• Посилання скопійовано

Що нового

ВЕЗ «Крим» скасовують

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 20.08.2021 р. через 3 місяці з цієї дати набирає чинності Закон «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» та внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Також вносяться відповідні зміни до законів, якими встановлювалися деякі особливості правового режиму та економічної діяльності на території ВЕЗ «Крим», а саме: «Про забезпечення прав і свобод та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про нотаріат», «Про безоплатну правову допомогу», «Про державні лотереї в Україні».

Відповідно, територія АРК надалі визнається не вільною економічною зоною, а тимчасово окупованою територією України.

Закон України від 01.07.2021 р. №1618-IX набирає чинності з 21.11.2021 р.


Розвиток екологічного транспорту стимулюють звільненням від податків

! Iмпортерам та виробникам ТЗ і комплектуючих

У газеті «Голос України» 13.08.2021 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні».

Законом визначено, що тимчасово, до 01.01.2026 р., звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України нових транспортних засобів (у тому числі вироблених в Україні), оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі (новий пункт 64-1 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

Крім того, новим пунктом 78 підрозділу 2 розділу XX ПКУ визначено, що тимчасово, до 01.01.2031 р., звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України у митному режимі імпорту товарів, що ввозяться підприємствами, які мають, створюють або модернізують виробничі потужності для промислового виробництва транспортних засобів.

Звільнення від оподаткування ПДВ за п. 78 застосовується, якщо ввезення товарів на митну територію України здійснюється підприємствами для власного виробництва:

— транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (тільки самохідні вагони трамвайні та вагони метро);

— транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі;

— несамохідних трамвайних вагонів та вагонів метро.

Згідно з новим п. 56 підрозділу 4 розділу XX ПКУ тимчасово, до 31.12.2035 р. (включно), звільняється від оподаткування прибуток СГ, що провадять виключно діяльність з виробництва:

1) електродвигунів, призначених для ТЗ, оснащених виключно електродвигунами (одним чи кількома), що класифікуються в товарних позиціях 8603, 8701 20, 8702 — 8705 згідно з УКТ ЗЕД;

2) літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів, призначених для ТЗ, оснащених виключно електродвигунами (одним чи кількома), що класифікуються в товарних позиціях 8603, 8701 20, 8702 — 8705 згідно з УКТ ЗЕД;

3) зарядних пристроїв для літій-іонних (літій-полімерних) акумуляторів, призначених для ТЗ, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи кількома), що класифікуються в товарних позиціях 8603, 8701 20, 8702 — 8705 згідно з УКТ ЗЕД;

4) ТЗ, оснащених виключно електродвигунами (одним чи кількома), що класифікуються в товарних позиціях 8701 20, 8702 — 8705 згідно з УКТ ЗЕД;

5) електричних ТЗ, що класифікуються в товарній позиції 8603 (тільки самохідні вагони трамвайні та вагони метро) та/або в товарній підкатегорії 8605 00 00 00 (тільки несамохідні трамвайні вагони та вагони метро) згідно з УКТ ЗЕД;

6) ТЗ, оснащених двигунами внутрішнього згоряння з іскровим запалюванням, що працюють виключно на стисненому природному газі метані, зрідженому природному газі метані або біогазі, що класифікуються в товарній підпозиції 8701 20, товарних позиціях 8702 — 8705 згідно з УКТ ЗЕД.

Вивільнені кошти визнаються цільовим фінансуванням і використовуються на НДДКР у галузі електротранспорту, створення чи переоснащення матеріально-технічної бази, збільшення обсягу виробництва, запровадження новітніх технологій. Порядок контролю за використанням вивільнених коштів встановлює КМУ.

Закон України від 15.07.2021 р. №1660-IX набирає чинності з 01.01.2022 р.


Набрав чинності Закон про цифрове місто

! СГ сфери IT

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 13.08.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Закон визначає організаційні, правові та фінансові засади функціонування правового режиму «Дія Сіті», що запроваджується з метою стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні шляхом створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, розбудови цифрової інфраструктури, залучення інвестицій, а також талановитих спеціалістів.

Пункт 9 ч. 4 ст. 5 Закону, який відносить діяльність постачальника послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів, до видів діяльності, здійснення яких стимулюється шляхом створення правового режиму «Дія Сіті», набирає чинності 14.02.2022 р.

Докладніше див. на «ДК» №35/2021.

Закон України від 15.07.2021 р. №1667-IX чинний з 14.08.2021 р.


Карантин продовжено до 1 жовтня

! Усім

Кабмін вніс до своїх розпорядження від 25.03.2020 р. №338 і постанови від 09.12.2020 р. №1236 зміни, якими продовжив дію карантину на території України до 01.10.2021 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.08.2021 р. №855 чинна з 14.08.2021 р.


Порядок оцінки інвестпроєкту зі значними інвестиціями

! Iнвесторам

Кабмін затвердив Порядок та методологію проведення оцінки інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями.

Документом встановлено, що оцінка інвестпроєкту зі значними інвестиціями проводиться Мінекономіки двома етапами протягом 60 к. д. з дня отримання пакета документів. Форма заявки є додатком 1 до Порядку.

Під час першого етапу оцінки Мінекономіки протягом 10 р. д. проводить перевірку відповідності заявника, інвестиційного проєкту та поданих документів вимогам законодавства. Під час перевірки відповідності поданих документів можуть визнаватися допустимими формальні (несуттєві) помилки в оформленні документів та інформації, які не впливають на їх зміст, зокрема технічні помилки та описки.

У разі коли виявлено невідповідність заявника, інвестиційного проєкту та поданих документів установленим вимогам, проведення оцінки припиняється.

Під час другого етапу, у разі якщо за результатами перевірки не виявлено невідповідностей вимогам законодавства, Мінекономіки надсилає в електронній формі пакет поданих документів Міндовкіллю, Мін'юсту, АМКУ, центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері, в якій передбачається реалізувати інвестиційний проєкт зі значними інвестиціями, органу місцевого самоврядування.

За результатами другого етапу оцінки Мінекономіки готує один із таких висновків:

висновок про доцільність реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями та укладення спеціального інвестиційного договору;

висновок про недоцільність реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями та відмову в укладенні спеціального інвестиційного договору (форма обох висновків затверджена як додаток 3 до Порядку).

Висновок надсилається заявнику та уповноваженій установі протягом 5 р. д. з дня його підписання.

Додатком 2 є Методичні рекомендації проведення аналізу витрат та вигід.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 28.07.2021 р. №819 чинна з 11.08.2021 р.


Визначено механізм ввезення обладнання для великого інвестпроєкту

! Iнвесторам

Кабмін затвердив Порядок ввезення на митну територію України та цільового використання нового устаткування (обладнання) та комплектуючих виробів до нього, що ввозяться інвестором зі значними інвестиціями виключно для власного використання при реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями на виконання спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні».

Відповідно до зазначеного Закону умовою звільнення від оподаткування ввізним митом та ПДВ до 1 січня 2035 р. є те, що відповідні товари виготовлені не раніше ніж за 3 роки до дати їх ввезення на митну територію України, не були у використанні та класифікуються за визначеними пп. 15 п. 4 розд. XXI «Прикінцеві та перехідні положення» МКУ кодами згідно з УКТ ЗЕД.

Додатками до Порядку є:

Перелік та обсяги товарів, які ввозяться на митну територію України інвестором зі значними інвестиціями виключно для власного використання при реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями на виконання спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні», зі звільненням від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість, — цю форму заявник подає до Мінекономіки разом із письмовим зверненням;

Звіт про цільове використання товарів, ввезених на митну територію України інвестором зі значними інвестиціями виключно для власного використання при реалізації інвестиційного проєкту зі значними інвестиціями на виконання спеціального інвестиційного договору, укладеного відповідно до Закону України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні», зі звільненням від оподаткування ввізним митом та податком на додану вартість, — цю форму інвестор подає щокварталу до 20 числа наступного місяця, що настає за звітним кварталом, Держмитслужбі, ДПС та Мінекономіки.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 11.08.2021 р. №860 чинна з 17.08.2021 р.


Затверджено низку НПА на виконання Закону про безпечність та гігієну кормів

! Кормовикам

Відповідно до статей 14, 15, 25 і 28 Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» Кабмін затвердив:

Порядок видачі, переоформлення та анулювання експлуатаційного дозволу на потужність і видачі його дубліката;

Порядок здійснення державної реєстрації потужностей;

Порядок формування та ведення Державного каталогу кормових матеріалів;

Порядок формування та ведення Державного реєстру тверджень про властивості кормів, призначених для особливих поживних цілей.

Постанова КМУ від 18.08.2021 р. №884
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 25.08.2021 р. офіційно не опублікована


Затверджено порядок обміну інформацією з питань фінансового моніторингу

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

Мінфін затвердив:

Порядок створення особистого кабінету суб'єкта первинного фінансового моніторингу та доступу до е-кабінету системи фінансового моніторингу;

Порядок інформаційної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України.

Водночас втрачають чинність накази Мінфіну:

  • від 08.06.2015 р. №542 «Про затвердження Порядку формування облікового ідентифікатора та надання довідки про обліковий ідентифікатор та форми такої довідки»;
  • від 24.11.2015 р. №1085 «Про затвердження Порядку електронної взаємодії суб'єктів первинного фінансового моніторингу та Державної служби фінансового моніторингу України»;
  • від 29.01.2016 р. №24 «Про затвердження форм обліку та подання інформації, пов'язаної із здійсненням фінансового моніторингу, та інструкції щодо їх заповнення».

Наказ Мінфіну від 04.06.2021 р. №322
набирає чинності через три місяці з дня офіційного опублікування,
станом на 25.08.2021 р. офіційно не опублікований


Нова форма декларації з податку на прибуток за угодою про розподіл продукції

! Iнвесторам (операторам)

Мінфін затвердив форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції.

Декларація складається з основної частини та шести додатків:

1) ПВ до рядка 02;

2) ПН до рядка 07 ПН;

3) КВ до рядка 03 КВ;

4) АМ до рядка 02.2.2 АМ;

5) ТЦ;

6) ВП до рядків 08 — 10.

Декларація подається щокварталу, вперше нову декларацію слід буде подати за IV квартал 2021 року.

Докладніше читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінфіну від 09.06.2021 р. №332 чинний з 25.08.2021 р.


Визначено вимоги до організації торгівлі продукцією на товарних біржах

! Товарним біржам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про провадження діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах.

Положення визначає основні засади та вимоги до провадження діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах в Україні.

Правила товарної біржі мають бути прозорими та недискреційними. Такі правила є прозорими, якщо вони оприлюднені на власному вебсайті товарної біржі та дають змогу всім учасникам торгів отримати повну інформацію про умови участі у біржових торгах.

Учасниками торгів можуть бути члени товарної біржі, від імені яких діють біржові брокери, та інші особи, яким надано право здійснювати торгівлю у випадках, встановлених законодавством та/або правилами товарної біржі.

Товарна біржа не допускає особу до участі у біржових торгах та/або не реєструє клієнта такого учасника торгів, якщо відносно такої особи (її клієнта) та товарної біржі, на якій здійснюється організація та проведення біржових торгів, одна й та сама особа здійснює контроль.

Біржові торги на товарній біржі проводяться за допомогою електронної торгової системи, яка в режимі реального часу повинна забезпечувати приймання, обробку, передачу заявок на купівлю-продаж біржових товарів, фіксацію укладених угод.

Біржові торги біржовими товарами можуть проводитися за технологією двостороннього безперервного зустрічного аукціону (ринку заявок), одностороннього аукціону та за іншими технологіями, а також з послідовним застосуванням декількох технологій відповідно до правил та/або інших внутрішніх документів товарної біржі.

За результатами біржових торгів учасники торгів укладають біржові угоди / біржові договори від свого імені та за свій рахунок, від імені клієнтів і за їх рахунок.

Рішення НКЦПФР від 10.06.2021 р. №380 чинне з 25.08.2021 р.


Розширено перелік операцій за рахунками фізосіб для спецдекларування

! Банкам і їхнім клієнтам-фізособам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5.

Зокрема, дозволено зараховувати кошти з поточних рахунків зі спеціальним режимом використання для одноразового (спеціального) добровільного декларування на поточні рахунки в іноземній та національній валюті.

Внесено також деякі інші зміни стосовно проведення деяких валютних операцій.

Постанова НБУ від 12.08.2021 р. №86 набирає чинності з 01.09.2021 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру