• Посилання скопійовано

Зміни у формі фіскальних чеків

У формах фіскальних чеків з'явився новий реквізит — цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. З'ясуймо, кого і відколи стосується ця зміна.

Що саме змінилося?

Мінфін Наказом №329 затвердив зміни до Положення №13, які набрали чинності з 01.07.2021 р.

Як ми вже повідомляли в «ДК» №27/2021, у новій редакції викладено розділ 2 Положення «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» та розділ 3 «Фіскальний касовий чек видачі коштів». Також Положення доповнено новим розділом 8 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі».

У додатках до Положення:

— викладено у новій редакції додаток 1 «Фіскальний касовий чек на товари (послуги)» (форма №ФКЧ-1) та додаток 2 «Фіскальний касовий чек видачі коштів» (форма №ФКЧ-2);

— у додатках 3 — 6 у позначках після слів «розрахункових документів» додано слова «/електронних розрахункових документів»;

— додано новий додаток 7 «Фіскальний касовий чек за операцією з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі» (форма №ФКЧ-5).

До фіскальних чеків форм №ФКЧ-1 та №ФКЧ-2 додано новий реквізит 9 — цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, який зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

У яких випадках у чеках зазначається цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої?

Як бачимо з формулювання назви нового реквізиту, його зазначають «у випадках, передбачених чинним законодавством». Що це за випадки та яким документом вони передбачені?

Нагадаємо, що коментовані зміни до Положення внесені з метою приведення у відповідність до вимог Закону №1017.

Проте в самому Законі №1017 немає норми, яка б прямо вимагала зазначення в чеках цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. Також наразі немає такої вимоги ані в ПКУ, ані в Законі про РРО, ані в Законі №481. Не містить відповідних приписів і Положення №1251.

Нагадаємо!

З 1 травня 2020 року на паперових акцизних марках додано 2 елементи: QR-код та штрихкод. Але ніде не прописано саме вимогу зазначати цифрове значення штрихкоду акцизної марки у касових чеках. До речі, QR-код наразі не знайшов свого місця серед реквізитів чека.

Для одержання акцизних марок, перевірки сплати акцизу та звітування виробник використовуватиме Електронний кабінет платника податків. Отже, паперових заявок на отримання марок з часом не буде.

Система «Електронна акцизна марка» будуватиметься за компонентним (модульним) принципом, що передбачає певний початковий функціонал, який далі може бути розширений, наприклад, для погашення акцизної марки під час її продажу з використанням РРО.

Використання системи «Електронна акцизна марка» дасть змогу посилити боротьбу із незаконним обігом підакцизних товарів шляхом відстеження руху алкогольних напоїв за допомогою порівняння інформації з бази даних ДПС про видані марки та зчитані реєстраторами розрахункових операцій.

Надалі передбачено залучення громадськості до контролю за обігом алкогольних напоїв через сканування QR-коду мобільним телефоном.

За матеріалами прес-служби Мінфіну

Тому чекатимемо на роз'яснення від податківців щодо того, в яких «передбачених чинним законодавством» випадках (і яким, власне, законодавством ці випадки передбачені) слід буде зазначати в чеках цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Наразі очевидним є те, що новий реквізит повинні будуть включати до чеків лише СГ, які продають марковані алкогольні напої. Усіх інших СГ це не стосується, адже немає акцизної марки — немає й відповідного реквізиту.

Увага!

Міністерство цифрової трансформації восени у межах антикорупційного проєкту «е-Акциз» запустить електронний акциз та електронну акцизну марку. Про це повідомив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков на своїй сторінці у Facebook. Він пообіцяв, що «вже восени Мінцифра разом з Державною податковою службою запустять електронний акциз та електронну марку. Це суттєво спростить процес замовлення, обліку та сплати марок для виробників та експортерів. Що важливо, кожен українець зможе перевірити справжність акцизної марки онлайн та миттєво повідомити про порушення. У рамках першого пілоту — алкогольна продукція».

Коли потрібно вносити зміни до ПЗ РРО?

Як зазначено у п. 2 Наказу №329:

до 1 жовтня 2021 року вимоги до форми і змісту розрахункових документів щодо цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої не поширюються на розрахункові документи, що створюються РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО до 1 липня 2021 р.;

до 1 жовтня 2021 року РРО, версії внутрішнього програмного забезпечення яких включені до Державного реєстру РРО, за наявності технічних можливостей мають бути доопрацьовані їх виробниками (постачальниками) відповідно до ст. 12 Закону про РРО з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів.

Це означає, що СГ, які використовують РРО, зареєстровані до 1 липня 2021 р., мають відтермінування внесення до чеків реквізиту 9 до 1 жовтня 2021 року.

Виробники (постачальники) РРО повинні доопрацювати програмне забезпечення РРО з метою включення до форми чеків реквізиту 9 і зробити це до 1 жовтня 2021 р.

Після 1 жовтня 2021 року реквізит 9 слід зазначати в чеках, що видаються СГ, які продають марковані алкогольні напої. Якщо до цієї дати не вдасться перепрограмувати наявні РРО, напевно, треба буде придбати та зареєструвати новий РРО, який зможе додавати до чеків цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Нагадаємо, що на сьогодні чинним законодавством не передбачено випадків, у яких зазначення в чеках цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої є обов'язковим, хоча форма самих марок вже передбачає наявність штрих-коду.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Закон №481 — Закон України від 19.12.1995 р. №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального».
  • Закон №1017 — Закон України від 01.12.2020 р. №1017-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій».
  • Наказ №329 — Наказ Мінфіну від 08.06.2021 р. №329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів».
  • Положення №13 — Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13.
  • Положення №1251 — Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затверджене постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1251.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру