• Посилання скопійовано

Що нового

Відкрито ринок сільськогосподарських земель

! Селянам, нотаріусам

Міністерство юстиції України затвердило зміни до Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мін'юсту від 22.02.2012 р. №296/5.

Зокрема, визначено, що при посвідченні правочину щодо відчуження земельної ділянки сільгосппризначення нотаріус перевіряє дотримання встановлених вимог до набувачів права власності на земельну ділянку сільгосппризначення. Посвідчення такого правочину здійснюється за наявності протоколу проведення перевірки набувача, складеного відповідно до порядку, затвердженого КМУ. Протокол долучається до примірника правочину, що залишається у справах нотаріуса.

Договори дарування, довічного утримання, спадкові договори, предметом яких є земельні ділянки сільгосппризначення приватної власності, посвідчуються лише у разі відчуження таких земельних ділянок на користь іншого з подружжя, родичів. Ця вимога не поширюється на земельні ділянки несільськогосподарських угідь (крім земельних ділянок під польовими дорогами, запроектованими для доступу до земельних ділянок) та земельні ділянки для садівництва.

При посвідченні договору про відчуження земельної ділянки, щодо набуття у власність житлового будинку (крім багатоквартирного), будівлі або споруди, які розташовані на земельній ділянці(ках), нотаріусу подається витяг з Держземкадастру про земельну ділянку, отриманий в порядку, встановленому законом. Відомості з цього витягу зазначаються нотаріусом у тексті договору.

Уточнено, що за договором міни земельних ділянок сільгосппризначення приватної власності можуть бути обміняні лише земельні ділянки, розташовані у тому самому масиві земель сільгосппризначення, за правилами, визначеними ч. 2 ст. 37-1 ЗКУ. Відомості про масив земель сільгосппризначення та земельні ділянки, розташовані в ньому, нотаріус отримує з Держземкадастру.

Порядок також доповнено нормами, згідно з якими нотаріус при посвідченні правочину про відчуження земельної ділянки сільгосппризначення обов'язково перевіряє наявність переважного права купівлі такої земельної ділянки в порядку, встановленому ст. 130-1 ЗКУ.

Наказ Мін'юсту від 30.06.2021 р. №2339/5
набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування,
станом на 07.07.2021 р. офіційно не опублікований


З 1 липня — нові довідники податкових пільг

! Платникам податків

05.07.2021 р. ДПСУ на офіційному вебпорталі опублікувала нові (станом на 01.07.2021 р.):

Довідник податкових пільг №104/1, що є втратами доходів бюджету;

Довідник інших податкових пільг №104/2.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Листи ДПСУ від 01.07.2021 р. №104/1 і №104/2


Держстат оновив форми №1-опт, №1-торг та ще 34 статзвіти

! Юрособам

Держстат продовжує оновлювати форми статзвітності, які вперше слід буде подавати: річні — зі звіту за 2021 рік, місячні — за січень 2022 р., квартальні — за I квартал 2022 р. Цього разу оновлено 36 форм державних статистичних спостережень:

№1-інновація (один раз на два роки) «Обстеження інноваційної діяльності промислового підприємства»;

№1-ПВ (умови праці) (один раз на два роки) «Звіт про умови праці, пільги та компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці»;

№1-зерно (місячна) «Звіт про надходження культур зернових і зернобобових та олійних на перероблення та зберігання»;

№11-заг (квартальна) «Звіт про надходження сільськогосподарських тварин на переробні підприємства»;

№1-виноград (річна) «Звіт про перероблення винограду на виноматеріали»;

№2-тп (мисливство) (річна) «Звіт про облік, добування та розведення мисливських тварин»;

№21-заг (річна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства»; №13-заг (квартальна) «Звіт про надходження молока сирого на переробні підприємства»; №21-заг (місячна) «Звіт про реалізацію продукції сільського господарства»;

№1-відходи (річна) «Звіт про утворення та поводження з відходами»;

№1-екологічні витрати (річна) «Звіт про витрати на охорону навколишнього природного середовища»;

№2-ТП (повітря) (річна) «Звіт про викиди забруднюючих речовин і парникових газів в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів»;

№4-сг (річна) «Звіт про посівні площі сільськогосподарських культур»; №37-сг (місячна) «Звіт про збирання врожаю сільськогосподарських культур»; №29-сг (річна) «Звіт про площі та валові збори сільськогосподарських культур, плодів, ягід і винограду»;

№9-сг (річна) «Звіт про використання добрив і пестицидів»;

№24-сг (місячна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва та кількість сільськогосподарських тварин» та №24 (річна) «Звіт про виробництво продукції тваринництва, кількість сільськогосподарських тварин і забезпеченість їх кормами»;

№1-риба (річна) «Звіт про добування водних біоресурсів»;

№2-ферм (річна) «Звіт про витрати на виробництво продукції (робіт, послуг) сільського господарства» та №50-сг (річна) «Звіт про основні економічні показники роботи сільськогосподарських підприємств»;

№3-лг (річна) «Звіт про відтворення та захист лісів»;

№6-сільрада (річна) «Звіт про об'єкти погосподарського обліку»;

№1-ПО (місячна) «Звіт про виробництво продукції військового призначення та подвійного використання»;

№1-ПО (поставка/оборона) (місячна) «Звіт про виконання державного оборонного замовлення на поставку (закупівлю), ремонт та модернізацію озброєння, військової та спеціальної техніки», №1-ПО (зведена) (місячна) «Звіт про поставку (закупівлю) продукції (товарів, послуг) за державним оборонним замовленням», №5-НО (наука/оборона) (квартальна) «Звіт про виконання державного оборонного замовлення на науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи та роботи за іншими напрямами» та №5-НО (зведена) (квартальна) «Звіт про виконання державного оборонного замовлення на науково-дослідні й дослідно-конструкторські роботи та роботи за іншими напрямами»;

№1-ПЕ (місячна) «Звіт про економічні показники короткотермінової статистики промисловості»;

№1-П (місячна) «Звіт про виробництво промислової продукції за видами»;

№1П-НПП (річна) «Звіт про виробництво та реалізацію промислової продукції»;

№1-кб (місячна) «Звіт про виконання будівельних робіт»;

№1-торг (місячна) «Звіт про товарооборот торгової мережі» та №3-торг (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі»;

№1-опт (місячна) «Звіт про обсяг оптового товарообороту» та №1-опт (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів (продукції) в оптовій торгівлі».

Накази Держстату від 25.06.2021 р. №147 — №171


Доповнено перелік підстав для припинення адмінарешту майна платника податків

! Платникам податків

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Порядку застосування адміністративного арешту майна платника податків, затвердженого наказом Мінфіну від 14.07.2017 р. №632.

Наказом доповнено обставини припинення адміністративного арешту майна, відповідно до яких припинення адміністративного арешту майна платника податків здійснюється у зв'язку зі взяттям контролюючим органом на податковий облік нерезидента на підставі акта перевірки.

Також уточнено, що для застосування арешту коштів на рахунку платника податків податковий орган подає до суду заяву в порядку, передбаченому КАСУ.

Наказ Мінфіну від 08.06.2021 р. №330
набере чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 07.07.2021 р. офіційно не опублікований


Нові форми чеків для обмінників валюти

! Усім

Нацбанк з метою приведення у відповідність до Закону від 01.12.2020 р. №1017-IX оновив низку нормативно-правових актів, що регулюють оформлення небанківськими фінустановами валютно-обмінних операцій.

Відповідно до змін, з 1 липня 2021 року для валютно-обмінних операцій форма і зміст розрахункового документа РРО та/або ПРРО встановлююыться Мінфіном за погодженням з НБУ.

З огляду на це НБУ визнав такими, що втратили чинність, Постанову НБУ від 04.01.2019 р. №16 «Про документ для обліку та реєстрації валютно-обмінних операцій» та зміни до неї.

Відповідно з 1 липня 2021 року нову форму та зміст розрахункового документа РРО встановлено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 р. №13, зі змінами, внесеними наказом від 08.06.2021 р. №329.

Постанови Правління НБУ від 01.07.2021 р. №66 і №67 чинні з 01.07.2021 р.


З 1 жовтня посилиться відповідальність за перевантажені фури

! Вантажним автоперевізникам

У газеті «Голос України» 01.07.2021 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю».

Законом підвищено відповідальність автомобільних перевізників за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм, а також закріплено можливість фіксації порушень, пов'язаних з відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документа про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, в автоматичному режимі, та повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики з питань безпеки на наземному транспорті щодо стягнення у судовому порядку плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові або габаритні параметри яких перевищують нормативні, під час здійснення габаритно-вагового контролю.

Законом встановлено, що автомобільні перевізники, їх уповноважені особи (водії), автомобільні самозайняті перевізники, СГ, які надають автостанційні послуги, мають право фіксувати процес проведення планової, позапланової або рейдової перевірки (перевірки на дорозі) засобами фото- і відеотехніки, не перешкоджаючи проведенню таких перевірок.

Законом встановлено адмінвідповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автотранспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, в тому числі зафіксовані в автоматичному режимі.

Відповідні зміни внесено до законів України «Про автомобільний транспорт», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» та «Про судовий збір».

Закон України від 03.06.2021 р. №1534-IХ набере чинності 01.10.2021 р.


Діє Закон щодо податку на Google та Facebook

! Рекламодавцям в Iнтернеті

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 01.07.2021 р. наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Закон зобов'язує іноземні компанії, які постачають українцям електронні послуги, зареєструватися платниками ПДВ за спрощеною процедурою через спеціальний електронний сервіс, якщо загальна сума від здійснення відповідних операцій перевищує 1 млн грн на рік. Реєструвати податкові накладні при цьому не будуть.

Від сплати ПДВ звільняються операції з постачання послуг з дистанційного навчання через Iнтернет, якщо ця мережа використовується виключно як засіб комунікації між викладачем і слухачем, а також операції з постачання освітніх послуг шляхом доступу до публічних освітніх, наукових та інформаційних ресурсів у мережі Iнтернет з галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, якщо їх проведення та надання не потребує участі людини.

З 01.01.2022 р. буде скасовано ПДВ при оплаті українськими компаніями послуг з виробництва або розповсюдження реклами за кордоном.

Закон України від 03.06.2021 р. №1525-IX чинний з 02.07.2021 р.


Затверджено Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу мінеральних і джерельних вод

! Виробникам мінвод

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України затвердило Гігієнічні вимоги до виробництва та обігу вод природних мінеральних і вод джерельних.

Ці Гігієнічні вимоги застосовуються до вод природних мінеральних і вод джерельних, які виробляються, перебувають в обігу, ввозяться (пересилаються) на митну територію України та/або вивозяться (пересилаються) з неї.

Гігієнічні вимоги поширюються на операторів ринку, сфера діяльності яких пов'язана з виробництвом та обігом вод природних мінеральних, зареєстрованих відповідно до Закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а також вод джерельних.

Гігієнічні вимоги не застосовуються до вод:

які є лікарськими засобами відповідно до Закону «Про лікарські засоби»;

які є іншими питними водами, ніж води природні мінеральні та води джерельні, зокрема такими, що споживаються людьми в місці їх видобування та/або розташування природного виходу на поверхню;

природних мінеральних, які використовуються для лікувальних цілей у термічних, гідромінеральних або інших схожих за профілем установах.

Контроль за додержанням операторами ринку цих Гігієнічних вимог здійснюється відповідно до Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин».

Установлено, що:

води природні мінеральні, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до набрання чинності цим наказом, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть вироблятися та/або вводитися в обіг протягом 3 років після набрання чинності цим наказом та перебувати в обігу до настання мінімального терміну придатності або дати «вжити до»;

вимоги до транспортування вод природних мінеральних не поширюються на виробників вод природних мінеральних, які транспортували ці води автоцистернами від джерела/свердловини до заводу з виробництва цих вод до дня набрання чинності цим наказом.

Наказ Мінекономіки від 12.04.2021 р. №741 набирає чинності 01.09.2021 р.


Українцям видаватимуть COVID-сертифікати

! Усім

Кабмін з урахуванням рекомендацій Європейської Комісії 2021/472 від 17.03.2021 р. затвердив Порядок формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби.

Формування COVID-сертифіката здійснюється на підставі відомостей, що містяться та надходять з центральної бази даних, Єдиного державного демографічного реєстру, Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Уповноваженою установою для формування і засвідчення COVID-сертифікатів в Україні є ДП «Дія».

Підставою для формування COVID-сертифіката є наявність внесеної до центральної бази даних в установленому порядку інформації про:

вакцинацію від COVID-19 особи, щодо якої сформовано запит;

тестування на COVID-19 особи, щодо якої сформовано запит;

факт одужання від COVID-19 особи, щодо якої сформовано запит.

Формування COVID-сертифіката здійснюється уповноваженою установою за запитом запитувача.

Після формування COVID-сертифікат видається запитувачу засобами порталу «Дія», зокрема з використанням мобільного застосунку порталу «Дія».

Строк дії міжнародного та внутрішнього COVID-сертифіката України визначається клінічними критеріями його формування та використання, наведеними у додатку до Порядку.

Повідомлення про формування або відмову у формуванні COVID-сертифіката у зв'язку з відсутністю необхідних даних надсилається запитувачеві автоматично засобами порталу «Дія», зокрема з використанням мобільного додатка порталу «Дія».

COVID-сертифікати та їх копії в паперовій формі мають однакову юридичну силу.

Постанова КМУ від 29.06.2021 р. №677
набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування,
станом на 07.07.2021 р. офіційно не опублікована

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру