• Посилання скопійовано

Суть справи

ТОП-5 порушень ДПС при арешті коштів
ВС у 2021 році підготував добірку судової практики щодо важливих процедурних моментів застосування податковими органами адміністративного арешту коштів на рахунку платника податків. Які ж помилки при цьому виникають у контролерів і як скористатися цими знаннями для захисту?

Податки у разі втрати посівів
Через дії обставин непереборної сили (форс-мажору), наприклад спричинених погодними умовами та стихійним лихом (буревій, град, блискавка, посуха тощо) (див. ст. 14-1 Закону про ТПП), сільгосппідприємство втратило посіви. Що з оподаткуванням?

Сплата ЄСВ ФОПами за II квартал 2021 року
Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А за II квартал 2021 року мінімальна сума ЄСВ становить 3960 грн. До того ж за червень уперше в поточному році слід буде сплачувати ЄСВ фізособам-«єдинникам» 1-ї групи.

Зміни у формі фіскальних чеків
У формах фіскальних чеків з'явився новий реквізит — цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. З'ясуймо, кого і відколи стосується ця зміна.

«Переписати хату» не допоможе
Подарувавши своїм дітям нерухоме майно, не врятуватися від стягнення боргу, якщо суд визнає такі правочини фіктивними. Фіктивний правочин є таким, що укладається з метою приховання майна від конфіскації чи звернення стягнення на нього. Наразі так вважає ВС. Таку саму позицію підтримує й ЄСПЛ.

Платник ЄП 4-ї групи обробляє чужі землі
Фермерське господарство — платник ЄП 4-ї групи обробляє землі іншого землекористувача за договором виробництва сільгосппродукції. Які ризики у ФГ? Як відобразити цю ділянку у декларації «єдинника» 4-ї групи?

Від медогляду ухилився — заробіток втратив
ВС зазначив, що відмова або ухилення від обов'язкових медоглядів є підставою для відсторонення працівників від роботи. I до проходження медогляду та допуску до роботи заробіток працівника не зберігається!

Обов'язки директора на час відпустки
ТОВ має двох засновників, один з яких є директором. Чи може такий директор, ідучи у відпустку, перекласти свої обов'язки на другого засновника, скласти заяву, протокол та наказ? Чи може директор-засновник, перебуваючи у відпустці, здавати звіти, здійснювати платежі? Чи може директор-засновник не брати відпустку більше ніж 2 роки?

Валютний кредит перераховано в гривні
Курсова різниця, що виникла внаслідок знецінення національної валюти до валюти прощеного боргу (кредиту), не належить до доходів фізособи та не підлягає оподаткуванню: такого висновку дійшов ВС.

Компенсація витрат від контрагента
Сертифікат якості для виконання робіт оформлено на підприємство та його контрагента. Підтверджує сертифікат американська компанія, з якою підприємство уклало договір. Оплачує послуги компанії підприємство, а контрагент компенсує частину цих витрат. Як відобразити ці операції в обліку?

Отримання ліцензії на торгівлю пальним
ВС зазначив, що Закон про охорону праці та Закон №481 суперечать один одному в частині документів, які потрібні для отримання ліцензії на торгівлю пальним. I замість дозволу на експлуатацію машин тощо підвищеної небезпеки може подаватися декларація відповідності.

Нумерація єдиної «зарплатної» звітності
Нумерація податкових розрахунків здійснюється у межах одного звітного (податкового) періоду (кварталу) та не продовжується в наступних. Такий висновок ДПС навела нещодавно в листі від 20.05.2021 р. №498/2/99-00-04-02-01-02 (див. «ДК» №28/2021). Як це застосувати на практиці?

Оподаткування майнінгу криптовалют
Період довгого затишшя у податкових роз'ясненнях стосовно криптовалют закінчився: з невеликим інтервалом вийшли дві IПК на цю тему. Першу з них, від 10.06.2021 р. №2327/IПК/99-00-04-03-03-09 щодо оподаткування доходу від продажу криптовалюти, ми розглянули в «ДК» №27/2021. А IПК від 25.06.2021 р. №2531/IПК/99-00-21-02-02-09 (див. «ДК» №28/2021) стосується оподаткування діяльності, пов'язаної із майнінгом криптовалюти.

Нестача пального: що з акцизом?
Підприємство не є платником акцизного податку. Під час інвентаризації виявлено нестачу пального, надалі керівництво вирішило списати це пальне на витрати. Як бути з акцизним податком?

Зміни до договору — електронним листом?
Ситуація з практики: контрагенти листувались електронною поштою щодо постачання товару. Продавець вважав, що позаяк він повідомив електронним листом про затримку товару, то він із покупцем домовився про зміну строків постачання. Але покупець звернувся до суду за стягненням штрафу за прострочення постачання. I справу виграв!

До змісту номеру