального міста під назвою «Дія Сіті». Але позаяк справа ця нова, то мають бути розроблені ще підзаконні акти, внесені зміни до інших законів.

Наприклад, у ст. 12 Закону №1667 наведено підзаконні нормативні документи, які мають розробити КМУ і Мінцифри. Це, зокрема, порядок подання заяви про набуття статусу резидента нового віртуального міста, порядок ведення реєстру таких резидентів, порядок та форми спеціальної звітності резидентів тощо.

Для прийняття цих підзаконних актів Закон відводить шість місяців. А ми вже дізналися про кілька нових речей:

щоб узяти участь в існуванні нового віртуального міста, треба подати заяву і стати на облік;

діяльність у новому віртуальному місті контролюватиметься, а його резиденти — звітуватимуть перед державою;

Закон №1667 — це тільки відправна точка процесу розбудови цифрової економіки. Варто почекати ще з півроку, поки розроблятимуться та наберуть чинності підзаконні акти.

Принцип презумпції правомірності

Щодо обов'язків резидентів усе більш-менш очікувано. Вони мало чим відрізнятимуться від тих, що є в реальних містах.

А як щодо прав? На жаль, щодо цього Закон №1667 справив на нас враження заплутаного і не до кінця продуманого документа. Тому, найімовірніше, до нього вноситимуться правки (як завжди, вже після того, як резиденти нового віртуального міста зіткнуться з реальними проблемами і почнуть вирішувати їх через звернення до контролерів та судів).

Нині вирішити ці суперечності має те, що в Законі №1667 встановлено презумпцію правомірності резидентів «Дія Сіті». Вона означає, що коли є якась неоднозначність (множинність) розуміння норм законодавства, то рішення має прийматися на користь резидентів «Дія Сіті».

Це, звісно, добре. Але згадаймо: те саме про презумпцію сказано і в пп. 4.1.4, п. 56.21 ПКУ. Та чомусь це не заважає податківцям тлумачити ПКУ на свою користь, після чого платникам податків залишається шукати захисту своїх прав у суді.

Хто ж вони — мешканці «Дія Сіті»?

Резидентом нового віртуального міста може бути тільки юридична особа. Тож фізичні особи наразі можуть читати про Закон №1667 хіба що з цікавості.

Та й юридичні особи можуть стати резидентами «Дія Сіті» не всі, а лише ті, які відповідають низці вимог.

Зверніть увагу!

Юрособа не може бути резидентом «Дія Сіті», якщо вона, зокрема:

— зареєстрована на території іноземної держави;

— має неприбутковий статус або якщо власником більш ніж 25% в СК є держава чи територіальна громада;

— більш ніж 30 днів має податковий борг у розмірі понад 10 МЗП;

— організовує азартні ігри (крім діяльності з надання послуг у сфері азартних ігор) тощо.

Більше підстав див. у ч. 2 ст. 5 Закону №1667.

Вимоги до резидента «Дія Сіті» наведені в ст. 5 Закону №1667.

1. Це має бути юрособа, зареєстрована на території України.

2. Вона має здійснювати діяльність у сфері цифрової економіки — комп'ютерне програмування, видання комп'ютерних ігор, освітня діяльність у галузі інформаційних технологій, оброблення даних, дослідження та розробки щодо інформаційних технологій, організація кіберспортивних змагань, кібербезпека, обіг віртуальних активів тощо.

3. Розмір доходу від зазначених «цифрових» видів діяльності має становити не менше ніж 90% загальної суми доходу.

4. Розмір середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам (про те, хто це, див. нижче в окремому розділі) має бути не меншим ніж еквівалент 1200 євро. Відповідно до п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону розмір середньої місячної винагороди працівникам та гіг-спеціалістам — сума, що розраховується шляхом ділення суми всіх виплат у вигляді винагороди (заробітної плати) (до утримання податків, зборів та інших обов'язкових платежів), здійснених юрособою працівникам та гіг-спеціалістам у відповідному календарному місяці, на загальну кількість працівників та гіг-спеціалістів, яким здійснювалися такі виплати.

5. Середньооблікова місячна кількість працівників та гіг-спеціалістів має становити не менше ніж 9 осіб.

Підстави для втрати статусу резидента «Дія Сіті» наведені в ст. 9 Закону №1667. Утратити статус можна як за добровільним рішенням юрособи після подання нею відповідної заяви до Мінцифри, так і примусово, в разі порушення вимог Закону.

Залишається лише одне запитання: а навіщо взагалі ставати резидентом «Дія Сіті»? Які пільги та привілеї матиме така юрособа?

Скільки існуватиме «Дія Сіті»?

Згідно із Законом держава гарантує існування правового режиму «Дія Сіті» та стабільність його умов протягом не менш ніж 25 років з дня реєстрації першого резидента цього цифрового віртуального міста.

Тобто, на задум держави, «Дія Сіті» — це надовго, щонайменше на одне покоління. Й існуватиме віртуальне місто до останнього резидента.

Оподаткування резидентів «Дія Сіті»

Ось тут цікаво. Тому що, з одного боку, Закон №1667 обіцяє податкові пільги. Відповідно до ч. 7 ст. 2 Закону №1667 особливості застосування до резидента «Дія Сіті» спеціальних умов оподаткування, день початку і день припинення застосування таких умов визначаються ПКУ.

Водночас Закон №1667 не вносить змін до ПКУ і не визначає спеціальних умов оподаткування для резидентів.

Отже, такі умови мають бути встановлені іншим законом. I якими насправді будуть ці славетні податкові пільги, ми ще не знаємо (знаємо лише те, що вони будуть). На сьогодні щодо цих пільг є тільки законопроєкт №5376, прийнятий у першому читанні.

А ми зараз аналізувати норми цього законопроєкту не будемо. Адже остаточний варіант прийнятого закону може значно відрізнятися від нього.

Самоврядування резидентів «Дія Сіті»

Резиденти можуть утворювати об'єднання у формі неприбуткових організацій, для популяризації «Дія Сіті» в Україні та за її межами, для розвитку цифрової економіки тощо.

Взаємини між резидентами «Дія Сіті»

Під час укладення договорів між резидентами або резидентів з третіми особами може передбачатися виплата компенсації за порушення умов договорів. При цьому не застосовуються положення ЦКУ та ГКУ про неустойку, збитки та санкції.

Працівники резидента «Дія Сіті»

Під час наймання працівників із ними може укладатися трудовий контракт як особлива форма трудового договору.

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності таких працівників, включаючи допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, встановлюватиметься в розмірі зарплати, з якої сплачено ЄСВ, незалежно від страхового стажу.

Закон №1667 доповнив ст. 440 ЦКУ частинами третьою і четвертою. Ними чітко встановлюється, кому належатиме майнове право інтелектуальної власності на твір, комп'ютерні програми, бази даних, створені у зв'язку з виконанням трудового договору (контракту).

Гіг-спеціалісти резидента «Дія Сіті»

Закон №1667 запроваджує низку нових термінів, зокрема «гіг-спеціаліст».

Гіг-спеціаліст — це фізособа, яка є підрядником та/або виконавцем за гіг-контрактом. Такою фізособою може бути й іноземець. Причому отримувати дозвіл на роботу такого іноземця не обов'язково. Отримати такий дозвіл резидент може хіба добровільно.

Гіг-контракт — це цивільно-правовий договір, за яким фізособа виконує роботи та/або надає послуги для резидента «Дія Сіті». Для гіг-спеціаліста виконання гіг-контракту не є підприємницькою чи іншою господарською діяльністю.

Послуги (роботи), що надаються (виконуються) за гіг-контрактом, можуть полягати у виконанні функцій певної посади, наприклад головного інженера тощо.

Дія КЗпП та іншого законодавства про працю не поширюється на відносини між гіг-спеціалістами та резидентами «Дія Сіті». Для них встановлено спеціальні правила!

Особливості гіг-контракту та правовий статус гіг-працівників

1. Гіг-контракт укладається на невизначений термін, але може бути і з конкретним строком.

2. У гіг-контракті зазначаються умови односторонньої відмови кожної зі сторін.

3. Розмір винагороди може встановлюватися за період (наприклад, місяць) або за обсяг виконаних робіт (наданих послуг) чи кількість часу на їх виконання (надання). Винагорода може визначатися в іноземній валюті.

4. Гіг-контрактом може встановлюватися час виконання роботи (надання послуг), час відпочинку, місце роботи тощо. Причому загальна кількість робочих годин не може перевищувати 8 годин на день і 40 годин на тиждень. Хоча може передбачатися і режим ненормованого часу, коли гіг-спеціаліст сам планує свій робочий час. Може встановлюватися тривалість перерв, відпочинку протягом дня, тижня.

5. Гіг-спеціаліст має право на щорічну оплачувану перерву у виконанні робіт (наданні послуг) тривалістю 17 робочих днів, якщо гіг-контрактом не визначено більшу тривалість такої перерви. Тобто така перерва є подобою щорічної відпустки для працівників. Особливості перерви розглянуто в ст. 21 Закону.

6. Завдання на виконання робіт (надання послуг) може надаватися шляхом надсилання електронних повідомлень електронною поштою тощо. Контроль за роботою гіг-спеціалістів може бути за допомогою різних засобів моніторингу, засобів відеоспостереження.

7. Гіг-спеціалісти підлягають страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та мають право на допомогу з тимчасової непрацездатності, включаючи допомогу у зв'язку з вагітністю і пологами (ст. 22 Закону №1667). Розмір допомоги встановлюватиметься в розмірі суми доходу гіг-спеціаліста, з якого фактично сплачено ЄСВ, незалежно від страхового стажу.

8. До початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент «Дія Сіті» повідомляє про укладення гіг-контракту ДПС. Порядок повідомлення має розробити КМУ. Але до того моменту, коли такий порядок буде розроблено, подаються повідомлення, встановлені КМУ щодо прийняття звичайних працівників на роботу.

9. Резидент «Дія Сіті» нараховує та сплачує за гіг-спеціаліста ЄСВ у розмірі, який має бути визначено відповідно до Закону про ЄСВ. Отже, мають бути внесені зміни і до цього Закону.

10. Якщо гіг-спеціаліст під час виконання гіг-контракту створив об'єкт інтелектуальної власності, особисте немайнове право на цей об'єкт належить такому спеціалістові, а майнове право — резиденту «Дія Сіті».

Статті 17 — 24 Закону №1667

Договори про нерозголошення, про утримання від вчинення конкурентних дій

Такі договори регламентуються ст. 26 — 28 Закону №1667. Вони можуть укладатися з фахівцями, яких залучають резиденти «Дія Сіті». Але тільки за бажанням обох сторін договору. Якщо якась сторона цього не бажає, її не можна примушувати.

Договори можуть передбачати виплату компенсації за нерозголошення, утримання від вчинення конкурентних дій. Тобто за те, що фахівці «мовчатимуть», їм може виплачуватися компенсація.

Проте це теж не обов'язково і залежить від домовленості сторін. Дехто цілком може «мовчати» безоплатно.

Договір позики з альтернативним зобов'язанням

Особливості такого договору визначені ст. 29 Закону №1667.

Зокрема, як виконання альтернативного зобов'язання за таким договором кредитора — резидента «Дія Сіті» може бути прийнято до складу учасників резидента. Розмір частки в СК боржника, що має належати кредитору, визначається як коефіцієнт відношення розміру непогашеної частини позики до суми розміру непогашеної частини позики і розміру СК товариства (боржника) станом на момент пред'явлення вимоги кредитора боржнику про виконання альтернативного зобов'язання, хоча договором можуть бути встановлені й інші правила її визначення.

Як стати резидентом «Дія Сіті»?

Щоби стати резидентом «Дія Сіті» і скористатися привілеями цього віртуального міста, юрособа подає до Мінцифри відповідну заяву. А Мінцифри вносить особу до реєстру резидентів «Дія Сіті».

З дня внесення до реєстру юрособа стає резидентом «Дія Сіті».

Реєстр буде відкритим і розміщуватиметься на сайті Мінцифри. Але подати відповідну заяву та стати резидентом можна буде тільки після того, як наберуть чинності підзаконні нормативні документи, якими визначатимуться форма, порядок подання та розгляду заяви про набуття статусу резидента «Дія Сіті», а також встановлюватиметься порядок формування та ведення реєстру «Дія Сіті» і після завершення організаційних заходів, пов'язаних із запровадженням реєстру «Дія Сіті», введенням його в експлуатацію, що має бути підтверджено листом Мінцифри, опублікованим ним на своєму вебсайті в Iнтернеті. Ми вище зазначили, що на розроблення підзаконних актів відведено шість місяців з моменту набрання чинності Законом. Тож тим, хто вже оцінив свої шанси і бажає подати заяву, слід зачекати приблизно до 14.02.2022 р.!

Зміни до низки законів

Прикінцевими та перехідними положеннями (розділ VII) Закону внесено зміни й доповнення до цілої низки кодексів і законів: КЗпП, ГКУ, ЦКУ, Кодексу України з процедур банкрутства, законів «Про пенсійне забезпечення», «Про відпустки», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про авторське право і суміжні права», «Про охорону праці», «Про індексацію грошових доходів населення», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», «Про міжнародне приватне право», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про захист персональних даних», «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про зайнятість населення», «Про адміністративні послуги», «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань», «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Контроль за резидентами «Дія Сіті»

Держава не припиняє свого контролю навіть у віртуальності. Як він здійснюватиметься, зазначено в ст. 13 Закону №1667. Хоча наразі маємо лише загальні норми та правила.

Зокрема, резидент віртуального міста мусить забезпечити безперервну та повну відповідність усім вимогам, які до нього ставилися при наданні статусу резидента. I дотримуватися норм Закону №1667 та іншого відповідного законодавства.

Тобто резидент може виписати на аркуші паперу всі вимоги, яких має дотримуватися, розмістити на видному місці і найняти окремого працівника, який щодня стежитиме за дотриманням вимог.

До завершення шестимісячного строку після набуття статусу резидентства і потім щороку резидент має подавати до Мінцифри звіт про відповідність вимогам Закону. Причому і це може відразу відштовхнути деяких потенційних резидентів: цей звіт має підтверджуватися аудитором!

I насамкінець

Як це все діятиме на практиці, чи буде вигідно бути резидентами «Дія Сіті» і на що звертати увагу тим, хто набуде статусу резидентів, — до всіх цих питань ми ще не раз повернемося в наших аналітичних матеріалах.

Олександр ЗОЛОТУХІН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру